Leuke dingen – Interview met Franca van Green Passion

Een van de leuke dingen aan het hebben van een blog, is dat ik mensen leer kennen met dezelfde liefde voor gezond eten. Een daarvan is Franca van Nunen van Green Passion, die ik vorig jaar heb ontmoet tijdens de YTH Food Academy (een collegereeks over over eten en duurzaamheid). Ik heb haar geïnterviewd over haar passie voor voeding en het ontzettend leuke evenement dat ze aan het organiseren is, het Food Passionistas Brein & Buik event op 25 juni in Utrecht.

7J4A4443

Hoe is jouw interesse voor gezonde voeding ontstaan? Is daar een specifieke aanleiding voor geweest of is dat meer geleidelijk gegaan?

Dat heeft voor mij drie elementen. Ten eerste ben ik altijd gek geweest op eten koken en op bakken, dat heb ik van kindsafaan van mijn moeder meegekregen. Ik merkte daar altijd al een verschil in met anderen. Als ik bijvoorbeeld met mensen op vakantie was, dan was ik altijd degene die het het belangrijkst vond wat er werd gegeten, naar wat voor restaurant we gingen.

Ten tweede komt dat vanuit mijn interesse in gezondheid. Ik heb 20 jaar in de gezondheidszorg gewerkt, waar mij duidelijk is geworden dat mensen snel met medicatie behandeld worden terwijl kijken naar het voedingspatroon ook belangrijk kan zijn. Dat begon bij mij steeds meer te knagen, daar wilde ik wat mee gaan doen.

Ten derde viel dit samen met mijn eigen ervaringen. Ik heb altijd al gevoelige darmen gehad, maar in 2008 ben ik in de Himalaya geweest waar ik een parasiet heb opgelopen, en toen is dat vele malen erger geworden. Ik hield niks binnen en nam geen voedigsstoffen meer op. Ik merkte voor die tijd eigenlijk niet goed wat voeding met me deed, het was niet helder voor mij dat ik altijd al niet goed reageerde op bepaalde voeding. Maar nu liep mijn lijf voor m’n gevoel leeg qua energie. Daarnaast verminderde onder andere mijn concentratievermogen heel sterk, had ik wisselende stemmingen, braken m’n nagels af en ging m’n zicht achteruit. Ik ben toen in het alternatieve circuit beland. De parasiet bleek te heftig te zijn behandeld met verschillende antibiotica, waardoor mijn darmen die daarvoor al gevoelig waren, nu nog heftiger op voeding reageerden. Op een streng dieet ging dat veel beter en binnen een jaar voelde ik me weer goed. Die ervaring heeft me een spiegel voorgehouden. Je lichaam is loyaal en zorgt ervoor dat de belangrijkste functies blijven werken, maar geeft je ook signalen als er iets niet goed gaat. Als je daar niet naar luistert of niet de juiste kennis hebt, wordt het steeds erger.

Mijn missie ligt bij het mensen informeren wat voeding met je doet en dat je dat zelf in de hand hebt. Ik wil mensen op een andere manier naar gezondheid laten kijken en mensen de kracht en motivatie geven om het heft zelf in handen te nemen wat betreft hun vitaliteit. Gecombineerd met mijn passie voor eten heeft dat geleid tot mijn bedrijf Green Passion. Toen ik begon, was gezond eten veel minder toegankelijk in openbare gelegenheden en horeca, maar dat begint nu gelukkig wel te verbeteren. Ik wil er graag een bijdrage aan leveren dat gezonde voeding als eerste keus wordt aangeboden op locaties waar mensen komen en hoop dat de maatschappij zo gezonder en gelukkig gaat worden.

Hoe zie jij gezonde voeding? Wat is daar belangrijk bij?

Ik denk dat per persoon bekeken moet worden wat gezonde voeding is, dat dit maatwerk is. Wat voor de een gezond is, hoeft dat niet voor een ander te zijn. Ik vind dat we zijn doorgeschoten in het bepalen wat voor een ander gezond is en het labelen van gezond voedsel. Dat een hamburger van McDonald’s niet gezond is, daar zijn we het allemaal wel over eens, al zijn er tegelijkertijd ook genoeg mensen die ze kunnen eten zonder er veel last van te hebben. Maar wat nou precies gezond is, is veel lastiger. Avocado is een voorbeeld van iets wat voor iedereen gezond zou zijn, maar het blijkt dat dat toch ook afhangt van hoe stoffen in je lichaam worden verteerd en dat sommige mensen klachten krijgen van een avocado.

