Recepten – Courgettelasagne in een ovenpannetje

Op veel blogs kom je recepten tegen voor courgetti, spaghetti gemaakt van courgette. Dat lijkt me best lekker om een keer te proberen (en een hele goede manier om veel groente te verwerken in een gerecht), maar ik heb niet zo’n spiraalsnijder, dus het is er nog niet van gekomen. Deze week heb ik wel courgettes in mijn groente- en fruitpakket (dat ik heb naar aanleiding van de Groene Challenge van februari, meer biologische groente en fruit), dus ik zat gister na te denken over wat ik daar dan voor lekkers mee kon maken dat leek op pasta van courgette, en zo kwam ik op dit recept voor courgettelasagne in een ovenpannetje.

Deze schattige ovenpannetjes heb ik met kerst gekregen van m’n schoonzusje en ik was al een tijdje aan het nadenken over of ik daar een recept in zou kunnen maken voor op m’n blog. (Als je nou geen ovenpannetjes hebt, zijn deze lasagnes ook prima te maken in andere kleine ovenschaaltjes, of maak je één grotere in plaats van twee kleintjes). En bovendien had ik alle andere ingrediënten hiervoor nog in huis, wat weer erg prettig is in kader van de Groene Challenge van de maand maart, geen eten weggooien. Ik kon mooi wat dingen mee opmaken.

FullSizeRender_1

Een hele hoop vliegen in een klap dus met dit recept. En daarnaast is het ook nog eens heel erg lekker! Eet het als voorgerecht, bijgerecht of als lunch met wat brood. Lijkt me heerlijk met een hartige variant van deze broodjes (met bijvoorbeeld olijven in plaats van rozijnen).

Recept

Je hebt nodig voor twee pannetjes:

  • een courgette (van ongeveer 200 gram)
  • een blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 2 eetlepels zongedroogde-tomatentappenade (te vervangen door een paar in hele kleine stukjes gesneden zongedroogde tomaten)
  • 25 gram groene olijven
  • peper
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 eetlepel edelgist
  • (of 2 eetlepels Parm á Zaan van Charly’s All is Fair in plaats van de zonnebloempitten en edelgist)

Snij de courgette met een mandoline (of met een keukenmachine, kaasschaaf of simpelweg met een mesje) in hele dunne plakjes. Doe de tomatenpuree in een schaaltje en voeg dezelfde hoeveelheid water toe (vul het lege blikje met water en doe dit bij de puree). Snij de olijven in kleine stukjes en voeg die ook toe, net als de zongedroogde-tomatentappenade en peper naar smaak. Roer alles goed door elkaar.

Leg dan op de bodem van elk ovenpannetje een laagje plakjes courgette en doe daar vervolgens een klein beetje tomatensaus op. Wees in het begin voorzichtig met de hoeveelheid saus, anders hou je niet genoeg over! Bouw zo de lasagnes verder op, steeds een laagje courgette en dan een laagje saus. Eindig met een laagje saus.

FullSizeRender

Hak de zonnebloempitten in stukjes met een groot mes en strooi deze over de schaaltjes, samen met de edelgist. (Of nog beter, vervang de pitten en edelgist door 2 eetlepels Parm á Zaan van Charly’s All is Fair!) Zet de pannetjes in een voorverwarmde oven van 200 graden en bak de lasagnes 15 minuten.

5 gedachtes over “Recepten – Courgettelasagne in een ovenpannetje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s