Groene Challenge februari – meer biologische groente en fruit

De afgelopen maand heb ik mijn eerste Groene Challenge gedaan, namelijk het recyclen en minderen van plastic afval (in deze blog kun je teruglezen waarom ik ben begonnen met deze Groene Challenges en wat ik precies met mezelf had afgesproken voor de maand januari). Nou is plastic afval niet echt een sexy onderwerp, maar dit is wel iets wat ik belangrijk vind. Oud papier scheidde ik altijd al braaf, en ook glas ging in de glasbak (of bewaarde ik om bijvoorbeeld verse sapjes in te bewaren of ontbijtjes in mee te nemen naar m’n werk) en batterijen leverde ik in, maar verder ging alles gewoon bij elkaar in de vuilniszak, en ik vond dat dat beter kon. Ik zal nu een update geven over hoe dit is gegaan in januari en een nieuwe challenge opstellen voor februari.

Het was even een omschakeling, maar ik heb thuis braaf al m’n plastic afval apart bewaard en in een plasticcontainer van de gemeente gegooid. Thuis ging het plastic apart houden eigenlijk zo vanzelfsprekend na een paar dagen dat ik me nu afvraag waarom ik dit niet eerder ben gaan doen. Maar goed, beter laat dan nooit! Ik had daarnaast ook met mezelf afgesproken dat ik al m’n plastic afval dat ik buitenshuis zou hebben ook gescheiden zou weggooien en als dat niet meteen kon, het mee zou nemen. Dat was iets meer wennen en de eerste paar dagen ging het ook wel eens mis. Het is zo makkelijk om als je bijvoorbeeld in gedachten een bioscoopzaal uitloopt al je afval van de snacks voor tijdens de film meteen daar in de prullenbak te gooien zonder erbij na te denken, maar ook die gewoonte heb ik denk ik wel redelijk afgeleerd. Het is gewoon iets waar je je meer van bewust moet zijn. Nou hielp het wel dat ik de eerste dagen van de maand in Berlijn was, waar ze niet alleen voorlopen met superlekker vegan eten, maar ook meer bezig zijn met afval scheiden dan hier.

FullSizeRender

Wat betreft het plastic afval minderen heb ik me op zich braaf aan m’n eigen regels gehouden (altijd een boodschappentas bij me hebben, lunch en snacks niet in boterhamzakjes bewaren, geen flesjes drinken meer kopen), maar dit is wel iets waar ik in een latere challenge nog eens aandacht aan wil besteden. Ik schrok er namelijk nogal van hoe ontzettend veel plastic we weggooien. Per week hadden we met z’n tweeën een grote plastic zak helemaal vol, en dat moet toch minder kunnen. Het gevolg hiervan was wel dat de gewone vuilniszak een stuk leger bleef, we hielden minder dan een zak per week over (ik weet dat er op internet voorbeelden van hele gezinnen te vinden zijn die per jaar nog geen vuilniszak vol hebben aan restafval, maar we moeten ergens beginnen). Naast het verder verminderen van het plastic afval, wil ik later wel nog eens goed kijken naar wat er allemaal nog wel bij het restafval belandt en wat ik daar nog aan zou kunnen doen. Ons restafval bestaat nu grotendeels uit GFT-afval, kattenbakvulling, verpakkingen die in Den Haag niet bij het plastic afval mogen (kartonnen pakken van drinken, verpakkingen met zo’n laagje folie aan de binnenkant) en dingen die we blijkbaar toch niet helemaal netjes scheiden (kleinere dingen die bij het oud papier zouden kunnen bijvoorbeeld, zoals WC-rolletjes en kleine kartonnen verpakkingen).

Genoeg dingen dus om later nog eens aan te pakken! Maar voor de maand februari heb ik eerst iets anders bedacht, namelijk meer biologische groente en fruit kopen. En ondertussen ga ik door met plastic afval scheiden.

De Groene Challenge van februari

Ik roep altijd dat als ik geld zat zou hebben dat ik dan al mijn boodschappen alleen nog maar biologisch zou willen kopen. (Waarom ik dat wil? Kijk bijvoorbeeld eens deze video!) Nou koop ik al best aardig wat biologische dingen, maar veel koop ik toch ook nog niet biologisch omdat het prijsverschil vaak best groot is. De categorie waarbij ik het zelf denk ik nog wel het belangrijkst vind dat ik het biologisch eet, is groente en fruit. En juist in die categorie koop ik toch nog wel vaak niet biologische producten. Om het mezelf (en m’n portemonnee) niet meteen te moeilijk te maken, ga in februari niet meteen alleen nog maar biologische groente en fruit te kopen, maar begin ik ermee om de “dirty dozen” biologisch te eten en daarnaast te kijken wat ik nog meer redelijk betaalbaar biologisch kan kopen.

FullSizeRender kopie

Dit is wat ik in februari ga doen:

  1. De “dirty dozen” zijn de soorten groente en fruit waarvan wordt gezegd dat ze de meeste chemicaliën opnemen. Er zijn wat verschillende varianten van deze lijst waardoor ik op iets meer dan twaalf kom, maar dit is wat ik in februari alleen nog maar biologisch zal kopen: appels, peren, aardbeien, druiven, selderij, perziken, spinazie, paprika, nectarines, komkommers, aardappelen, tomaten, blauwe bessen, sla, boerenkool, framboos.
  2. Ik ga me weer aanmelden voor een wekelijks groente- en fruitpakket. Ik heb al verschillende dingen geprobeerd, maar vaak zijn ze redelijk aan de prijs. Het pakket dat je bij o.a. bij de Ekoplaza kunt afhalen in plaats van dat het wordt thuisbezorgd (de Vitatas) is voor een biologisch pakket best goedkoop, dus die gaan we weer eens proberen. Het voordeel en tegelijk ook het nadeel van zo’n pakket is dat je vaak dingen krijgt die je zelf misschien niet zo kopen waardoor je nieuwe dingen ontdekt en creatief gaat koken, maar ook wel eens dingen hebt die je niet lekker vindt en die daardoor weg gaan, wat ik zonde vind. Ik zal in februari in ieder geval zorgen dat de inhoud van het pakket braaf opgaat!
  3. Zo’n pakket is al een goed begin, maar nog niet genoeg voor de hele week. Daarom zal ik elke woensdag naar de Boerenmarkt in het centrum van Den Haag gaan en daar verder biologische groente en fruit inslaan. Op deze manier denk ik dat het best betaalbaar te houden is.

Als er nog iemand andere goede tips heeft hoor ik het graag. En als er mensen zijn die met me mee willen doen met deze challenge, dan zou ik dat helemaal leuk vinden!

9 gedachtes over “Groene Challenge februari – meer biologische groente en fruit

  1. Marieke zegt:

    Je kunt op woensdag naar de erg leuke versmarkt van Lekker Nassuh (DHIT, Witte de Withstraat 119) om voor 10 (als je meehelpt in natura) of 12 euro een gifvrij én lokaal groentepakket te kopen. Wel eerst je aanmelden. meer info zie http://www.lekkernassuh.org/versmarkt/
    Vandaag (elke donderdag tot 19 uur) heb ik de pure markt op het Prins hendrikplein her-ontdekt om vlees, kaas en groenten te kopen zonder plastic verpakking, even eigen bakjes en tasjes meenemen. Zo wordt mijn leven met minder plastic steeds makkelijker.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s