Groene Challenge april – Vegan Challenge

In maart ben ik mijn derde Groene Challenge van dit jaar aangegaan, geen eten weggooien. Vandaag geef ik een update over hoe dat is gegaan (moeilijker dan ik had verwacht!) en vertel ik over de Vegan Challenge die ik in april ga doen. Geen zelfbedachte challenge dus dit keer, maar eentje die door anderen wordt georganiseerd waar ik graag aan mee doe! Maar nu dus eerst een update over maart.

Omdat ik me door m’n Groene Challenge van januari bewuster was geworden van wat ik allemaal bij het afval gooide, merkte ik dat we toch ook nog wel regelmatig eten weggooiden. Vooral verse producten die niet goed meer waren omdat we ze vergaten mee op te eten en ze dus te lang in de koelkast bleven liggen. Ik vind dat zonde, niet alleen van het geld, maar ook van de energie die het heeft gekost om dat product te laten groeien, produceren en te vervoeren. Nou deed ik al wel redelijk m’n best om zo veel mogelijk wel mee op te eten, zoals restjes hergebruiken in een volgend gerecht, maar er viel nog wel wat te verbeteren. Ik ging ervan uit dat dat voornamelijk een kwestie was van beter opletten, beter plannen wat we wanneer gaan eten en niet te veel nieuwe dingen kopen als we nog eten hebben liggen.

In begon in maart met idee om in principe gewoon helemaal geen eetbare dingen weg te gooien (tenzij het niet goed meer was, maar dat is wat ik nou juist wou voorkomen), maar dat is me minder goed gelukt dan ik vooraf had gedacht. Ik heb absoluut wel veel minder weggegooid, maar af en toe waren er toch weer dingen die sneller niet goed meer waren dan ik had gehoopt. Wel heb ik een aantal dingen uitgeprobeerd met delen van groente die ik normaal vaak als afval beschouw, en die bevielen goed! De pitten uit een pompoen die ik had gebruikt voor pompoensoep heb ik bijvoorbeeld geroosterd met wat zout en kurkuma en die waren heerlijk! Die gooi ik vanaf nu dus nooit meer weg. En ik heb de twee keer dat ik een sap heb gemaakt het grootste deel van de pulp gebruikt bij het bakken (wortelpulp doet het bijvoorbeeld goed in deze muffins met wortel en courgette). Een van de dingen die ik had bedacht maar waar ik niet aan toe ben gekomen, is proberen groentes te laten hergroeien (zie bijvoorbeeld hier), dus dat blijft op mijn to-do-lijstje voor later dit jaar!

FullSizeRender-2 kopie

Verder ben ik alle kastjes met eten een keer goed door gegaan om te kijken wat er in stond dat bijna op moest en zo hebben we een hoop dingen mee opgegeten. Ik kwam alleen ook wel dingen tegen die al niet goed meer waren, dus ik begon de maand heel frustrerend juist wel met het weggooien van eten! Ik heb mezelf voorgenomen om voortaan elke week even één plank door te gaan en te kijken wat we daar die week van mee op kunnen maken, zodat dat dus niet meer gaat gebeuren. Ook heb ik in een mandje een aantal dingen verzameld die wij niet meer gaan opeten (omdat we het niet lekker vinden of niet willen/kunnen eten). Ik had bedacht dat ik die dingen op Find What’s Left zou zetten, maar die site is echt nog te nieuw, dus daar gebeurt nauwelijks iets. Ik moet dus op zoek naar een andere manier om dingen uit dat mandje aan mensen te geven die het wel opeten (en zal voorlopig gewoon beginnen met het aan vrienden aan te bieden).

Wat vooral heel goed gelukt is aan deze challenge is bewustwording en dat is misschien ook wel het belangrijkste. Ik ben me zeker veel meer bewust van wat we allemaal in huis hebben en mee op moeten eten en dat is denk ik de beste manier om te voorkomen dat je eten weg moet gooien. Helemaal niks weggooien is misschien wat te hoog gegrepen, maar minder weggooien is absoluut iets wat ik ga blijven proberen!

Voor de maand april blijf ik nog weer even bij het thema eten (overduidelijk mijn favoriete onderwerp) en ga ik zoals ik al zei meedoen aan de Vegan Challenge. Nou vraag je je misschien af wat er groen is aan die challenge, maar lees bijvoorbeeld eens hier over hoe vegan eten, naast een aantal andere belangrijke voordelen die het heeft, ook goed is voor het milieu!

De Groene Challenge van april

De Vegan Challenge wordt twee keer per jaar gehouden, in april en oktober, en houdt in dat je een maand gaat uitproberen hoe het is om vegan te eten. Als je je aanmeldt op de website van de Vegan Challenge krijg je elke dag een mail met tips en recepten. Vegan eten is voor mij zeker niet nieuw (ik denk dat ik op dit moment toch gauw voor zo’n 90 tot 95% al vegan eet), maar ik wil graag eens proberen hoe het is om volledig vegan te eten. Ik las laatst in een van mijn eerste blogs van afgelopen zomer terug hoe ik toen dacht over vegan eten en ik vond het heel grappig om te zien hoe ik in minder dan een jaar tijd toch nog wel weer een stukje verder ben opgeschoven naar vegan eten.

De recepten van de Vegan Challenge zijn bewust laagdrempelig en supermarktvriendelijk gehouden (zodat zo veel mogelijk mensen mee kunnen doen, ook mensen die niet van uitgebreid koken houden en mensen met een laag budget), maar dat betekent wel dat een groot deel van de recepten niet helemaal aansluit bij hoe ik graag eet. Ik ga me dus niet houden aan de dagmenu’s van de Vegan Challenge, maar ga me natuurlijk wel laten inspireren door de dagelijkse recepten en ga verder eigenlijk gewoon verder eten en koken hoe ik toch grotendeels al deed. De websites waar ik zelf veel lekkere gezonde vegan recepten van maak zijn De Groene Meisjes, Vegadutchie en Deliciously Ella, dus dat zijn zeker aanraders!

FullSizeRender

Rondom de Vegan Challenge worden ook heel veel activiteiten georganiseerd. Zo was ik afgelopen zaterdag op de brunch van Go With The Glow in Amsterdam, waar de twee zussen die dat hadden georganiseerd wilden laten zien hoe lekker en veelzijdig vegan eten kan zijn. Dat is ze zeker gelukt (al hoefden ze mij persoonlijk niet te overtuigen, ik wist dat al lang natuurlijk) met onder andere groentefrietjes met heerlijke vegan mayonaise, gevulde aubergine, wentelteefjes met kokosroom en maple syrup en echt de mooiste taarten ooit. Mocht het water je nu in de mond lopen, Go With The Glow organiseert binnenkort vast weer een brunch en op de site van de Vegan Challenge vind je nog veel meer activiteiten.

Ik ben benieuwd wie er nog meer mee gaat doen aan de Vegan Challenge!

8 gedachtes over “Groene Challenge april – Vegan Challenge

  1. Marga . zegt:

    Hoi, kom toevallig op jouw site terecht door de vegan challenge.
    Ik ga hier eens wat lezen één dezer dagen.
    Zelf ga ik ook meedoen aan de challenge, eet al wel grotendeels vegan maar de puntjes op de i zijn er nog niet, misschien na deze maand dan wel.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s