Recepten – Voedzame boekweitcrackers met zaden

Wil je eens wat anders lunchen dan brood, maar wel iets dat goed vult (in tegenstelling tot bijvoorbeeld rijstwafels), probeer dan eens deze boekweitcrackers met zaden! Ze zijn heel eenvoudig zelf te maken en combineren perfect met allerlei soorten beleg, bijvoorbeeld plakjes avocado of zelfgemaakte hummus. Of serveer een paar crackers bij deze pompoensoep om erin te dippen, of breek ze in kleine stukjes en strooi ze als croutons over de soep. Heerlijk!

Op het onderstaande recept zijn veel variaties mogelijk. Andere zaden en pitten in huis? Varieer gerust, zolang de chiazaadjes er maar in zitten voor de binding. En probeer ook eens andere kruiden en specerijen voor een andere smaak crackers!

Recept

FullSizeRender_4   FullSizeRender_3

Je hebt nodig:

  • 2 eetlepels chiazaad
  • 100 gram boekweitmeel
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 10 gram sesamzaad
  • 10 gram lijnzaad
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma
  • een paar takjes verse tijm
  • zout & peper
  • 200 milliliter water

Doe de chiazaadjes in een bakje met 100 milliliter water en laat dit even staan (ongeveer 10 minuten). Dit vormt een soort gel waarmee je heel goed eieren kunt vervangen als je iets bakt. Doe alle overige zaden in een kom met het boekweitmeel. Haal de blaadjes van de takjes tijm en voeg die samen met de kurkuma en zout en peper naar smaak toe. Roer er dan de olijfolie en de chiazaadjesgel door, en als laatste 100 milliliter water. Als alles goed gemengd is, heb je een plakkerig deeg waar je een zachte bal van kunt vormen (het voelt niet heel stevig). Als het te droog is, kun je eventueel nog wat water toevoegen en als het te nat is, voeg dan wat extra boekweitmeel toe.

FullSizeRender_2   FullSizeRender_1

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat en leg daar het deeg op. Verdeel het over de bakplaat (dit werkt het best met je handen) tot een dunne laag. Zorg ervoor dat je het goed aandrukt en het overal ongeveer even dik is. Bak het ongeveer een uur in de oven op 150 graden tot het geheel droog is en licht goudbruin. Laat het daarna afkoelen, voordat je de crackers voorzichtig in stukken breekt.

3 gedachtes over “Recepten – Voedzame boekweitcrackers met zaden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s