In het algemeen ben ik ervan overtuigd dat de mens het goed doet op een plantaardig dieet, of in ieder geval grotendeels plantaardig, want het hoeft niet perse helemaal zonder dierlijke producten. Ik neem daar liever geen stelling in, mensen moeten bij zichzelf kijken wat goed bij ze valt. Variatie is in ieder geval belangrijk voor het binnenkrijgen van alle verschillende nutriënten, ofwel voedingsstoffen. Ik heb daarnaast ook een voorkeur voor kwaliteitsproducten die eerlijk en puur zijn gemaakt, biologische producten bijvoorbeeld of regionaal geproduceerde producten.

De slogan van Green Passion is “Good food loves you back”. Wat bedoel je daar precies mee?

Je mag zelf van eten houden, dat doe ik ook, ik ben een echte food passionista. Goede voeding houdt daarbij ook van jou. Als jij eet wat goed voor jou is, dan zorgt die voeding ook voor jou, het zorgt ervoor dat jij kunt stralen, groeien en ontwikkelen.

Van wat soort eten word jij blij en wat eet je absoluut niet?

Wat ik echt niet meer eet is McDonald’s, dat krijg ik niet meer weg. En daarnaast houd ik niet van gerechten of voorverpakte producten met onnatuurlijke smaakmakers. Die geur staat me niet meer aan.

Verder ben ik eigenlijk een makkelijke eter, inmiddels hoef ik namelijk mijn dieet niet meer strak aan te houden omdat mijn darmen weer sterker zijn. Ik hou vooral van eten waar met liefde aan is gewerkt en dan maakt het me niet uit wat het dan is, slalade, brood, taart, een warme maaltijd met vis, als ik maar weet dat het puur is en met zorg gemaakt.

Wat heb je vanmorgen ontbeten?

Schapenyoghurt, omdat dat bij mij beter valt dan gewone yoghurt, met havermout, en veel vers fruit dat ik afgelopen weekend op de markt heb gehaald: ananas, mango, bramen en aardbeien. Een combinatie van veel eiwit dus, met koolhydraten van de havermout en het fruit en veel verschillende vitamines uit de verschillende soorten fruit. Oh en daarbij een grote pot kruidenthee, omdat ik het belangrijk vind om goed vocht bij te tanken ’s ochtends na een nacht niet drinken. Goede hydratatie is belangrijk voor het lichaam.

Wat is je favoriete gerecht?

Echt één favoriet gerecht heb ik eigenlijk niet, maar wat me altijd goed smaakt is het eten van mijn moeder, de oud-Hollandse kost, zoals bijvoorbeeld traditioneel klaargemaakte asperges. Daar kan ik echt van genieten. En bijvoorbeeld ook van een goede brownie, zo eentje met verstopte groente erin, courgette, bieten of zwarte bonen. De smaak van chocola, daar ben ik echt dol op.

Kun je wat meer vertellen over het Food Passionistas Brein & Buik event dat je op 25 juni organiseert in Utrecht?

Dit wordt de derde editie van Food Passionistas. De eerste editie was het Food Passionistas Inspiration event, waar ik mensen wilde inspireren met nieuwe kennis op het gebied van voeding. De tweede editie heette “Jong geleerd, oud gegeten”, waar ik wilde laten zien hoe belangrijk het is om kinderen al jong te laten wennen aan pure smaken en gezonde producten. Die editie had een hele specifieke doelgroep, namelijk jonge ouders en mensen die in hun werk met jonge kinderen te maken hebben, zoals in de kinderopvang.

Nu bij de de derde editie, Brein & Buik, is de doelgroep juist heel breed. Dit event is voor foodies, voor mensen met interesse in gezond leven, voor mensen met een aandoening die daar door middel van voeding iets aan willen doen en voor zorgprofessionals, zoals paramedici en therapeuten. Die diversiteit zorgt ervoor dat we samen kunnen werken aan het gezonder maken van de maatschappij.

