Recepten – Havermoutmuffins met courgette en wortel

Ik ben grote fan van havermout, als warme havermoutpap in de winter of overnight oats in de zomer, maar vooral ook als ingrediënt om mee te bakken. Zo bak ik er heel vaak muffins mee. Ik vind het heel fijn om op ochtenden dat ik niet zo veel tijd heb snel een of twee havermoutmuffins te kunnen pakken en deze onderweg naar m’n werk op te eten. Ze zijn altijd zo op bij mij, maar als je een lading bakt, heb je in ieder geval een paar dagen een supermakkelijk lekker ontbijt! Ze zijn trouwens niet alleen lekker om mee te ontbijten, maar ook heerlijk als gezond tussendoortje later op de dag.

Voor de variatie, en ook afhankelijk van wat ik op dat moment in huis heb, doe ik er steeds net wat anders in. Zo zijn ze met banaan en appel heerlijk zoet. Ook met geraspte wortel (of wortelpulp die overbleef na het maken van een sapje) had ik ze al eerder gemaakt, dan smaken ze naar carrot cake. Vorige week had ik toevallig courgettes omdat die in de aanbieding waren, dus ik dacht waarom niet eens proberen of dat ook werkt. Ik vond het een geslaagd experiment, de muffins waren supersmeuïg van binnen en lekker zoet door de rozijnen, dus heb ik ze vanmorgen opnieuw gemaakt en het recept uitgeschreven. Ik beloof je, als je deze muffins eet, heb je niet het idee dat je groente zit te eten, maar toch krijg je ongemerkt bij je ontbijt al een deel van je dagelijkse portie groente binnen. Ik word daar blij van!

Recept

FullSizeRender_3   FullSizeRender_2

Voor 9 muffins heb je nodig:

  • 250 gram havermout
  • een halve courgette (150 gram)
  • 100 gram wortel
  • 100 gram rozijnen
  • 200 milliliter rijstmelk (of andere melk naar keuze)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • snufje zout
  • kokosolie voor het invetten van het muffinbakblik

Week de rozijnen eventjes in warm water. Dit voorkomt dat ze snel zullen verbranden tijdens het bakken van de muffins. Doe de wortel en de courgette in de keukenmachine en maal ze even tot je kleine stukjes hebt. Doe dit daarna in een kom en voeg de havermout, kokosbloesemsuiker, bakpoeder en zout toe. Roer even goed door en doe er daarna de melk bij. Meng alles nogmaals goed door en voeg als laatste de afgegoten rozijnen toe en roer deze ook door het beslag.

FullSizeRender_1

Smelt een beetje kokosolie en vet hier een muffinbakblik mee in en verdeel daarna het beslag over het blik. Bak de muffins 30 minuten in de oven op 200 graden. Als ze nog warm zijn, zijn ze nog niet heel stevig en kunnen ze snel breken als je ze uit het blik probeert te halen. Tijdens het afkoelen worden ze steeds steviger. Probeer dus geduldig te wachten tot de muffins zijn afgekoeld en maak ze daarna voorzichtig los uit het blik.

10 gedachtes over “Recepten – Havermoutmuffins met courgette en wortel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s