Leuke dingen – Groen Festival Mundial

Het is eindelijk zomer, gelukkig nu ook qua weer, en het festivalseizoen is in volle gang. Een van de festivals dat er voor mij absoluut uitspringt is Festival Mundial dat afgelopen zaterdag en zondag plaatsvond in Tilburg. Ik was sowieso al van plan om weer eens naar dit leuke festival te gaan en toen won ik ook nog eens kaartjes via De Groene Meisjes (een van de blogs die ik volg)!

Een paar jaar geleden ben ik al eens op Mundial geweest en toen vond ik het geweldig, maar dat was nog op de oude locatie, in een groot park. Dit jaar vond Mundial plaats op een terrein bij station Tilburg, de Spoorzone. Een heel andere setting dus. Ik was dus erg benieuwd of de relaxte sfeer die ik me herinnerde van de vorige keer er nog wel zou zijn. En hoewel de nieuwe locatie het festival inderdaad wel echt anders maakt, vond ik de sfeer nog steeds erg fijn en heb ik me prima vermaakt. Wat helemaal leuk was, was dat ik vlak na binnenkomst Groene Meisjes Jaimie en Merel tegenkwam zodat ik ze persoonlijk heb kunnen bedanken voor de kaartjes.

Milieubewust

image3   image4

Een van de dingen die me erg aanspreekt in Festival Mundial is de nadruk die de organisatie legt op het organiseren van een milieubewust festival. Onder de naam Groen, Groener, Groenst proberen ze door middel van een driejarenplan een afvalvrij festival te realiseren. Zo wordt het eten niet geserveerd op plastic, maar op kartonnen bordjes met houten lepels en wordt al het afval volledig gescheiden ingezameld, zodat alle plastic gerecycled kan worden tot nieuwe drankbekertjes. Wat me opviel was dat de bezoekers daar ook goed aan meededen. Ik heb niemand iets in de verkeerde bak zien gooien. Er lag ook erg weinig afval op de grond (vergelijk dat maar eens met de vuilnisbelt die normaal achterblijft na een festival) en het weinige dat op de grond lag, werd meteen opgeruimd door een opruimploeg. Om het publiek verder bewust te maken van afvalrecycling waren er overal op het festival dingen te zien en doen rond dit thema. De entreepoort was bijvoorbeeld gemaakt van gerecyclede materialen. Wat ik ook een leuk detail vond, was het oplaadpunt voor mobiele telefoons op zonne-energie.

Lekker & gezond eten 

image8   image7

Als jullie mijn blog tot nu toe een beetje gevolgd hebben, weten jullie inmiddels hoe geobsedeerd ik ben door gezond lekker eten. Waar ik over het algemeen niet echt blij word van de gemiddelde festivalhap — te kort gebakken vette patat, Vietnamese loempia’s met veel te weinig vulling en een bijna lichtgevende chemische saus, falafel die nauwelijks een kikkererwt van dichtbij heeft gezien, veel verder gaat het meestal niet met de vegetarische opties — is het eten op Mundial al een reden op zich om erheen te gaan!

Over het hele terrein verspreid stonden foodtrucks die op een culinair festival zeker niet zouden misstaan. De eerste die ik bij binnenkomst zag, was de opvallende blauwe bus van Vega met Ballen. Daar heb ik heerlijke vers gemaakte balletjes op basis van rode linzen gegeten. Ook de biologische patat, gewoon zoals het hoort van een in stukken gesneden aardappel met de schil er nog aan, en een houtovenpizza van met verse tomatensaus en echte buffelmozzarella en een superdunne krokante bodem gingen er prima in! Verder viel het op dat echt zo ongeveer elke stand of truck vegetarische opties had. Zelfs de hotdogkraam had vegetarische hotdogs in zijn assortiment. Naast heel veel vegetarische en biologische producten werd er bijvoorbeeld ook duurzame koffie en thee geserveerd vanuit een omgebouwde kever.

Muziek en Urban Farm

image2   image5

Tussen al het eten door heb ik ook zeker genoten van de andere dingen die Mundial te bieden heeft. Zo was er natuurlijk muziek, in uiteenlopende stijlen op totaal verschillende locaties. Van Gabriel Rios op een groot podium op het centrale plein tot bijvoorbeeld een intiem optreden van singer-songwriter Kiki Mettler in een hoekje van de hal waar de FeelGood Market werd gehouden. Maar ook een superenthousiast optreden van een Ghanese band, die vooral met hun gedans het publiek goed meekregen.

Naast muziek was er nog veel meer te beleven, zoals de FeelGood Market die ik net al noemde, waar handgemaakte en duurzame artikelen werden verkocht. En er was de Urban Farm area, met allerlei leuke workshops, groene initiatieven en informatie die op een luchtige manier werd gebracht, om zo op een speelse manier volwassenen en kinderen te interesseren in duurzaamheid. Kortom, Mundial is een heel veelzijdig groen festival met lekker eten, dat bovendien ook nog eens heel gezellig is. Ik kan niet wachten om te zien hoe hoe het festival volgend jaar nog verder verbeterd wordt in fase Groenst van het driejarenplan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s