Recepten – Pompoensoep

Wat is er nou lekkerder met dit herfstige weer dan een heerlijke pan vers gemaakte soep? En de ultieme herfstsoep is toch wel echt pompoensoep! Nou zijn pompoenen nogal hard en lastig te snijden, waardoor ik pompoensoep maken vaak te veel werk vond, maar daar blijkt gelukkig een simpele oplossing voor te zijn (ja je kunt ook kant en klaar gesneden en geschilde pompoen bij de supermarkt kopen, maar ik koop toch echt veel liever een mooie hele biologische pompoen). Als je de pompoen eerst roostert in de oven hoef je ’m namelijk niet in stukjes te snijden of te schillen en bovendien wordt de soep daar ook nog eens veel lekkerder van omdat de smaak van de pompoen door het roosteren versterkt wordt. Ik zeg win-winsituatie! Je moet wel eventjes wachten tot de pompoen klaar is in de oven, maar ga ondertussen wat anders doen, en daarna maak je in een handomdraai een heerlijke soep!

FullSizeRender

Recept

Je hebt nodig:

 • een pompoen (die van mij was ruim een kilo)
 • een halve rode ui
 • een teentje knoflook
 • een stukje verse gember (ongeveer 1 centimeter)
 • een eetlepel olie
 • 0,75 liter water
 • twee eetlepels azijn/het sap van een limoen/het sap van een halve citroen
 • 150 milliliter kokosmelk
 • zout
 • peper

FullSizeRender_4   FullSizeRender_3

Verwarm je oven voor op 200 graden. Spoel de pompoen af indien nodig, soms zit er nog wat zand aan. Snij ’m één keer doormidden (ik beloof het, dat is het enige lastige snijwerk dat bij deze soep komt kijken). Leg de pompoenhelften met de snijkant naar beneden op een bakblik (met een stukje bakpapier of licht ingevet met een klein beetje olie) en rooster de pompoen in de oven voor ongeveer 40 tot 45 minuten. De pompoen mag wel donker verkleuren, maar pas op dat het niet echt zwart wordt (dat is niet gezond en smaakt een beetje bitter).

Snij het steeltje en het harde stukje aan de onderkant van de geroosterde pompoen af en verwijder eventuele harde beschadigingen van de schil (de grijze stukjes die je op de schil van de geroosterde pompoen hieronder ziet). Laat de rest van de schil zitten, die gaat mee in de soep. Draai de twee helften pompoen voorzichtig om op het bakblik en schep met een lepel de pitten eruit.

FullSizeRender_2

Snij de ui in stukjes en bak die in een grote pan in de olie. Schil het stukje gember en snij dit ook in stukjes. Pers het teentje knoflook en voeg dit samen met de gember toe aan de ui. Bak even door op laag vuur en giet er daarna het water bij. Voeg dan ook de geroosterde pompoen toe, inclusief schil. Verwarm dit een minuut of vijf al roerend mee en pureer dan de soep met een staafmixer.

Voeg de azijn of het citroen- of limoensap toe en breng de soep op smaak met zout en peper. Omdat er geen bouillon in deze soep zit mag er redelijk wat zout in. Ik gebruik zelf altijd Keltisch zeezout omdat ik dat een lekkere smaak vind toevoegen. Giet dan ook de kokosmelk bij de soep en proef even of de soep goed op smaak is. Voeg indien nodig nog wat extra zout, peper of azijn (of limoen- of citroensap) toe.

9 gedachtes over “Recepten – Pompoensoep

 1. Vanessa zegt:

  Heerlijk recept! Ik had precies deze ingrediënten in huis, was erg blij! Ik heb om de soep iets op te spicen op het eind nog wat gemalen biologische chillipeper toegevoegd.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s