Recepten – Matcha latte

Toen ik vorige week vertelde over hoe ik het in Berlijn had gehad, schreef ik al dat ik daar veel nieuwe lekkere dingen heb ontdekt. Het was er zo ontzettend koud, de laatste dag zelfs -11 graden, dat ik de hele dag door zin had in warme drankjes. En dat was geen straf! Zo hadden ze op oudejaarsavond bij alle kraampjes waar glühwein werd verkocht ook iets wat ”Kinderpunsch” werd genoemd en eigenlijk gewoon warme appelsap was (met denk ik wat kaneel en citrus). Dat was verrassend lekker en iets wat ik zelf ook wel eens wil gaan maken. Verder hadden de meeste bio-restaurants een aantal verschillende lattes zonder koffie op de kaart staan, zoals een kurkuma latte en een matcha latte. Ik heb deze allebei geprobeerd en de matcha latte is absoluut mijn favoriet. Omdat ik dit in Nederland nog nergens op de menukaart ben tegengekomen (dat zal vast binnenkort wel gebeuren, want het is echt überhip in Berlijn), ben ik op zoek gegaan naar matchapoeder om zelf m’n lattes maken.

FullSizeRender_4

Matcha is een poeder van groene thee. Ik heb het gevonden bij de grote Ekoplaza in het centrum van Den Haag (de kleine Ekoplaza bij mij in de buurt had het niet), maar het is ook op meerdere websites online te koop. Het is niet goedkoop, maar je hebt er maar een theelepel per keer van nodig, dus het gaat wel lang mee. Ik heb net m’n eerste matcha lattes zelf gemaakt en ik vind ze weer net zo lekker als in Berlijn. Ik geef toe, die van mij zien er niet half zo mooi uit als die ik bij The Bowl heb gehad, maar het gaat natuurlijk om de smaak!

Recept

Je hebt nodig:

  • een theelepel matchapoeder
  • 100 milliliter water
  • 150 milliliter ongezoete amandelmelk of sojamelk (andere soorten plantaardige melk schuimen niet goed)

Doe de melk in een melkopschuimer (of verwarm het en schuim het daarna op met een staafmixer). De twee soorten plantaardige melk die het best opschuiven zijn sojamelk en amandelmelk, maar je kunt de latte natuurlijk ook met andere melk maken. Ik heb zelf meestal havermelk in huis. Dat schuimt echt helemaal niet op, maar heeft wel een lekkere zoetige romige smaak die erg goed past bij de matcha, dus voor een latte zonder schuim is dat een prima alternatief!

FullSizeRender_3

Kook het water en giet het in een mok of theeglas. Voeg het matchapoeder toe en roer dit goed met een kleine garde of vork om het poeder op te laten lossen. Giet de opgeschuimde warme melk erbij en strooi er eventueel nog wat matcha overheen. Voeg een klein beetje kokosbloesemsuiker of maple syrup toe als je de latte niet zoet genoeg vindt.

11 gedachtes over “Recepten – Matcha latte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s