Recepten – Geroosterde bloemkool met een tahinsausje

Bloemkool vind ik normaalgesproken maar een beetje een saaie groente. Ik vind het op zich wel lekker, maar word er niet heel enthousiast van. Vorige week was ik met een vriendin mezze eten bij Love & Peas (een heel leuk vegetarisch restaurant in de Weimarstraat in Den Haag gerund door een Palestijn en een Israëliër samen). Daar kregen we gefrituurde bloemkool, en dat is echt een heel ander verhaal. Dat was zo lekker, dat we nog een tweede portie hebben besteld.

Nou ben ik zelf niet zo van het frituren, maar wat je kunt frituren kun je vaak ook prima in de oven maken, dus ik ben gaan experimenteren met geroosterde bloemkool uit de oven, en ik vind het experiment geslaagd! Ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder in een keer een hele bloemkool heb opgegeten, maar dat ging net prima. Ik heb de hele bak geroosterde bloemkool met tahinsaus op als lunch en het was heerlijk!

Recept 

Je hebt nodig:

  • een bloemkool
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepel citroensap
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 4 eetlepels water
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • handje verse peterselie
  • zout & peper

Snijd de bloemkool in roosjes en leg deze in een bakblik. Pers de knoflook erboven uit en voeg ook de olijfolie, één eetlepel citroensap (de andere heb je straks nodig voor het sausje) en zout en peper naar smaak toe. Meng alles goed met je handen, zodat de bloemkool overal goed bedekt is. Bak de bloemkool in de oven op 175 graden voor 40 minuten. Roer de bloemkool tussendoor een paar keer door.

De bloemkool wordt zo lekker gebakken van buiten, maar blijft nog een klein beetje knapperig van binnen. Ik vind dat persoonlijk heerlijk, maar mocht je meer van zachte bloemkool houden, kook de roosjes dan eerst een paar minuten voordat je ze met de andere ingrediënten in het bakblik doet. Laat ze dan wel even goed uitlekken, want als ze te nat zijn bakken ze niet goed!

FullSizeRender_2

Terwijl de bloemkool in de oven zit, rooster je de sesamzaadjes in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en maak je het sausje door de tahin, de andere eetlepel citroensap en het water te mengen. Dit gaat het beste met een vork of een kleine garde. Eerst lijkt de tahin niet te willen oplossen, maar na een tijdje krijg je een romige saus. Als je ’m nog te dik vindt, kun je wat extra water toevoegen.

Doe de geroosterde bloemkool in een schaal, giet het tahinsausje erover en garneer met de geroosterde sesamzaadjes en de peterselie. Lekker als onderdeel van een avondmaaltijd, maar ook heerlijk om zo als salade te eten, zowel warm als koud.

3 gedachtes over “Recepten – Geroosterde bloemkool met een tahinsausje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s