Het event is een “meemaker-event” waarbij alle aanwezigen, standhouders, sprekers en bezoekers, meehelpen bij het creëren van een gave dag en zich onderdeel voelen van de missie om meer kennis te verspreiden over de rol die voeding speelt bij je gezondheid.

Hoe ben je op het thema Brein & Buik gekomen?

Ik heb zelf gemerkt hoe zeer voeding het brein kan vertroebelen en ook helder kan maken. Vorig jaar heb ik twee weken een sapdetox gedaan in Turkije en ik merkte daar hoe helder mijn brein was, terwijl ik ook het tegenovergestelde heb ervaren toen ik ziek was, ik kon me niet meer concentreren, had geen ruimtelijk inzicht meer. Doordat ik beide extremen had ervaren, wou ik me daar verder in verdiepen.

De darmen en de hersens blijken heel erg met elkaar in verbinding staan. En ik ontdekte ook dat het aantal mensen dat in Nederland in de ziektewet zit nog nooit zo hoog is geweest als nu, waarvan de helft een aandoening heeft die verband houdt met de hersenen. Denk daarbij aan auto-immuunziekten als MS, neurologische aandoeningen als Parkinson en Alzheimer, en ook depressies, angststoornissen en schizofrenie.

Ik ken mensen met een dergelijke aandoening die gebaat zijn bij goede voeding. Daarom heb ik besloten dat deze derde editie van Food Passionistas over deze belangrijke relatie moest gaan, de relatie tussen brein en buik.

Hoe is dit event anders dan andere gezondheidsevents? Waarom moeten mensen vooral naar dit event komen?

Dat is een goeie vraag. De positionering van het Brein & Buik event is heel belangrijk. Aan de ene kant bestaan er masterclasses, die volledig voor scholing bedoeld zijn. Daarnaast zijn er allerlei beurzen over gezondheid en vitaal leven. Ons event zit in het midden daartussen en dat is uniek. Het is heel inhoudelijk, met veel gevarieerde sprekers, en als je wil kun je vier lezingen volgen, en er zo bijna een dag masterclasses van maken. Maar je kunt er ook voor kiezen om te doen waar je lichaam behoefte aan heeft, je hersens prikkelen met nieuwe informatie, je buik voeden met goede voeding, in praktische workshops leren hoe je thuis met gezonde voeding aan de slag kunt, maar ook deelnemen aan verschillende “workouts zonder zweten” zoals we ze noemen, bijvoorbeeld yoga, ademhalingsoefeningen en tai chi om je hersens en darmen van zuurstof te voorzien. Je kunt je hersens niet alleen voeden door inspiratie, kennis en het ontmoeten van leuke mensen, maar ook door rust en ontspanning. In de meditatiecorner kun je leren ontspannen en meedoen aan een mindful tea ceremonie, en ontdekken wat dat met je doet.

De entreeprijs is misschien wat hoger dan voor sommige beurzen, maar dit is zoveel meer dan een beurs. Als je het vergelijkt met wat je zou betalen voor een dag masterclasses, is het juist heel goedkoop. Bovendien zijn er heel veel dingen inclusief in de prijs. Het is een kleinschalig event, niet massaal zoals sommige andere evenementen. Alle verschillende elementen zitten in de dag, je kunt gezellig langs kraampjes lopen, lekkere koffie drinken, maar ook veel leren. Niet alleen van sprekers, maar ook van gasten en standhouders. Iedereen is een meemaker op dit event, zo zijn standhouders alleen kleine bedrijven met passie voor wat ze doen. Daar is dit event uniek in, er staan geen grote bedrijven die iets proberen te verkopen, er worden geen grote bedragen gevraagd voor stands, maar alles is in balans. Iedereen brengt iets in, vanuit dezelfde passie.

Ben je door dit verhaal geïnteresseerd geraakt in het Food Passionistas Brein & Buik event? Dat kan haast niet anders! Klik dan hier voor de site van Green Passion, waar je meer informatie vindt, en kun je hier tickets bestellen. Ik zal er in ieder geval bij zijn op de 25e en hoop veel inspirerende mensen te ontmoeten!

flyer achterkant fb-2 

2 gedachtes over “Leuke dingen – Interview met Franca van Green Passion

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s