Recepten – Sushi met tempé, avocado en komkommer

Vorige week vertelde ik al dat ik op het Vegan Summer Camp heerlijke sushi had gegeten en dat ik daardoor zin had gekregen om zelf weer een keer sushi te maken. Ik had al vaker zelf sushi gemaakt, maar tijdens de kookworkshop op het kamp kreeg ik weer nieuwe nuttige tips en ideeën voor een lekkere vulling. Ik ben thuis dus meteen aan de slag gegaan en heb sushi met tempé, avocado en komkommer gemaakt. Het resultaat was heerlijk!

Recept

FullSizeRender_3 kopie   FullSizeRender_2

Je hebt nodig:

  • 400 gram ronde zilvervliesrijst
  • 6 nori-vellen
  • 150 gram tempé
  • 2 avocado’s
  • een halve komkommer
  • 5 eetlepels tamari (of gewone sojasaus als het niet glutenvrij hoeft te zijn)
  • 3 eetlepels rijstazijn
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Kook eerst de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Gebruik echt ronde zilvervliesrijst en niet de variant met lange korrels. Ronde zilvervliesrijst wordt namelijk plakkeriger, waardoor het veel makkelijker te verwerken is in sushi. Laat de rijst afkoelen. Snij de tempé in lange dunne repen en bak deze in een koekenpan met de zonnebloemolie vijf minuten op matig vuur. Als de tempé goudbruin is, voeg je vijf eetlepels tamari toe en bak je dit nog eens ongeveer vijf minuten op laag vuur, totdat alle tamari is opgenomen. Snij ook de komkommer en avocado in lange dunne repen. Roer de rijstazijn door de afgekoelde rijst.

FullSizeRender_2 kopie   FullSizeRender_1 kopie   FullSizeRender kopie

FullSizeRender_4   FullSizeRender_3   FullSizeRender

Alle ingrediënten voor de sushi zijn nu klaar. Je hebt verder alleen nog een sushi-matje en een bakje koud water nodig en dan kun je gaan rollen (zie de afbeeldingen hierboven). Leg hiervoor een vel nori op je matje (met de glanzende kant naar beneden en de strepen horizontaal). Schep wat rijst op het voorste stuk van de nori. Maak je handen nat in het bakje water (dit zorgt ervoor dat de rijst wat minder aan je handen blijft plakken) en druk de rijst goed aan. Zorg dat je ongeveer twee derde van de nori bedekt met een laagje rijst, ook goed tot aan de randjes. Leg een paar reepjes tempé, avocado en komkommer op het midden van de rijst. Pak nu de voorkant van het matje en rol dit strak op tot over de rijst en de vulling. Knijp dit even goed aan. Maak dan het nog uitstekende stuk van de nori nat met wat water (zodat het gaat plakken) en rol de sushi-rol verder op in het matje. Knijp de rol nog een keer goed helemaal aan in het matje. Haal de rol uit het matje en snij hem in acht stukken. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Gebruik hier absoluut een zo scherp mogelijk mes voor, anders valt je sushi uit elkaar. Bij het Vegan Summer Camp kreeg ik de tip om het mes steeds even nat te maken voordat je gaat snijden en dat hielp bij mij ook!

FullSizeRender_1

Herhaal de bovenstaande stappen totdat alle ingrediënten op zijn. Serveer de sushi met nog een beetje tamari om te dippen. Heerlijk als hapje op een feestje, eet een groot bord vol als avondeten, of neem de sushi mee naar je werk als lunch!

3 gedachtes over “Recepten – Sushi met tempé, avocado en komkommer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s