Groene Challenge mei – Volledig afval scheiden

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. Het eerste onderwerp dat toen bij me opkwam om aan te pakken was het recyclen en minderen van plastic afval. Nou niet echt een sexy onderwerp, maar zeker wel iets wat ik belangrijk vond. Oud papier scheidde ik altijd al braaf, en ook glas gaat in de glasbak (of bewaar ik om bijvoorbeeld verse sapjes in te bewaren of ontbijtjes in mee te nemen naar m’n werk) en batterijen leverde ik in, maar verder ging alles gewoon bij elkaar in de vuilniszak, en ik vond dat dat beter kon. Plastic afval scheiden doe ik nu nog steeds, maar er zijn nog wel meer stappen te nemen in hoe ik mijn afval scheid, dus daarom heb ik besloten dat dat mijn Groene Challenge van mei wordt, volledig mijn afval scheiden. Ik zal hieronder vertellen wat ik van plan ben om te gaan doen, maar eerst een update over de Vegan Challenge die ik in april heb gedaan!

De Vegan Challenge wordt twee keer per jaar gehouden, in april en oktober, en houdt in dat je een maand gaat uitproberen hoe het is om vegan te eten. Als je je aanmeldt op de website van de Vegan Challenge krijg je elke dag een mail met tips en recepten. Vegan eten was voor mij zeker niet nieuw (ik denk dat ik in de periode voor ik aan de Vegan Challenge begon toch gauw al voor zo’n 90 tot 95% vegan at), maar ik wou graag eens proberen hoe het is om volledig vegan te eten. En dat is me prima bevallen, ik heb eigenlijk helemaal niet het gevoel gehad dat ik iets heb gemist. Er zijn ook steeds meer vegan restaurants en restaurants met lekkere vegan opties en ook in de supermarkt is steeds meer te koop, waardoor het gewoon echt steeds makkelijker wordt om vegan te eten.

April was een maand waarin ik best veel weg ben geweest en buiten de deur heb gegeten, en vooraf vroeg ik me af of het dan lastig zou worden om wat te kunnen eten, maar met een beetje plannen ging dat zonder problemen! Zo waren we een weekendje weg in Oslo, waar we echt ontzettend lekkere vegan kokoswafels en vegan BBQ-sandwiches hebben gegeten, allemaal ontdekt door een hele handige app (als je ooit naar Noorwegen gaat, moet je echt de app Vegan Norway downloaden!), naar een familieverjaardag heb ik in overleg met de jarige zelf avondeten meegenomen en ik ben twee keer met een vriendin uiteten geweest in een “gewoon” restaurant waar ze een lekker vegan gerecht hebben kunnen maken. Afgelopen weekend heb ik in Groningen geluncht bij plantaardig restaurant Anat, waar ik al een hele tijd heen wilde (daar zijn de foto’s hierboven van) en ’s avonds heeft een vriend van mij ontzettend lekker Thais voor ons gekookt. En als klap op de vuurpijl ga ik morgenavond op m’n verjaardag uiteten bij het oudste vegan restaurant van Nederlands, Veggies on Fire (ik weet het, ik heb het er al tijden over). Ik heb me dus prima vermaakt deze Vegan Challenge!

Na deze maand wil ik zeker grotendeels vegan blijven eten, eigenlijk wat ik al deed, maar dan nog net wat vaker. Ik zeg grotendeels, omdat ik me er heel goed bij voel om vegan te eten, maar voor mezelf wel de mogelijkheid wil houden om me daar af en toe niet aan te houden. Ik kan me zo voorstellen dat er situaties zullen zijn, bijvoorbeeld op vakanties, dat het wel mogelijk is om iets vegetarisch te eten, maar er geen vegan opties zijn. Of dat ergens nog net een heel klein beetje zuivel in zit. Bij voorkeur eet ik het niet en waar ik er zelf invloed op heb, zal ik altijd de vegan optie kiezen, maar bij 95% vegan voel ik me op dit moment het beste.

De Groene Challenge van mei

Vanaf januari scheiden we ons plastic afval en ik schrik er nog steeds van hoe ontzettend veel plastic we weggooien (per week hebben we met z’n tweeën een grote plastic zak helemaal vol, en dat moet toch minder kunnen), iets waar ik in een latere challenge nog wel eens aandacht aan wil besteden. Maar het gevolg hiervan is wel dat de gewone vuilniszak een stuk leger blijft, we houden minder dan een zak per week over (ik weet dat er op internet voorbeelden van hele gezinnen te vinden zijn die per jaar nog geen vuilniszak vol hebben aan restafval, maar we moeten toch ergens beginnen). Daarom wil ik er nu eens goed naar kijken wat er allemaal nog wel bij het restafval belandt en wat ik daar nog aan zou kunnen doen. Ons restafval bestaat nu grotendeels uit GFT-afval, kattenbakvulling, verpakkingen die niet bij het plastic afval mogen (kartonnen pakken van drinken, verpakkingen met zo’n laagje folie aan de binnenkant) en kleinere dingen die we blijkbaar toch niet helemaal netjes scheiden.

FullSizeRender kopie

Nou is de eerste stap in verder scheiden al heel makkelijk voor ons gemaakt door de gemeente Den Haag. Sinds een paar weken zamelen ze in de plastic-containers niet meer alleen plastic in, maar ook blik en drinkpakken. Die dingen houden we vanaf nu dus ook apart, en dat scheelt alweer een stuk! (Voor Den Haag kun je hier vinden waar de dichtstbijzijnde container staat. Voor andere gemeentes kun je op de site van Plastic Hero kijken hoe er in jouw gemeente wordt ingezameld, dit verschilt namelijk per gemeente. En hier kun je zien wat er nu in Den Haag allemaal wel en niet in de plastic-containers mag.)

Ook heb ik een GFT-emmer besteld bij de gemeente, zodat we ook ons GFT-afval kunnen gaan scheiden. En ik wil beter gaan letten het volledig scheiden van ons afval, dus bijvoorbeeld ook kleinere dingen bij het oud papier doen, zoals WC-rolletjes en kleine kartonnen verpakkingen. Op deze manier zullen we volgens mij nog weer een heel stuk minder restafval overhouden!

Hebben jullie nog andere tips voor afval scheiden of afval verminderen? Dan hoor ik het graag!

7 gedachtes over “Groene Challenge mei – Volledig afval scheiden

  1. resaarcle zegt:

    Eens het in je systeem zit, is het niet zo vervelend, dat afval scheiden. Ik heb in Belgisé niet anders geweten dan dat het verplicht is.
    Je kan je kurkenstoppen en doppen van plastic flessen verzamelen en naar een inzamelpunt brengen (heb ik toevallig net een blogpost over geschreven!). Of kraantjeswater drinken natuurlijk. Succes met challenge!!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s