Recepten – Frisse salade met doperwten, munt en broccolisteel

Een frisse salade met doperwten, munt en wat? Ja echt, de steel van een broccoli. Als je broccoli eet, eet je normaalgesproken alleen de roosjes en blijft de steel over. De meeste mensen gooien die weg, wat natuurlijk zonde is, maar wat moet je er anders mee? Ik wist dat ook niet zo goed, dus bewaarde de steel meestal in de koelkast tot ik weer een vers sapje ging maken en gooide ’m dan bij de rest van de groente en het fruit door de juicer. Een groot voordeel van de broccolisteel boven de roosjes is namelijk dat de steel in de koelkast best een tijdje goed blijft. Sinds een paar maanden probeer ik geen eten meer weg te gooien (lees hier meer over deze Groene Challenge), en juicen is dan vaak een makkelijke oplossing. Maar nu heb ik ook een heerlijke manier ontdekt om broccolistelen op te eten!

Een paar weken geleden had ik met de lunch enorm zin in een salade, maar we hadden niet echt veel in huis en ik had eigenlijk ook geen zin om naar de winkel te gaan. Ik vond nog een broccolisteel in de koelkast, wachtend op een sapje, en doperwten in de vriezer. Verder hadden we verse munt en nog een klein stukje komkommer. En zo is de onderstaande frisse salade ontstaan. Ik vond ’m echt superlekker en heb ’m inmiddels al drie keer gemaakt. Dit lijkt me ook echt de perfecte salade om in de zomer lekker buiten op te eten, heerlijk!

Recept

Je hebt nodig:

  • de steel van een broccoli
  • 75 gram doperwten (diepvries)
  • 100 gram komkommer
  • 8 takjes munt
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel extra virgin olijfolie
  • een beetje grof zout (Keltisch zeezout, Himalayazout)

Schil de broccolisteel en snij deze daarna in kleine blokjes die ongeveer net zo groot zijn als de doperwten. Kook de blokjes broccolisteel samen met de doperwten ongeveer 3 minuten (ze moeten nog een beetje knapperig zijn). Giet af in een zeef, spoel af met koud water en laat verder afkoelen. Rooster ondertussen de zonnebloempitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en snij ook de komkommer in kleine blokjes. Haal de blaadjes munt van de takjes en snij of knip deze in stukjes.

Meng de broccolisteel en doperwten met de komkommer en de munt in een schaal. Strooi de zonnebloempitten erover, net als het limoensap, de olijfolie en een beetje grof zout. Deze frisse salade is heerlijk als lunch, maar is ook erg lekker als avondmaaltijd, bijvoorbeeld gecombineerd met quinoa en gebakken (zoete) aardappelen.

FullSizeRender_4

2 gedachtes over “Recepten – Frisse salade met doperwten, munt en broccolisteel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s