Lekker eten in Den Haag – Vegan kaasjes proeven bij Baklust

Update februari 2017: Baklust is helaas gesloten. Het nieuwe restaurant op deze locatie, Quinta Verde, zal ik binnenkort reviewen.

Gisteravond was er een vegan kaasproeverij bij vegetarisch restaurant Baklust in het centrum van Den Haag. Vegan kaas? Ja, vegan kaas!

Ik ben zelf geen vegan en hoewel ik al 20 jaar overtuigd vegetariër ben, had ik tot een paar jaar geleden ook weinig interesse in veganisme. Het leek me allemaal nogal extreem en vooral ook onpraktisch, en bovendien was ik veel te dol op kaas. Ik ben opgevoed met het idee dat je bij elke maaltijd een glas melk hoort te drinken of een bak yoghurt hoort te eten als toetje en dat is eigenlijk altijd blijven hangen. Maar door een samenloop van omstandigheden ben ik de laatste paar jaar toch steeds minder zuivelproducten en eieren gaan gebruiken. Zo kwam ik er bijvoorbeeld achter dat ik niet zo heel goed reageer op lactose, wat meteen verklaarde waarom ik altijd een beetje misselijk werd na het drinken van een cappuccino, dus glazen melk drinken bij de lunch doe ik echt niet meer. Maar wat misschien wel de belangrijkste factor is geweest is dat ik sinds drie jaar een relatie heb met iemand die allergisch is voor onder andere koemelk en eieren. Op zoek naar recepten om voor haar te maken en restaurantjes waar we samen konden eten kwam ik natuurlijk al snel uit bij vegan eten.

Tijdens die zoektocht kwam ik een paar hele leuke blogs tegen die ik nu nog steeds volg en waar ik veel recepten van heb geprobeerd. Vegan eten, of misschien kan ik het beter plant-based eten noemen, is de afgelopen paar jaar enorm in populariteit gegroeid en begint hype-achtige vormen aan te nemen. (De Groene Meisjes, een van de blogs die ik graag lees, leggen hier het verschil uit tussen veganisme en een plant-based diet.) Wat me opviel aan deze blogs is dat ze op zo’n ontzettend positieve manier met gezond, vegan en vooral ook heel erg lekker eten omgaan. Veganisme heeft op deze manier helemaal niet meer het imago van karige smakeloze eten dat het naar mijn idee altijd wel een beetje heeft gehad en bij deze blogs gaat het er helemaal niet om wat er allemaal niet mag, maar juist over de lekkere dingen die je allemaal wel kunt eten. Al experimenterend met recepten kwam ik erachter dat volledig plantaardige maaltijden me prima smaken en dat ik cakejes zonder ei en melk eigenlijk veel lekkerder vind dan gewone cake. Nu denk ik niet dat ik snel volledig vegan zal worden, maar ik eet nu wel echt een heel stuk minder dierlijke producten dan een paar jaar geleden en dat bevalt me prima!

Fairly Cheesy kaasjes

image3    image4

Maar goed, terug naar gisteravond. De Fairly Cheesy kaasjes die ik heb geproefd worden gemaakt door Charlotte van Charly’s All is Fair (ja, zij van die superlekkere taartjes op de Home Made Market). De kaasjes met geweldige namen als Boerse’zin en Brie’ze zijn handgemaakt op basis van cashewnoten en amandelen en smaken verrassend kazig! Dit is dus een prima alternatief voor als je geen of minder kaas wilt eten, maar kaas wel heel lekker vindt. Ik vond zelf de Geheitkaas, een beetje zurig, en de lekker pittige Cheddâh het lekkerst, dus daar heb ik allebei een stukje van meegenomen. De eerste crackers met Cheddâh heb ik alweer op! En natuurlijk kon ik ook niet thuiskomen zonder een paar van Charly’s suikervrije vegan taartjes.

image5    image1

Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, de kaasjes worden op een aantal plekken in en rond Den Haag verkocht (zie Charly’s website) en Baklust heeft ook broodjes met deze kaasjes op de menukaart staan. Baklust heeft sinds kort een enthousiaste nieuwe eigenaar en gister zag ik dat niet alleen het interieur maar ook de menukaart flink onderhanden is genomen, dus binnenkort moet ik daar maar weer eens gaan eten om te ontdekken of verandering in dit geval ook verbetering is!

6 gedachtes over “Lekker eten in Den Haag – Vegan kaasjes proeven bij Baklust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s