Lekker eten in Den Haag – Vegetarisch restaurant Hortus

Den Haag is zo langzamerhand een heus vega walhalla aan het worden. Zo waren er al de fantastische vegetarische restaurants Symbiose, Hagedis en Veggies on Fire (over die laatste twee moet ik echt hoognodig een blog schrijven, heel vervelend zo’n excuus om weer uit eten te moeten), kun je heerlijk vega en vegan lunchen en taartjes eten bij Fine Fresh Foods, Baklust en Bittersweetz, en nu heb ik afgelopen vrijdag weer een geweldig nieuw restaurant ontdekt: Hortus op het Anna Paulownaplein.

Hortus presenteert zichzelf als vegetarisch restaurant, maar op de dinerkaart zijn alle gerechten, op één nagerecht na, vegan. Hortus is nu een maand of zes open. Het mooie pand is in 1910 gebouwd als een bank, en als je naar beneden naar de toiletten gaat, zie je de oude kluisdeuren nog zitten. Het heeft een groot terras en het Anna Paulownaplein is een heel gezellig pleintje, dus in de zomer kun je er lekker buiten zitten. Maar ook nu in de winter zit je er binnen heerlijk! De sfeer is leuk, veel groen (groene stoeltjes, kistjes met planten aan de muur) en vriendelijk personeel. En het allerbelangrijkste, het eten was echt superlekker en verrassend!

Mijn vriendin is allergisch voor nogal wat dingen en hoe daarmee omgegaan wordt, vind ik altijd een goede test voor de kwaliteit van een restaurant, en bij Hortus zijn ze zeker geslaagd! Ik had de lijst al gemaild, maar de eigenaar kwam toch voor de zekerheid nog even controleren aan tafel of hij alles had en heeft bij elk gerecht uitgebreid de tijd genomen om met de chef en met ons te overleggen. Het resultaat was heel erg lekker eten voor ons allebei.

Vooraf kregen we een amuse van gevulde tomaatjes en een uitgebreid broodplankje van het huis. Als voorgerecht had ik een bouillon met tijm, echt een bijzondere smaak, bijna bitter, maar toch heel lekker. Onze hoofdgerechten waren de risotto van de week, met verschillende soorten paddestoelen en asperges, en ”Bitter en Zoet”, een ouderwets Nederlands gerecht in een totaal nieuw jasje: aardappelpuree met appeltjes, witlof, gefrituurde tofu en een venkelsaus.

Bij elk gerecht werd uitgebreid toegelicht wat we precies op ons bord hadden, wat ik erg leuk vond. Het was duidelijk dat er bij Hortus veel aandacht aan het eten wordt besteed. Ook bij de nagerechten proefden en zagen we dat terug. Mijn cake van cassave en kokos met gemarineerde ananas en sterfruit zag er echt uit als een plaatje en was heel lekker en niet te zoet. En ook de vegan chocolademouse en chocolade-ijs met verschillende bereidingen van citrus waren fantastisch!

Op dit moment kun je bij Hortus voor 29,50 een driegangenmenu kiezen uit de gehele kaart, waar je dus ook nog een broodplankje en een amuse bij krijgt. Dat vind ik voor eten van deze kwaliteit in zo’n goede sfeer echt absoluut niet duur. Kortom, ik ga hier zeker vaker eten!

4 gedachtes over “Lekker eten in Den Haag – Vegetarisch restaurant Hortus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s