Recepten – Mueslirepen

Afgelopen vrijdag ben ik begonnen met het Plasticdieet, een maand lang geen dingen kopen die in plastic verpakt zijn. Het was absoluut even een omschakeling, maar tot nu toe gaat het goed! We hebben wel nog wat dingen mee opgemaakt die in plastic zaten, maar niets meer gekocht in plastic. Voor veel dingen lukt het prima om alternatieven te vinden, en andere dingen maak ik gewoon zelf. Want dat blijkt een prettige bijkomstigheid van het Plasticdieet, dat ik weer helemaal geïnspireerd ben om dingen zelf te maken. Zo heb ik sinds vrijdag al twee keer deze rozijnenbroodjes van volkoren speltmeel gebakken en ook een portie hummus gemaakt. Maar ik ontdek ook nieuwe recepten, zoals deze heerlijke mueslirepen die je zo hebt gemaakt en veel lekkerder zijn dan wat je in de winkel kunt kopen in plastic!

Ik heb deze repen zaterdag voor het eerst gemaakt, met wat ik op dat moment in huis had, en ik vond ze zo lekker dat er nu een nieuwe lading in de oven staat. Nog niet helemaal alle ingrediënten die ik heb gebruikt heb ik plasticvrij gekocht, omdat ik nog dingen in huis had, maar het meeste wel. Zo zit de havermout in een papieren zak, de appelmoes en de zonnebloempittenpasta in een glazen pot met metalen deksel en heb ik de rozijnen afgelopen zaterdag gekocht bij de pop up zero waste winkel in het oude V&D-pand in Leiden en ik zag dat ze daar ook losse dadels hebben. Je kunt met je eigen bakjes, zakjes en potjes naar deze pop up winkel en ze zelf vullen met wat je nodig hebt. Voor als je niks bij je hebt, verkopen ze ook glazen potjes.

Ook zonnebloempitten kun je los kopen (zoals bijvoorbeeld bij de Ekoplaza aan de Grote Markstraat in Den Haag). Carobepoeder heb ik nu nog in een potje met een plastic deksel, dus daarvoor moet ik nog op zoek naar een alternatief, maar als je in plaats daarvan cacaopoeder gebruikt, kun je dat op veel plekken kopen in een glazen pot met metalen deksel (wie weet is carobe ook wel zo te koop, ik heb het alleen nog niet gevonden). De kokosrasp die ik heb gebruikt komt uit een grote kilozak die ik ooit bij de toko heb gekocht, dus daarmee bespaar ik in ieder geval al heel veel kleinere plastic verpakkingen, maar dat heb ik ook nog niet onverpakt gevonden (maar ook dat is vast wel ergens mogelijk).

Het fijne van dit recept is dat als je iets niet in huis hebt (of niet plasticvrij hebt kunnen vinden), je heel makkelijk dingen kunt vervangen of weglaten. De zonnebloempitjes kun je makkelijk vervangen door noten, het carobe- of cacaopoeder kun je ook weglaten (maar is wel heel lekker voor een chocoladesmaak aan je mueslirepen!) en zonder kokosrasp kan ook prima. Geen banaan in huis? Gebruik in plaats daarvan 100 gram appelmoes extra. Geen dadels? Vervang ze dan door een extra banaan. Alles is mogelijk, als de verhouding van droge en natte ingrediënten maar ongeveer gelijk blijft. Maak ze dus lekker helemaal naar jouw smaak!

Recept

Je hebt nodig:

 • 200 gram havermout
 • 100 gram rozijnen
 • 50 gram kokosrasp
 • 50 gram zonnebloempitten
 • 2 eetlepels carobepoeder (of cacaopoeder)
 • 1 banaan
 • 100 gram appelmoes
 • 75 gram zachte dadels (ontpit)
 • 50 milliliter kokend water
 • 1 eetlepel zonnebloempittenpasta (of tahin of pindakaas)
 • snufje zout

Zet de rozijnen in de week in een schaaltje met warm water (dat voorkomt dat ze snel aanbranden tijdens het bakken van de mueslirepen). Giet het kokende water op de ontpitte dadels in een ander schaaltje en laat dat ook even staan. Doe alle droge ingrediënten (havermout, kokos, zonnebloempitten, carobepoeder en zout) bij elkaar in een kom en roer ze even door. Prak de banaan en doe die samen met de appelmoes en de zonnebloempittenpasta bij de droge ingrediënten. Prak de dadels en het water door elkaar tot je een dadelpuree hebt, en doe dit er ook bij. Als laatste giet je de rozijntjes goed af, en voeg je die ook toe. Roer alles goed door elkaar.

FullSizeRender

Spreid het mengsel uit over een bakblik met bakpapier. Duw het goed aan en maak er een rechthoekige laag van die ongeveer 1 tot 1,5 centimeter dik is. Bak het mengsel 30 minuten in de oven op 175 graden. Laat het afkoelen voordat je er reepjes van snijdt. De mueslirepen zijn in een luchtdichte trommel enkele dagen houdbaar buiten de koelkast, maar als je ze zo snel niet op krijgt, kunnen ze ook heel goed ingevroren worden.

 

 

9 gedachtes over “Recepten – Mueslirepen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s