Recepten – Kersttaartjes met pistache en granaatappel

Vorige week heb ik al allerlei lekkere ideeën voor het kerstdiner gedeeld en vandaag heb ik nog een extra recept voor een heerlijk dessert: kersttaartjes met pistache en granaatappel. Deze taartjes zijn heerlijk zoet door de dadels, maar ook fris door de granaatappel en limoen, en de kokoslaag is heerlijk romig. En door het rood en groen van de pistachenootjes en granaatappelpitjes zien ze er ook nog eens heel erg kerstig uit!

In veel recepten voor taarten met een bodem van dadels, blijft deze rauw. In mijn recept voor kersttaartjes wordt de bodem gebakken, omdat daardoor de smaak en structuur verandert. Die tip heb ik gekregen van de eigenaresse van Bittersweetz toen ik haar vroeg waar de bodem van een van haar lekkere taarten van was gemaakt. Die smaakte naar mijn idee anders dan simpel een mengsel van dadels en noten, maar dat was het dus wel, alleen dan gebakken! Als je liever een ongebakken bodem hebt (geen oven, geen tijd, of om wat voor reden dan ook), dan kan dat ook prima bij het onderstaande recept. Druk dan de ingrediënten voor de bodems meteen op het huishoudfolie in het muffinbakblik.

FullSizeRender kopie

Voor de romige kokoslaag is het belangrijk dat je alleen het dikke gedeelte van de kokosmelk gebruikt. Om dit te kunnen doen, moet de kokosmelk natuurlijk wel gescheiden zijn in de blikken. Dat lukt alleen met kokosmelk waar geen emulgator in zit. Check dus goed de ingrediënten. Als er alleen kokos en water in zit, is het goed! Zet de blikken een paar dagen voordat je gaat bakken in de koelkast, dat helpt het scheidingsproces. Als je de blikken dan openmaakt, kun je het dikke deel eraf scheppen. Het vloeibare deel heb je niet nodig voor dit recept, maar is erg lekker in bijvoorbeeld een smoothie.

Granaatappelpitjes kun je in de supermarkt soms ook al kant en klaar in een bakje kopen, maar geloof mij, die zijn niet half zo lekker als de pitjes die je zelf uit een granaatappel haalt. Het is even wat werk, en mij lukt het niet zonder een bloedbad van granaatappelsap in de keuken aan te richten, maar het is het echt waard om zelf een granaatappel te slachten.

Recept

Voor 8 taartjes heb je nodig:

 • 275 gram ontpitte zachte dadels (ik heb sukkary dadels gebruikt, maar medjool dadels kunnen ook)
 • 70 gram ongezouten ongeroosterde pistachenootjes
 • het dikke gedeelte uit 2 blikken kokosmelk van elk 400 milliliter (zonder emulgator!)
 • 2 eetlepels kokosolie
 • het sap van 1 limoen
 • de pitjes van een halve granaatappel

Hou 10 gram pistachenootjes en 75 gram dadels apart en doe de rest in de keukenmachine met één eetlepel kokosolie. Laat dit draaien op de hoogste stand tot je een kleverige bal hebt. Knip 8 strookjes bakpapier en verdeel het bodemmengsel in 8 delen. Smelt de overgebleven kokosolie en vet daarmee 8 vakjes van een muffinbakblik in. Leg steeds een strookje bakpapier in een vakje van het muffinbakblik en druk daar een van de delen bodemmengsel op plat. Bak de bodems 15 minuten in de oven op 175 graden. Laat de bodems goed afkoelen en til ze dan voorzichtig uit het blik met hulp van het strookje bakpapier. Als ze er niet goed uitkomen, maak dan eerst de randjes los. Mocht er toch een stukje afbreken, de bodems blijven plakkerig, dus een afgebroken stukje plak je er zo weer aan!

FullSizeRender

Schep het dikke gedeelte uit de blikken kokosmelk in de keukenmachine. Doe hier de overgebleven dadels en het sap van de limoen bij. Laat de keukenmachine draaien tot alles goed gemengd is. Doordat de kokos op het limoensap reageert wordt het mengsel niet helemaal glad, maar dat doet niets af aan de smaak. Het geeft juist een leuk effect qua structuur! Knip 8 vierkantjes huishoudfolie en doe die in het muffinbakblik. Leg daar de bodems weer op en bedek de bodems met een laagje kokosmengsel. Schep er per taartje een eetlepel granaatappelpitjes op en druk die een klein beetje in het kokosmengel. Zet de taartjes vervolgens een paar uur in de koelkast om ze stevig te laten worden.

Haal de kersttaartjes vlak voor het serveren voorzichtig uit het bakblik en verwijder het folie. Hak de overgebleven pistachenootjes in kleine stukjes en strooi die over de taartjes. Serveer ze ’s middags bij een kopje thee of als dessert met wat zelfgemaakt ijs met kokos en limoen. Heerlijk!

FullSizeRender_2 kopie

6 gedachtes over “Recepten – Kersttaartjes met pistache en granaatappel

 1. JV zegt:

  Hoi,
  dit nagerecht wil ik graag maken voor eerste kerstdag. Welk merk kokosmelk bevat geen emulgator? Het liefst eentje die bij de supermarkt te koop is.

  Dankjewel!

  Like

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Leuk! Ik had zelf het huismerk van de ekoplaza gebruikt. Bij gewone supermarkten is het wat lastiger te vinden. De AH heeft het merk Aroy-D, waar niks anders dan kokos en water in zit, maar dat zit in een pakje, waardoor het wat lastiger wordt om het dikke deel eruit te scheppen. Maar misschien is dat een poging waard? Ik hoop dat het smaakt!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s