Groene Challenge maart – Geen eten weggooien

Ik heb er alweer twee Groene Challenges opzitten, het recyclen en minderen van plastic afval in januari en de afgelopen maand meer biologische groente en fruit kopen. Tot nu toe bevalt het goed, ik scheid m’n plastic afval nog steeds en ook de gewoontes die ik mezelf aangeleerd heb in februari wil ik blijven volhouden. Ik zal nu een update geven over hoe het is gegaan met het biologische groente en fruit en een nieuwe challenge opstellen voor maart.

Ik roep altijd dat als ik geld zat zou hebben dat ik dan al mijn boodschappen alleen nog maar biologisch zou willen kopen. Nou kocht ik al best aardig wat biologische dingen, maar veel koop ik toch ook nog niet biologisch omdat het prijsverschil vaak best groot is. De categorie waarbij ik het zelf denk ik nog wel het belangrijkst vind dat ik het biologisch eet is groente en fruit. En juist in die categorie kocht ik toch nog wel vaak niet biologische producten, vandaar dat ik daar in februari wat aan ben gaan doen. Om het mezelf (en m’n portemonnee) niet meteen te moeilijk te maken, ben ik ermee begonnen om de ”dirty dozen” (lees m’n blog van vorige maand voor een uitleg daarover) alleen nog maar biologisch te eten en daarnaast te kijken wat ik nog meer redelijk betaalbaar biologisch kon kopen.

Ik heb me aangemeld voor een wekelijks groente- en fruitpakket (de Vitatas die je bij Ekoplaza kunt afhalen) en ben elke woensdag naar de Boerenmarkt in het centrum van Den Haag gegaan. De timing kwam goed uit: het pakket kan ik op maandag afhalen, dus dan kan ik op basis van wat daarin zit op woensdag er nog dingen bijhalen op de markt en dan zijn we grotendeels voorzien van groente en fruit voor de hele week. Er zaten lekkere dingen in het pakket en ik vond het fijn dat er ook af en toe dingen inzaten die ik zelf nooit zou kopen, omdat ik daar dan creatief van moet gaan koken en lekkere nieuwe recepten ontdek. Zo hadden we afgelopen week schorseneren die ik echt nog nooit eerder had klaargemaakt en volgens mij ook nog nooit gegeten, maar die waren die waren echt superlekker!

FullSizeRender kopie

De kosten vond ik ook meevallen. Het tweepersoonspakket dat ik heb gekozen kost 12 euro per week en op de markt haalde ik daar voor ongeveer 10 euro nog een hele tas vol aan dingen bij. Vooral de prijzen voor biologische groente en fruit op de markt waren echt een stuk lager dan ik had verwacht en schelen een hoop met wat je in de supermarkt voor dezelfde producten betaalt. Ik wil dit dus voorlopig blijven doen, het pakket op maandag en naar de markt op woensdag. Ik kreeg naar aanleiding van mijn blog van vorige maand nog een leuke tip voor de stichting Lekkernassûh in Den Haag. Daar kun je elke woensdag een groentepakket afhalen voor 10 of 12 euro (afhankelijk van of je af en toe meehelpt). Het is voor mij net niet op een handige plek in de stad (de Witte de Withstraat) dus daarom heb ik het nog niet geprobeerd, maar misschien voor iemand anders juist wel!

Voor de maand maart blijf ik nog even bij het thema eten (mijn favoriete onderwerp), maar ook bij het afval minderen. Ik wil namelijk proberen in maart helemaal geen voedsel te verspillen of weg te gooien.

