Groene Challenge januari – Plastic afval recyclen en minderen

Ruim een half jaar geleden ben ik begonnen met Het Grote Groene Geluk en in mijn eerste post schreef ik dat ik mijn leven langzaam steeds een beetje groener (en gelukkiger) aan het maken was en dat ik daar over wou gaan bloggen. Nu een half jaar later ontdek ik dat mijn meeste blogs tot nu toe over eten gaan, uiteraard wel over gezond en groen eten, en ik merk ook dat ik dat echt heel erg leuk vind, met nieuwe recepten bezig, dingen zelf maken en naar bijzondere restaurantjes. En ik heb daarnaast ook zeker wel over andere groene dingen geschreven, zo doe ik nog steeds de was met mijn eigen gemaakte wasmiddel, maar ik had van tevoren verwacht dat ik toch meer over dat soort onderwerpen zou bloggen. Dus, vanaf nu ga ik daar wat aan doen! Niet perse als goed voornemen voor 2016, maar ik ga wel in januari beginnen om elke maand een Groene Challenge te doen.

Bij mij persoonlijk werkt deze manier het beste om dingen te veranderen. Ik kan wel in het algemeen besluiten om vanaf nu wat meer zus of wat minder zo te doen, maar vaak blijft het dan bij die gedachte. Als ik echt iets wil aanpakken, moet ik het concreet maken, vandaar de challenges. Met een duidelijke tijdsperiode (steeds een maand) en duidelijke afspraken met mezelf over wat ik wil gaan doen die maand. En als ik het dan ook nog opschrijf in een blog, dan kan ik niet anders dan mezelf eraan houden!

Het eerste onderwerp dat bij me opkwam om aan te pakken is het recyclen en minderen van plastic afval. Nou niet echt een sexy onderwerp, maar zeker wel iets wat ik belangrijk vind. Oud papier scheid ik altijd braaf, en ook glas gaat in de glasbak (of bewaar ik om bijvoorbeeld verse sapjes in te bewaren of ontbijtjes in mee te nemen naar m’n werk) en batterijen lever ik in, maar verder gaat alles gewoon bij elkaar in de vuilniszak, en ik vind dat dat beter kan. Hieronder kun je lezen wat ik van plan ben om te gaan doen en aan het eind van januari zal ik vertellen hoe deze challenge bij mij is gegaan en een nieuwe challenge voor februari opstellen.

De Groene Challenge van januari

Bij een challenge horen regels, en dit zijn de regels waar ik me in januari aan ga houden:

FullSizeRender

 1. Allereerst wil ik al het plastic afval dat ik veroorzaak in die maand apart inzamelen en inleveren om te laten recyclen. Ik zal dus een tas ophangen in de keuken (naast de tas voor de glasbak) en deze aan het eind van de week in een plasticcontainer van de gemeente gooien. (Voor Den Haag kun je hier vinden waar de dichtstbijzijnde container staat. Voor andere gemeentes kun je op de site van Plastic Heroes kijken hoe er in jouw gemeente wordt ingezameld, dit verschilt namelijk per gemeente). Dit geldt ook voor plastic afval dat ik ergens anders dan thuis heb (als ik bijvoorbeeld op het station eten heb gekocht voor in de trein). Als ik het daar niet gescheiden kan weggooien, neem ik het mee naar huis. Op m’n werk wordt plastic gelukkig al keurig apart ingezameld, dus hoef ik afval van daar niet mee naar huis te nemen!
 2. Daarnaast wil ik ook bewust minder plastic afval gaan veroorzaken (voorkomen is immers beter dan recyclen):
  • Altijd een boodschappentas bij me hebben (een opgevouwen linnen tas neemt nauwelijks ruimte in, dus dat is helemaal niet zo moeilijk), zodat ik niet toch een plastic tas hoef te kopen in de supermarkt en ik zal ook alle gratis tasjes weigeren (al geloof ik dat winkels vanaf 1 januari geen gratis tasjes meer mogen geven).
  • Lunch en snacks die ik meeneem naar m’n werk niet meer in boterhamzakjes verpakken, maar in afwasbare bakjes en ook thuis geen zakjes meer gebruiken om eten te verpakken. Ik heb bakjes genoeg en ook een hele lading glazen potjes verzameld waar dingen prima in bewaard kunnen worden.
  • Geen flesjes water of andere plastic flesjes drinken meer kopen. Ik heb al een tijdje een dopper, waardoor het aantal flesjes dat ik nog koop al veel lager is dan eerst, maar in januari wil ik helemaal geen flesjes meer kopen.
  • Ook bij andere aankopen kijken naar de hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal die eromheen zit en op zoek naar de alternatieven met de laagste hoeveelheid plastic. Misschien eens gaan kijken bij een verpakkingsvrije winkel?

Als er nog iemand andere goede tips heeft voor het recyclen en verminderen van mijn plastic afval hoor ik het graag. En als er mensen zijn die met me mee willen doen met deze challenge, dan zou ik dat helemaal leuk vinden!

13 gedachtes over “Groene Challenge januari – Plastic afval recyclen en minderen

 1. Josée zegt:

  In Tilburg kun je plastic, blik (metaal)en drankkartons in een bak inleveren…
  Wasbare boterhamzakjes zijn ook een tip. Boodschappen doen met een aantal groentezakjes, broodzakken en doosjes/potjes… Op de markt heb ik al een aantal mensen “getraind” 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Sonja zegt:

  Je zult merken dat van je afval, het meeste plastic is. Oftewel, je houdt weinig ander afval over. Daarom heb ik het hier omgedraaid. In de pedaalemmer zit een zak waar al het plastic in gaat. En de drankkartons en blik. Als die vol is gaat die in onze plastic/papierbak. En ik heb een klein bakje waar ik een krantepapier in leg, daar gaat het vuil in, die gooi ik eens per dag weg. Ik heb dus erg weinig overig afval nog. Verder let ik idd ook op in de winkels of je je producten bv in glas mee kunt nemen ipv plastic of andere verpakkingen. Succes met je challenge.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s