Recepten – Pannenkoekentaartje met bessensaus en salted caramel

Vorige week plaatste ik mijn 52e blog op Het Grote Groene Geluk, en toen besefte ik me dat ik er alweer bijna een jaar bloggen op had zitten. Daarom vandaag een feestelijk recept, een pannenkoekentaartje met bessensaus en salted caramel. Want een jaar bloggen, dat moet gevierd worden!

Ik had een jaar geleden toen ik mijn eerste blog schreef eigenlijk geen idee wat ik ervan moest verwachten. Ik ben maar gewoon begonnen, hoe eng ik het ook vond en hoe ver het ook buiten mijn comfort zone was, en ik had echt geen betere beslissing kunnen nemen. Ik haal heel veel energie uit mijn blog en heb ook veel over mezelf geleerd. Niet alleen van uren in de keuken staan word ik blijkbaar heel gelukkig (wat heeft geresulteerd in veel lekkere recepten), maar ook van teksten schrijven word ik blij (gelukkig maar, want dan heb ik in ieder geval toch niet helemaal de verkeerde studie gekozen) en misschien nog wel het mooiste, ik heb door mijn blog heel veel leuke mensen leren kennen, mensen die dingen vanuit dezelfde passie doen als ik.

In het begin vond ik het best een beetje eng om in m’n eentje naar een event, lezing of restaurant te gaan, en moest ik me echt even ergens overheen zetten, maar dat heb ik nu niet meer. Juist als je ergens alleen heen gaat, leer je makkelijk nieuwe mensen kennen. Een van de mensen die ik heb leren kennen is Franca, die ik vorige week heb geïnterviewd over haar liefde voor gezond eten en het Food Passionistas Brein & Buik Event dat ze organiseert op 25 juni, en waar ik voor mijn blog ook bij aanwezig ga zijn.

En zo volgen de leuke dingen elkaar steeds weer op. Ik heb een tijdje als gastblogger recepten geschreven voor Divine Vitality, en er zitten nog een paar andere samenwerkingen en gastblogs aan te komen. Tot nu toe ben ik vooral met de flow meegegaan en heb ik alle nieuwe stappen gewoon op me af laten komen, en dat beviel goed. Over een paar maanden zit ik hoogstwaarschijnlijk een tijdje zonder werk, en dan wil ik eens actief gaan kijken over waar ik heen wil met m’n blog en welke volgende stappen ik kan zetten. Maar voor nu is het goed zo, en ben ik heel trots op wat ik het afgelopen jaar heb bereikt. Want dat mag ook wel eens, mezelf een complimentje geven (niet helemaal mijn ding). Maar nu eerst, een taartje om de eerste verjaardag van Het Grote Groene Geluk te vieren!

Recept

 Voor de pannenkoeken heb je nodig:

 • 100 gram boekweitmeel
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 50 gram appelmoes (zonder toegevoegde suiker)
 • 1 eetlepel chiazaad
 • 20 milliliter water
 • 200 milliliter havermelk (of andere plantaardige melk)
 • kokosolie om in te bakken

En verder heb je nodig:

 • 125 gram blauwe bessen (vers of uit de diepvries)
 • 75 gram ontpitte zachte dadels (medjool of sukkary)
 • ¼ theelepel baking soda
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 50 milliliter kokend water
 • 1 eetlepel kokosrasp

FullSizeRender_2

Meng de chiazaadjes in een bakje met het water en laat dat even staan tot het een gel vormt. Doe het boekweitmeel in een kom en roer het bakpoeder erdoor. Voeg daarna ook de chiazaadjesgel, de appelmoes en de melk toe. Roer alles goed door elkaar en bak op laag vuur in een beetje kokosolie twee grote pannenkoeken van dit beslag. Laat de pannenkoeken even afkoelen en druk daarna met een bakring drie rondjes uit elke pannenkoek. (Dit kan ook prima zonder bakring als je die niet hebt, gewoon door met een mesje rond bijvoorbeeld een mok te snijden. Of bak in plaats van twee grote pannenkoeken zes kleintjes en snij die daarna bij om ze allemaal even groot te maken. Ik heb een bakring voor m’n verjaardag gekregen, dus ik vond het leuk om die hiervoor te gebruiken.) De restanten van de pannenkoek heb je voor dit recept verder niet nodig, maar zijn natuurlijk heerlijk als ontbijt voor de dag erna, met veel vers fruit erbij bijvoorbeeld.

Terwijl je de pannenkoeken aan het bakken bent, kun je ook alvast aan de vullingen van het taartje beginnen. De bessensaus is het makkelijkst, daarvoor doe je simpelweg de blauwe bessen in een steelpannetje (hou er een paar achter om straks als garnering op het taartje te gebruiken) en verwarm je die op een laag vuurtje tot het een dikke saus is geworden. Roer dit ondertussen af en toe even door.

Voor de salted caramel doe je de dadels in een schaaltje met de kokosolie en de baking soda. Giet hier het kokende water bij. Roer het goed door (let op: gebruik hier geen metaal voor, dat kan ervoor zorgen dat de baking soda gaat oxideren) en wacht eventjes tot de dadels goed zacht zijn. Druk de dadels dan fijn, zodat er een dikke karamelsaus ontstaat. Voeg als laatste het zout toe. Deze saus kun je trouwens ook als basis gebruiken voor deze heerlijk zoete en makkelijk te maken karamelkoeken zonder geraffineerde suiker.

FullSizeRender_3
Als je alle onderdelen klaar hebt, kun je het taartje opbouwen. Leg de bakring op een bord (nogmaals, het kan ook zonder!) en leg daar een pannenkoekrondje in. Doe daar wat bessensaus op en leg daar weer een pannenkoekrondje op. Op dat rondje doe je een laagje salted caramel en zo bouw je het hele taartje op, met om en om een laagje bessensaus en karamel. Je eindigt met een pannenkoekje met karamel erop. Haal de ring er voorzichtig vanaf en garneer het taartje daarna met de achtergehouden besjes en de kokosrasp.

Ik heb nu een eenpersoons pannenkoekentaartje gemaakt voor mijzelf, om de verjaardag van Het Grote Groene Geluk te vieren, maar je kunt natuurlijk ook meer van alle ingrediënten nemen en een grote pannenkoekentaart maken. Als je er dan punten van snijdt, kun je heel mooi de opgebouwde laagjes zien!

12 gedachtes over “Recepten – Pannenkoekentaartje met bessensaus en salted caramel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s