De Groene Challenge van maart

Nu ik me door de challenge van januari wat bewuster ben van wat ik allemaal bij het afval gooi, merk ik dat we toch ook nog wel regelmatig eten weggooien. Vooral verse producten die niet goed meer zijn omdat we ze vergeten mee op te eten en ze dus te lang in de koelkast blijven liggen. Ik vind dat zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de energie die het heeft gekost om dat product te laten groeien, te produceren en te vervoeren. Nou doe ik al wel redelijk m’n best om zo veel mogelijk wel mee op te eten, zoals restjes hergebruiken in een volgend gerecht (het laatste beetje soep doet het bijvoorbeeld vaak heel goed als saus, en restjes avondeten neem ik vaak de volgende dag mee als lunch naar m’n werk) en groente en fruit dat ik overhoud gooi ik vaak aan het eind van de week in de juicer, maar er valt zeker nog wel wat te verbeteren. Dat is denk ik voornamelijk een kwestie van beter opletten, beter plannen wat we wanneer gaan eten en niet te veel nieuwe dingen kopen als we nog eten hebben liggen.

FullSizeRender-2 kopie

Dit zijn de stappen die ik in maart wil nemen om hier wat aan te doen:

 • In principe gewoon helemaal geen eetbare dingen weggooien (tenzij het niet goed meer is, maar dat is wat ik met de onderstaande stappen wil voorkomen). Ik wil dus bijvoorbeeld ook gaan kijken of er onderdelen van groente en fruit zijn die ik normaal weggooi, maar die ook gewoon te gebruiken zijn. Nou schil ik eigenlijk al bijna niets waarvan je de schil kan opeten (ik laat aardappels en appels altijd in de schil, en ook van pompoenen eet ik de schil mee op), maar in maart wil ik kijken of ik dat helemaal niet meer kan doen. Verder kan ik nog vaker de pulp die overblijft van het maken van een sap gebruiken voor iets anders (wortelpulp kan je bijvoorbeeld gebruiken in deze muffins met wortel en courgette). En ook wil ik bijvoorbeeld gaan proberen om zelf de pitten van een pompoen te drogen en die niet meer weg te gooien, en er zijn ook groentes die je heel makkelijk zelf kunt laten hergroeien (zie bijvoorbeeld hier), daar wil ik me ook in gaan verdiepen.
 • Om verspilling te voorkomen wil ik maaltijden beter gaan plannen vanuit wat we nog hebben. Dus voor het boodschappen doen kijken wat er nog in de koelkast staat dat mee op moet. En meteen op maandag (of vooraf al op de website) kijken wat er die week in het groente- en fruitpakket zit en op basis daarvan plannen wat ik daarvan ga maken en wanneer. Verder kan ik beter opletten om geen verse dingen te kopen of aan te breken die we niet meer mee op kunnen maken om wat voor reden dan ook (bijvoorbeeld als we daarna een paar dagen weggaan).
 • Verder wil ik alle kastjes met eten een keer goed door om te kijken wat er instaat dat binnenkort op moet en daar dan ook rekening mee te houden bij het plannen van maaltijden en ook om te kijken wat er nog staat dat wij niet meer gaan opeten (omdat we het niet lekker vinden of niet willen/kunnen eten). Ik ga zo elke week één plank of kastje door. Op de site van de Groene Meisjes las ik vorige week over Find What’s Left, een site waar je eten dat je overhebt kunt weggeven. Het ziet er nog uit als een nieuwe site waar nog niet veel opstaat, maar ik ga het proberen en als het daar niet lukt op zoek naar een andere manier om eten dat we over hebben weg te geven aan anderen die het wel zullen eten.

Als er nog iemand andere goede tips heeft hoor ik het graag. En als er mensen zijn die met me mee willen doen met deze challenge, dan zou ik dat helemaal leuk vinden!

4 gedachtes over “Groene Challenge maart – Geen eten weggooien

 1. Doki Roelfsema zegt:

  Hoi Sanne
  Van groenterestjes maak ik vaak soep. Handje rijst erdoor, staafmixer en het is gebonden.
  Restjes puree, ook van knolselderij of pastinaak kun je prima opbakken als platte koekjes.
  Leuke site! Ga zo door. Groetje, Doki

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s