Recepten – Lekkere ideeën voor het kerstdiner

Sinterklaas is voorbij, dus het is de hoogste tijd om over het kerstdiner na te gaan denken. Eten met Kerst staat voor de meeste mensen gelijk aan heel veel eten, veel vlees en veel snoepen, om daarna uitgeput op de bank te ploffen. In deze blogpost wil ik graag wat ideeën delen om te laten zien dat dat helemaal niet hoeft. Dat Kerst ook heel goed zonder vlees en bergen suiker kan. En vooral dat je dan alsnog heerlijk kunt genieten zonder het idee te hebben dat je jezelf iets ontziet. Goed eten kan prima smakelijk, uitgebreid en feestelijk! 

Hapjes en voorgerechten

Zo aan het eind van de middag voor het eten alvast een drankje met wat hapjes, heerlijk! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze springrolls met een zelfgemaakt pindasausje? Niet alleen heel lekker, maar ze zien er ook mooi uit door de kleuren van de mango en de avocado en zijn makkelijk van tevoren te maken.

Datzelfde geldt voor deze lekkere sushi met tempé, avocado en komkommer. Dat ziet er toch prachtig uit op een schaal? Allebei deze hapjes doen het ook prima als voorgerecht, of tussengerecht als je meer dan drie gangen wil serveren. Maar het ultieme kerstvoorgerecht vind ik zelf wel deze pompoensoep van geroosterde pompoen.

Hoofdgerechten

Bij het hoofdgerecht vind ik het altijd fijn om een aantal schalen met verschillende dingen te serveren. Denk bijvoorbeeld aan een paar winterse salades, zoals een lauwwarme salade van zoete aardappel, avocado en broccoli met een tahindressing, of een couscoussalade met boerenkool en zongedroogde tomaatjes.

En daarnaast een grote schaal met deze mooie kleurige groentefrietjes met knoflooksaus van zijden tofu. En omdat het feest is nog een paar extra dips natuurlijk, zoals zelfgemaakte guacamole en hummus.

Desserts

En misschien wel het belangrijkste onderdeel van het kerstmenu, het nagerecht. Er kan niet veel fout gaan met dit simpel zelf te maken ijs met chocola & karamel of met limoen & kokos. Die laatste smaakt combineert heerlijk met warme blueberry apple crumble. En allebei zijn ze heel lekker op deze zachte pannenkoekjes met zoete aardappel.

En het allerleukste is misschien nog wel dat al deze dingen het ook prima doen bij het kerstontbijt!

Volgende week zal ik nog een extra recept voor een kerstdessert delen, maar ik hoop dat ik nu al aardig wat inspiratie heb kunnen geven. Als je op de namen van de gerechten klikt, kom je bij de recepten. Alles is prima te combineren met je eigen favorieten. Ik ben heel benieuwd wat jullie met de kerst gaan eten, misschien kan ik dan nog weer wat ideeën van jullie opdoen!

3 gedachtes over “Recepten – Lekkere ideeën voor het kerstdiner

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s