Recepten – Hummus

Een paar weken geleden had ik een familie-uitje in Giethoorn. Een paar uurtjes varen en onderweg picknicken op het water. M’n zusje en ik hadden van te voren allemaal lekkere dingen gemaakt, zoals gezonde appeltaartjes, bananenbrood en een paar dips. Ik maak graag dingen zelf in plaats van ze in de supermarkt te kopen, zeker sinds ik weet hoe eenvoudig sommige dingen eigenlijk te maken zijn. Een van de dingen waarvan ik heb ontdekt hoe ontzettend simpel het is om zelf te maken is hummus. Ik heb in de winkel wel eens hummus gezien waar op stond dat er 30% kikkererwten in zat. Ik wil niet weten wat de andere 70% dan allemaal was! In de hummus uit de supermarkt zitten bovendien eigenlijk altijd conserveermiddelen en vaak ook smaakversterkers en dat zijn dingen die ik liever niet eet. En als je het zelf maakt, kunt je het ook nog eens volledig naar eigen smaak maken, dus is het sowieso veel lekkerder dan de hummus die je kunt kopen.

Hummus is een dip op basis van kikkererwten. Kikkererwten zijn een goede bron van eiwitten, erg gunstig voor vegetariërs en vegans dus. Bovendien bevatten ze veel vezels. Hummus ziet er door de kleur misschien in eerste instantie niet erg aantrekkelijk uit, maar geloof mij het is echt heel lekker! Vooral omdat je zelf kunt bepalen welke smaakmakers je erin gooit. Hummus wordt veel gegeten als broodbeleg (lekker gecombineerd met bijvoorbeeld wat sla en zongedroogde tomaatjes) en als dip bij rauwkost. Vooral met worteltjes combineert het heel goed. Ik eet hummus ook graag als dip bij gebakken (zoete) aardappels in plaats van mayonaise en bij salades in plaats van dressing. Hummus is dus veelzijdig, gezond, lekker en makkelijk te maken. Dan kan er niet veel meer mis gaan toch?

image3   image1

Het enige is dat je om hummus te kunnen maken wel een keukenmachine nodig hebt, en die heeft niet iedereen. Misschien dat het met een sterke blender ook lukt, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd. Naast de kikkererwten is een van de belangrijkste ingrediënten in het oorspronkelijke recept tahin. Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad, te koop bij biologische winkels, maar tegenwoordig vaak ook in het biologische schap van veel supermarkten. Mijn vriendin is allergisch voor sesam, dus zelf vervang ik de tahin vaak door zonnebloempittenpasta, een vergelijkbare pasta, maar dan, heel verrassend, gemaakt van zonnebloempitten. Als je deze niet zo standaard ingrediënten niet in huis hebt, geen probleem! Dan kan je de tahin ook prima vervangen door, jawel, pindakaas. Dat werkt eigenlijk net zo goed.

Kikkererweten kun je gedroogd kopen. Dan moet je ze eerst weken voordat je ze kunt gebruiken voor hummus. Omdat ik hummus meestal maak als ik snel even wat wil maken, gebruik ik eigenlijk altijd een blik, en wel van het merk La Bio Idea, te koop bij bijvoorbeeld Ekoplaza en Marqt. Ik heb eigenlijk alle verschillende merken blikken en glazen potten kikkererwten in de supermarkt wel eens geprobeerd en ik vind m’n hummus echt het lekkerste met deze specifieke erwten. Maar probeer vooral wat jij lekker vindt!

Recept

Je hebt nodig:

 • een blik kikkererwten
 • een teentje knoflook
 • twee eetlepels zonnebloempittenpasta, tahin of pindakaas
 • vier eetlepels vers citroensap
 • zes eetlepels olijfolie
 • zout en peper

image4   FullSizeRender-2

Giet het blik kikkererwten af en doe de kikkererwten in de keukenmachine met het gepelde teentje knoflook, de zonnebloempittenpasta (of tahin of pindakaas), de citroensap en de olijfolie. Laat draaien tot het een smeuïge massa is geworden. Met de meeste keukenmachines moet je tussendoor een paar keer alle nog niet goed gemalen kikkererwten naar beneden duwen om te zorgen dat alles goed mengt. Er moeten geen stukjes kikkererwt meer te zien zijn. Proef de hummus en voeg wat zout en peper toe en meng het nog weer eventjes. Herhaal dit net zo lang tot je tevreden bent met de smaak.

De hummus is nu op zich klaar. Zo makkelijk is het dus! Maar als je je hummus nog wat meer smaak wil geven, kun je aan dit basisrecept naar eigen smaak nog kruiden, specerijen of andere ingrediënten toevoegen. Een paar ideeën om te variëren:

 • een paar takjes verse koriander
 • een paar takjes verse peterselie
 • een paar eetlepels geroosterd sesamzaad
 • een theelepel paprikapoeder
 • een theelepel cayennepeper
 • een theelepel gemalen komijn

image2

9 gedachtes over “Recepten – Hummus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s