Groene Challenge juni – De minimaliseermaand van Moeders Minimalisme

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. Voor de maand juni heb ik ervoor gekozen om de minimaliseermaand van Moeders Minimalisme te volgen. Minimalisme betekent voor mij minder spullen, en ook juist duurzamere spullen, minder afval, en vooral ook rust en orde. Ik zal hieronder meer vertellen over Moeders Minimalisme en wat ik van plan ben om te gaan doen in juni, maar ik zal eerst een update geven over de challenge die ik in mei heb gedaan, volledig afval scheiden.

Vanaf januari scheiden we thuis ons plastic afval en ik schrik er nog steeds van hoe ontzettend veel plastic we weggooien (per week hebben we met z’n tweeën een grote plastic zak helemaal vol, en dat moet toch minder kunnen), iets waar ik in een latere challenge nog wel eens aandacht aan wil besteden. Maar het gevolg hiervan was wel dat de gewone vuilniszak al een stuk leger bleef: we hielden minder dan een zak per week over (ik weet dat er op internet voorbeelden van hele gezinnen te vinden zijn die per jaar nog geen vuilniszak vol hebben aan restafval, maar we moeten toch ergens beginnen). Daarom wou ik er in de maand mei eens goed naar kijken wat er allemaal nog wel bij het restafval belandt en wat ik daar nog aan zou kunnen doen. Ons restafval bestond grotendeels uit GFT-afval, kattenbakvulling, verpakkingen die niet bij het plastic afval mochten (kartonnen pakken van drinken, verpakkingen met zo’n laagje folie aan de binnenkant) en kleinere dingen die we blijkbaar toch niet helemaal netjes scheiden.

FullSizeRender

Nou was de eerste stap in verder scheiden al heel makkelijk voor ons gemaakt door de gemeente Den Haag. Sinds april zamelen ze hier namelijk in de plastic-containers niet meer alleen plastic in, maar ook blik en drinkpakken. Die dingen hebben we vanaf mei dus ook apart gehouden, en dat scheelt alweer een stuk! (Voor Den Haag kun je hier vinden waar de dichtstbijzijnde container staat. Voor andere gemeentes kun je op de site van Plastic Hero kijken hoe er in jouw gemeente wordt ingezameld, dit verschilt namelijk per gemeente. En hier kun je zien wat er nu in Den Haag allemaal wel en niet in de plastic-containers mag.) Ook heb ik een GFT-emmer besteld bij de gemeente, zodat we ook ons GFT-afval konden gaan scheiden. Het duurde tot de tweede week in mei tot die emmer binnen was, dus die gebruiken we nu ongeveer twee weken, en dat bevalt goed. Er gaat een hoop in wat eerst bij het restafval belandde.

Verder ben ik beter gaan letten op het volledig scheiden van ons afval, en hebben we bijvoorbeeld ook kleinere dingen bij het oud papier gedaan, zoals WC-rolletjes en kleine kartonnen verpakkingen. Op deze manier houden we echt mij nog weer een heel stuk minder restafval over, zo weinig dat ik het zonde van de ruimte op het balkon vond om er zo’n grote prullenbak te hebben staan. Die is dus vervangen door een veel kleinere, met daarnaast de GFT-emmer. En omdat ik toch bezig was, heb ik meteen nog een paar prullenbakken uit huis verwijderd, omdat die niet zo veel nut meer hadden nu we alles scheiden. De prullenbak uit de keuken is weg (wat ook weer een hoop ruimte in een keukenkastje scheelt, erg fijn in onze niet al te grote keuken) en het kleine prullenbakje uit de studeerkamer dat we toch zelden gebruikten heb ik verhuisd naar de slaapkamer, zodat de grote die daar stond ook weg kon. Soms is dingen opruimen en weg doen zo’n fijn gevoel, vandaar ook de minimaliseermaand in juni! Het is nu af en toe even nadenken en wat lopen naar de juiste prullenbak, doos (voor oud papier) of tas (in de keuken hangen tassen voor plastic en ander afval voor de recyclebak, glas en statiegeldflessen), maar ik denk wel dat we dit voortaan zo blijven doen!

De Groene Challenge van junicropped-header-mm-lijn1

Ik volg de blog Moeders Minimalisme al een hele tijd. Dieuwke geeft op haar site hele praktische tips over hoe je zelf thuis kunt minimaliseren. Niet alleen door spullen op te ruimen en weg te doen, maar bijvoorbeeld ook door te kiezen voor duurzamere en zelfgemaakte alternatieven. Zo heeft ze een heel handig artikel over hoe je je schoonmaakmiddelen kunt vervangen door natuurlijkere alternatieven. Zo heeft zij mij ook geïnspireerd om zelf mijn wasmiddel te maken (wat ik nu al bijna een jaar doe). Maar de andere tips, vooral over ontspullen en opruimen lees ik graag, maar voer ik vaak toch niet in de praktijk. Ik denk dan, dat doe ik nog wel eens. En dat eens moet er nu maar eens van komen!

Afgelopen februari hield Moeders Minimalisme de minimaliseermaand, met iedere dag een kleine opdracht, waardoor het een stuk haalbaarder voelt dan om ineens van alles aan te gaan pakken. Ik wil deze opdrachten gaan doen in de maand juni. Ik print de lijst opdrachten uit (klik hier om deze te downloaden), hang ’m op en doe elke dag de opdracht. Nou had februari 29 dagen en heeft juni er 30, maar dat geeft me een bonusdag om aan het eind van de maand zelf nog iets aan te pakken wat nog niet aan bod is gekomen!

Hoe proberen jullie thuis te minimaliseren en hebben jullie nog tips? Ik ben heel benieuwd!

7 gedachtes over “Groene Challenge juni – De minimaliseermaand van Moeders Minimalisme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s