Recepten – Zelf ijsthee maken

Met het lekkere weer van de komende week is het tijd voor typische zomerdrankjes, zoals ijsthee. Nu kun je ijsthee in de winkel kopen, maar het is echt heel simpel en ook nog veel lekkerder om het zelf te maken.

Sinds deze zomer zie ik steeds reclame voorbij komen voor een nieuw soort ijsthee. Deze ijsthee is gemaakt met verse thee! Hiermee wordt handig ingespeeld op de trend dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze eten en drinken en veel mensen liever een zo puur mogelijk product kopen. Ik moet zelf steeds erg lachen om deze reclame (Nee echt waar? IJsthee met gemaakt met vers gezette thee? Wow, wat bijzonder!), maar ik word er ook wel een beetje verdrietig van dat ijsthee gemaakt met echte thee dus blijkbaar iets revolutionairs is. Nu wist ik wel dat de meeste ijsthee in de winkel erg weinig met thee te maken heeft en het met een beetje mazzel 0,3 procent thee-extract bevat (wat dat ook moge zijn), maar toch. Ik verbaas me erover dat we daar blijkbaar al jaren met z’n allen mee akkoord gaan, dat veel producten in de supermarkt niet zijn wat ze zouden moeten zijn en dat we gewoon braaf de ijsthee drinken die niet van thee is gemaakt.

FullSizeRender_2

Ik maak m’n ijsthee in ieder geval liever zelf, ook van vers gezette thee! Dan kan ik namelijk precies de soort thee gebruiken die ik zelf lekker vind en ook naar mijn eigen smaak de andere ingrediënten toevoegen. Het recept hieronder is mijn favoriet op dit moment, maar ik ben ook heel benieuwd hoe jullie je eigen ijsthee maken. Recepten en ideeën zijn dus zeker welkom!

Recept

Je hebt nodig:

FullSizeRender

  • Groene thee (genoeg om 0,75 liter thee van te zetten)
  • Een eetlepel honing (als je vegan bent en geen honing eet, kun je dit vervangen door een eetlepel kokosbloesemsuiker)
  • Een stukje gember van ongeveer 2 centimeter
  • Sap van een halve citroen
  • Een paar takjes munt

Verder heb je natuurlijks iets nodig om de ijsthee in te maken en te bewaren. Ik kan je uit ervaring vertellen dat je beter geen dunne glazen kan kunt gebruiken die niet bedoeld is voor warme dranken. Het dunne glas kan namelijk barsten als je de hete thee erin giet en geloof mij, de combinatie rondvliegend glas en kokend heet water is niet grappig! Ik ben er zelf gelukkig zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar wees gewaarschuwd. Ik gebruik hier nu dus zelf een stevige glazen fles voor waar ooit sap in heeft gezeten.

FullSizeRender_1

Kook water en zet 0,75 liter groene thee. Maak het redelijk sterk, maar ook weer niet te sterk, want dan wordt het iets te bitter als het koud is. Roer een eetlepel honing door de thee. Schil het stukje gember en snij het in kleine blokjes en doe die samen met het sap van de halve citroen in de fles. Giet de thee met honing erbij en voeg de takjes munt toe. Doe de dop erop en laat dit buiten de koelkast afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur en zet het dan in de koelkast. Heerlijk verfrissend op een warme dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s