Recepten – Springrolls met mango en avocado & een pindasausje

Een maand geleden vertelde ik in mijn eerste blog over de lekkere dingen die ik had gegeten op de Home Made Market, waaronder de springrolls van de Banh Mi Girls. Vanavond ga ik met een groepje vriendinnen eten, dus leek het me een goed idee om vandaag zelf een variant op deze springrolls met mango en avocado te maken. Ze zijn makkelijk om van te voren te maken en ergens mee naar toe te nemen en ook nog eens heel erg lekker!

Deze springrolls worden gemaakt met rijstvellen. Die kun je kopen bij toko’s en andere Aziatische winkels, zoals de Amazing Oriental, een grote Aziatische supermarkt die niet alleen in Den Haag maar in veel andere steden in Nederland ook te vinden is. Ik ga daar zo af en toe eens heen om wat basisingrediënten in te slaan en om nieuwe dingen te proberen. Je kunt daar ook heel goedkoop allerlei exotisch fruit en groente kopen bijvoorbeeld, en dingen als kokosmelk zijn daar ook goedkoper en in grotere verpakkingen te vinden. Het is wel zo dat veel producten die ze daar verkopen smaakversterkers en andere chemische dingen bevatten die ik liever niet eet, maar als je goed alle ingrediënten op verpakkingen leest, kun je er zeker lekkere dingen vinden!

Het onderstaande recept is maar een van de vele mogelijkheden die er zijn met rijstvellen. Omdat ze gemaakt zijn van rijst zijn ze glutenvrij en ze worden niet gebakken of gefrituurd, waardoor de springrolls dus ook nog eens niet vet zijn. Je kunt ze vullen met wat je maar wilt!

Recept

FullSizeRender-3   image2

Voor de springrolls heb je nodig:

 • ongeveer 15 rijstvellen
 • 100 gram rijstvermicelli
 • twee avocado’s
 • een mango
 • sap van een halve citroen
 • handje verse koriander

En voor het sausje:

 • 200 milliliter kokoswater
 • zes eetlepels pindakaas (dit kun je vervangen door zonnebloempittenpasta als je allergisch bent voor pinda’s)
 • sap van een halve limoen
 • twee eetlepels tamari (of sojasaus als het niet glutenvrij hoeft te zijn)
 • een eetlepel maple syrup

Week de rijstvermicelli in kokend water voor zolang als aangegeven op de verpakking. Spoel de vermicelli af met koud water en laat verder afkoelen. Snij de mango en de avocado’s in reepjes. Knijp hier wat citroensap over uit om verkleuring te voorkomen. Snij of knip de korianderblaadjes in grove stukken (ik gebruik zelf altijd een schaar voor verse kruiden, veel makkelijker dan snijden) en meng dit door de vermicelli.

image8  image7  image6  image5

Vul een grote bak met warm water (niet te heet, je moet er nog met je handen in kunnen) en week hier kort een rijstvel in. Als het rijstvel soepel en doorzichtig is geworden, haal het er voorzichtig uit (ze scheuren nogal snel) en leg het op een snijplankje of een plat bord. Leg een paar stukjes mango en avocado in het midden van het vel en leg daar een plukje rijstvermicelli met koriander op. Vouw de onderkant van het vel omhoog (zie de foto’s hierboven voor de vouwtechniek. Vouw daarna de zijkanten naar binnen en rol de springroll verder op. Herhaal dit tot je alle springrolls hebt gemaakt.

FullSizeRender-3 kopie

Voor het sausje doe je alle ingrediënten in een pannetje en verwarm je deze al roerend tot de pindakaas is opgelost en alles goed is gemengd. Proef of je het sausje zo lekker vindt en doe er eventueel nog wat meer in van een van de ingrediënten. Je kunt bijvoorbeeld wat meer tamari toevoegen als je het liever wat zouter hebt, of juist meer maple syrup voor een zoeter sausje. Laat het sausje afkoelen en serveer het koud bij de springrolls.

8 gedachtes over “Recepten – Springrolls met mango en avocado & een pindasausje

 1. Astrid zegt:

  In die rijstevellen kan je van alles doen. Met gehakt, vis, en allerlei groente. En even lekker afbakken in de kokosolie. Je moet niet bang zijn voor vet, vet heb je nodig en het is lekkerder dan het zo eten.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s