Groener leven – De natuur kan de was doen – deel 2

Een week of zes geleden schreef ik een blog over de was doen en het is nu tijd voor een update. Ik vertelde toen dat ik had besloten dat ik geen gewone schoonmaakmiddelen, wasmiddel, afwasmiddel enzovoorts meer wil kopen. Niet alleen voor het milieu, maar vooral ook voor mezelf en m’n eigen gezondheid, vind ik het een erg prettig idee dat ik op die manier wat kan minderen met de chemicaliën in m’n huis. Ik koop dus alleen nog maar ecologische versies van deze producten (de laatste tijd kom ik die ook steeds meer tegen bij gewone supermarkten, dus je hoeft er niet eens per se voor naar de Ekoplaza) of, nog beter, ik ga op zoek naar een manier om het zelf te maken of te vervangen door een natuurlijk alternatief.

Je moet ergens beginnen, dus ik was bij de was begonnen. De was doen is hier in huis mijn taak en ik vind het absoluut een van de minst vervelende huishoudelijke klusjes. Na eerst een tijdje alleen nog maar ecologisch wasmiddel te hebben gebruikt, vertelde ik de vorige keer dat ik zelf wasverzachter had gemaakt van azijn en was begonnen met het wassen met wasnoten. Met azijn als wasverzachter ben ik nog steeds heel tevreden. De was is zacht genoeg en waar ik misschien nog wel blijer mee ben, is dat het ook de kleur van kleding beschermt. Alles blijft mooi fel gekleurd en zwart. Dat houden we er dus in!

Het wassen met wasnoten is me wel een beetje tegengevallen. Ik had het idee dat de was niet altijd echt lekker schoon werd en bovendien zijn wasnoten ook niet heel goedkoop. Ik liep sowieso ook al met het idee in m’n hoofd om zelf wasmiddel proberen te maken, dus ik vond dat het daar nu tijd voor werd. Op mijn vorige blog heb ik veel leuke reacties gekregen met tips en recepten voor het maken van wasmiddel, dus ik kon zo aan de slag!

FullSizeRender_2   FullSizeRender_1

Zelf wasmiddel maken

Wasmiddel maak je van zeep. Het kan van verschillende soorten zeep, maar marseillezeep en aleppozeep, allebei gemaakt van olijfolie, kom ik het vaakst tegen. Sunlight soap zie je ook nog wel vaak voorbij komen in recepten voor wasmiddel, maar dat is niet echt milieu- en diervriendelijk. Zo zit daar bijvoorbeeld gesmolten rundervet in. Nou nee, dank je! Ik heb mijn marseillezeep gekocht op de markt in Frankrijk, in het dorpje naast het Vegan Summer Camp (maar je kunt het in Nederland ook gewoon kopen). Maar toen ik verder ging lezen over zelf wasmiddel maken ontdekte ik dat je bij de gewone marseillezeep ook nog wel een kanttekening kunt maken. Daar zit namelijk palmolie in, wat nou ook niet echt milieuvriendelijk is. Weer wat geleerd, en de volgende keer koop ik dus aleppozeep of biologische marseillezeep!

Eigenlijk alle recepten die ik heb gevonden houden ongeveer dezelfde verhoudingen aan. 80 gram geraspte zeep op 5 liter water, plus eventueel nog 80 gram soda voor de witte was. Dat leek me wat veel om mee te beginnen, dus ik heb de hoeveelheden wat aangepast en heb het onderstaande recept gebruikt.

Je hebt nodig (voor 1,5 liter wasmiddel voor de gekleurde was en 1 liter voor de witte was):

 • 2,5 liter water
 • 80 gram marseillezeep
 • 16 gram soda
 • trechter
 • glazen flessen

FullSizeRender

Breng 2,5 liter water aan de kook in een grote pan. Rasp de zeep (gewoon met een grove keukenrasp). Als het water kookt voeg je de zeep toe. Laat de zeep al roerend smelten in het water en kook het een paar minuutjes door. Schep dan 1 liter van het zeepwater over in een andere pan. Voeg daar de soda aan toe en laat dat ook oplossen. Zet het vuur uit en laat allebei de pannen een nacht staan met het deksel erop. Het wasmiddel zal tijdens het afkoelen langzaam indikken. De volgende dag giet je de zeep in glazen flessen (ik heb sapflessen gebruikt) met behulp van een trechter. Ik heb mijn trechter zelf gemaakt door simpelweg de bovenkant van een lege fles schoonmaakazijn af te knippen. Werkt perfect en dan doe ik tenminste nog iets nuttigs met de plastic flessen die ik overhoud van het wasverzachter maken.

Ik had eerst het idee dat mijn wasmiddel nog best wel dun was, maar een paar dagen later is het alsnog een stuk dikker geworden en nu ziet het er heel mooi uit. Ik heb inmiddels ook een paar wassen ermee gedraaid (met iets meer wasmiddel dan ik normaal gebruikte, maar dat is nog even uitproberen, wat de juiste hoeveelheid is) en tot nu toe ben ik tevreden. De was is goed schoon en zelfs de sportkleren waar ik afgelopen zaterdag 10 kilometer in heb hardgelopen ruiken lekker!

Het wasmiddel voor de gekleurde was is natuurlijk eigenlijk gewoon vloeibare zeep. Ik ga me er dus verder in verdiepen wat ik daar allemaal nog meer mee kan doen. Zo lijkt het me een goed idee om het in een zeeppompje te gieten en te gebruiken als handzeep, en een van de bloggers die de vorige keer reageerde had op haar blog ook een recept staan voor afwasmiddel op basis van deze vloeibare zeep. Afwasmiddel is zeker iets dat ik ook zelf wil gaan maken, dus dat ga ik binnenkort proberen!

20 gedachtes over “Groener leven – De natuur kan de was doen – deel 2

 1. gretha zegt:

  Ik heb het al een aantal keer gemaakt met sunlight zeep en doe het dan in een emmertje, maar na verloop van tijd komt er steeds een laag water bovenop het slijmerige gedeelte onderop ( de vloeibare zeep dus) te staan en kan het ook met doorroeren niet meer mengen… heb jij daar geen last van?

  Like

 2. Mama's Jungle zegt:

  Leuk artikel. Ik was ook al een lange tijd met dit recept. Alleen soms heb ik teveel zeep (denk ik) en dan wordt het keihard in die fles. Dan moet je echt een partijtje hard schudden. En soda doe ik er niet in, want dat werd een heel raar mengsel. Misschien deed ik iets verkeerds. Azijn in het wasverzachterbakje, en je wast super goedkoop! Ik vind eerlijk gezegd die geparfumeerde was nu stinken, haha.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! Dat heb ik ook, dat ik kleding die met gewoon wasmiddel of wasverzachter is gewassen veel te sterk vind ruiken! Soda gebruik ik ondertussen niet meer, ik voeg nu wat zuurstofbleekmiddel toe aan elke witte was, dat werkt voor mijn gevoel beter. Misschien wordt het tijd voor een update van dit artikel! 🙂

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s