Groener leven – De natuur kan de was doen

Na al m’n blogs over lekker eten, restaurants en recepten van de afgelopen weken zou ik bijna vergeten dat ik ook over een ander aspect van het Grote Groene Geluk zou gaan schrijven, namelijk over een groener, milieuvriendelijker leven. Ik ben me er steeds meer van bewust dat het allemaal wel wat groener kan. Natuurlijk zijn het hele kleine dingen die ik als individu kan doen, maar ja, een beter milieu begint nou eenmaal bij jezelf! Zo bedacht ik me begin dit jaar ineens dat ik op m’n werk best de hele dag thee kan halen in hetzelfde bekertje. Die hele stapels bekertjes op m’n bureau aan het eind van de dag waren nergens voor nodig. Aangezien ik een enorme theeleut ben, bespaar ik al snel zo’n acht bekertjes op een dag. Reken maar uit hoeveel bekertjes dat zijn in een jaar! En m’n collega’s doen mee, dus samen besparen we er nog meer.

Thuis heb ik een paar maanden geleden besloten dat ik geen gewone schoonmaakmiddelen, wasmiddel, afwasmiddel enzovoorts meer ga kopen. Niet alleen voor het milieu, maar vooral ook voor mezelf en m’n eigen gezondheid, vind ik het een erg prettig idee dat ik op die manier wat kan minderen met de chemicaliën in m’n huis. Ik koop dus alleen nog maar ecologische versies van deze producten (de laatste tijd kom ik die ook steeds meer tegen bij gewone supermarkten, dus je hoeft er niet eens per se voor naar de Ekoplaza) of, nog beter, ik ga op zoek naar een manier om het zelf te maken of te vervangen door een natuurlijk alternatief.

FullSizeRender_2

Je moet ergens beginnen, dus ik dacht ik begin bij de was. De was doen is hier in huis mijn taak en ik vind het absoluut een van de minst vervelende huishoudelijke klusjes. Nadat ik de voorraad wasmiddel die we in huis hadden had opgemaakt (want weggooien is ook verspilling natuurlijk) ben ik eenvoudig begonnen door wasmiddel, wasverzachter en vlekkenmiddel te kopen van Ecover en Sodasan. Bij deze merken zijn niet alleen de producten zelf beter voor het milieu doordat ze geen onnodige chemicaliën bevatten, maar ook bij het productieproces en het verpakken wordt zo milieuvriendelijk mogelijk gewerkt. En verder vind ik het een erg prettig idee dat er in de kleding die ik op mijn (helaas nogal gevoelige) huid draag wat minder chemische troep zit die achtergebleven is na het wassen.

Azijn als wasverzachter

FullSizeRender_1

Nou is het natuurlijk al een goed begin ecologische merken wasmiddel te kopen, maar het kan altijd beter merkte ik toen ik het er met een vriendin over had. Zij maakt haar eigen wasmiddel en wasverzachter en is daar erg tevreden over. Haar recept voor wasverzachter was zo simpel dat ik dit ook meteen ben gaan proberen! Het enige wat je nodig hebt is namelijk schoonmaakazijn, die je verdunt met water. Ik heb een oude wasverzachterfles voor de helft gevuld met azijn en dit aangevuld met water, en dat werkt echt prima! De was wordt er zacht van, net als met gewone wasverzachter, maar het heeft nog twee erg prettige effecten. Zo reinigt de azijn je wasmachine van kalk en zeepresten, waardoor je wasmachine langer meegaat, en de kleuren van je wasgoed worden er helderder van. Dat laatste wist ik niet toen ik begon azijn te gebruiken als wasverzachter, maar het viel me echt meteen op! En zwarte kleding schijnt er ook beter zwart van te blijven.

Het grootste verschil tussen gewone wasverzachter en azijn is natuurlijk de geur. Het is niet zo dat de schone was naar azijn ruikt, als het droog is ruik ik er echt niks meer van, maar je kunt wel de lekkere geur van je wasverzachter missen. Maar niet getreurd, ook daar is een oplossing voor! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar bij de Action en de Blokker verkopen ze schoonmaakazijn waar een geurtje aan is toegevoegd. Als je die gebruikt, zit er meteen een geurtje aan je zelfgemaakte wasverzachter. Een andere oplossing is om een paar druppels van je favoriete etherische olie toe te voegen aan je verdunde schoonmaakazijn.

Wasnoten van Seepje

FullSizeRender

Zelf wasmiddel maken is ook echt nog wel iets dat ik wil gaan proberen, maar dat is een volgende stap. Wat ik wel aan het uitproberen ben nu (de tweede was hiermee zit as we speak in de wasmachine) zijn de wasnoten van Seepje. Wasnoten zijn eigenlijk geen noten, maar de gedroogde schillen van een vrucht van een boom die in het Himalayagebergte groeit. En dat is het, er worden geen andere ingrediënten aan toegevoegd. Natuurlijker kan het bijna niet! Je doet vier van de wasnoten in een bijgeleverd zakje in de wasmachine en zodra er water bij komt, komt er een natuurlijke zeep vrij. Na de ene was die ik gisteren met de wasnoten heb gedaan heb ik nog niet echt een mening gevormd, dus ik ben benieuwd hoe goed ze werken. Ik lees er op internet in ieder geval veel positieve verhalen over!

10 gedachtes over “Groener leven – De natuur kan de was doen

 1. awkwardducklingnl zegt:

  Wat een leuk artikel! Ik heb de wasnoten van Seepje ook een paar keer geprobeerd maar helaas kreeg ik daar de ontzettend vieze kleding van mijn zoontje niet mee schoon :). Ik maak sinds een tijd mijn eigen wasmiddel van marseillezeep en ik voeg baking soda toe voor extra reinigingskracht en azijn als wasverzachter af en toe, net als jij al voorstelde, maar dan natuurazijn. Het werkt prima en het is een stuk goedkoper en beter voor het milieu.

  Like

 2. gretha zegt:

  schoonmaakazijn met geurtje? hmm is dat geurtje er niet chemisch aan toegevoegd dan? Ik heb er nog niet naar gekeken maar voor die prijs kan het haast niet anders…

  Like

 3. Judith zegt:

  In plaats van de kleine verpakkingen van Seepje kun je ook kilozakken wasnoten vinden bij verschillende online shops. Is ook een stuk goedkoper :). Ik was er al 10 maanden mee en dat gaat heel goed. Bij witte was is het wel goed om er baking soda bij te doen.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Interessant! De grote zakken wasnoten heb ik inmiddels ontdekt. Meestal gebruik ik m’n eigen gemaakte wasmiddel, maar voor als dat op is, heb ik altijd wasnoten liggen als back up. En jij gebruikt baking soda? Ik lees altijd over gewone soda, maar ben wel benieuwd of baking soda beter werkt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s