Recepten – Rozijnenbroodjes van volkoren speltmeel

Ik maak graag zo veel mogelijk zelf in plaats van dat ik het in de supermarkt koop, en uit mijn blogs blijkt wel dat ik al van alles heb geprobeerd, maar iets waar ik me tot nu toe nog niet aan had gewaagd is het bakken van brood. Al dat kneden en laten rijzen van het deeg leek me veel te veel gedoe, maar een paar weken geleden op een zondagochtend besloot ik ineens om het toch eens te proberen. Het is was echt zo’n zondag dat ik nog geen plannen had en dus alle tijd om eens te experimenteren. Het eerste experiment was eigenlijk meteen geslaagd en resulteerde in deze superlekkere rozijnenbroodjes van volkoren speltmeel.

Broodjes bakken blijkt eigenlijk heel eenvoudig, zeker met een mixer met deeghaken (vooral als je zo eentje hebt waar een kom aan vast zit, en laten wij die nou hebben), dus sinds die zondag heb ik al een paar keer broodjes gebakken, steeds met hetzelfde deegrecept als basis. Dit deeg blijkt het (zonder de rozijnen dan) zelfs ook prima te doen als pizzabodem. En ik heb ook nog allerlei andere ideeën die ik uit wil gaan proberen. Zo lijkt het me lekker om in plaats van alleen rozijntjes ook ander gedroogd fruit te gebruiken (gedroogde appels of gedroogde mango bijvoorbeeld) en ook wat gehakte noten toe te voegen voor een soort van mueslibollen, of juist een keer een hartige variant te maken met olijven en zongedroogde tomaatjes. Ik bak voorlopig nog wel even door dus!

FullSizeRender_1

Recept

Je hebt nodig:

 • 400 gram volkoren speltmeel
 • 100 gram rozijnen
 • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
 • 1 dessertlepel instantgist
 • 0,5 theelepel zout
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 250 milliliter lauwwarm water
 • kokosolie voor het invetten van het muffinbakblik

Doe het meel in een kom en doe de kokosbloesemsuiker, zout en gist erbij (let op: leg deze drie ingrediënten los van elkaar op het meel, zodat ze elkaar niet raken). Voeg ook de olijfolie toe en als laatste het lauwwarme water. Gebruik een mixer met deeghaken om alles goed te mengen (het duurt even voordat alles goed bij elkaar gepakt wordt, dus het lijkt vaak eerst dat er te weinig water in zit) en kneed het daarmee ongeveer 5 minuten door, totdat je een mooie stevige bol deeg hebt en de kom verder schoon is. Als het deeg te nat is, kun je nog wat meel toevoegen (zorg dus dat je extra meel hebt, of hou een klein beetje van de 400 gram meel achter), en als het te droog is nog een klein beetje extra water. Als je geen mixer met deeghaken hebt, kan het mengen en kneden natuurlijk ook met de hand. Doe een vochtige theedoek over de kom en zet het deeg weg op een warme plek om rijzen, bijvoorbeeld bij de verwarming. Doe de rozijnen in een bakje met warm water om te wellen.

FullSizeRender

Na een uur giet je de rozijnen af en voeg je ze toe aan het deeg. Kneed het deeg nog eens een paar minuten goed door. Vet een muffinbakblik in met een beetje gesmolten kokosolie. Vorm met je handen bolletjes van het deeg en doe die in het bakblik. Als je je handen een beetje natmaakt, plakt het deeg minder aan je handen. (Heb je geen muffinbakblik, leg dan een vel bakpapier op een bakplaat en leg de bolletjes daarop). Leg de theedoek over het bakblik en zet het nogmaals een uur op een warme plek om te rijzen. Bak de broodjes daarna op 200 graden voor ongeveer 15 minuten tot ze mooi bruin zijn. Wacht tot ze zijn afgekoeld voordat je ze uit het bakblik haalt. De broodjes zijn zo zonder beleg al heel lekker, maar probeer ze ook eens met bijvoorbeeld een paar plakjes banaan en een beetje pindakaas, of met deze zelfgemaakte jam!

10 gedachtes over “Recepten – Rozijnenbroodjes van volkoren speltmeel

 1. Doki Roelfsema zegt:

  Hoi, Sanne
  Wat ben je weer goed bezig! Mijn oven heeft een deegrijsfunctie en dat wordt altijd lekker luchtig. Ik ga het zeker proberen.
  Door mijn glutenvrije koekjesdeeg gooi ik ook wel glutenvrije muesli.
  Kan vast ook bij broodjes.En cranberry met fijngehakte amandelen is ook een lekkere combi!
  Aan het werk dus, liefs, Doki

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s