Groene Challenge augustus – Fair Fashion

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. In de maand juli werd wereldwijd Plastic Free July gehouden, dus heb ik meegedaan aan het Plasticdieet. In de maand augustus wil ik me gaan verdiepen in een onderwerp dat al een tijdje door m’n hoofd speelt maar waar ik nog niet echt stappen in heb ondernomen, namelijk het kopen van eerlijke en duurzame kleding. Maar nu eerst een (nogal uitgbreide) update over het Plasticdieet!

Vanaf januari scheiden we thuis ons plastic afval en ik schrok er nog steeds van hoe ontzettend veel plastic we weggooien (per week hadden we met z’n tweeën een grote plastic zak helemaal vol, en dat moest toch minder kunnen), iets waarvan ik al een paar keer had gezegd dat ik daar in een latere challenge nog wel eens aandacht aan wou besteden. Dus toen ik het Plasticdieet voorbij zag komen op Facebook wist ik meteen dat dat m’n nieuwe challenge voor juli ging zijn. Bij deze challenge ging het om een maand zonder single use plastic, dus zonder plastic wegwerpproducten en plastic verpakkingen. Of het me zou gaan lukken om die helemaal te vermijden in de maand juli vroeg ik me af, aangezien echt bijna alles verpakt is in plastic, maar het was mijn doel om zo weinig mogelijk plastic afval te veroorzaken.

FullSizeRender kopie 3

Volledig plasticloos is inderdaad niet gelukt, maar ik heb de hoeveelheid plastic afval die ik heb veroorzaakt wel echt drastisch verlaagd. Om het mezelf niet te lastig te maken had ik besloten dat we dingen die we nog in huis hadden in plastic gewoon mee op zouden maken (dingen waar ik prima even zonder kon, zoals per stuk verpakte fruitreepjes, heb ik wel laten liggen voor later), maar dat we alle nieuwe boodschappen zonder plastic zouden doen. Ik heb de eerste week uitgebreid gezocht naar dingen zonder plastic verpakkingen en plekken waar ik die zou kunnen kopen, en heb veel leuke ontdekkingen gedaan. Zo is er in de gewone supermarkt al best wat mogelijk (een deel van het verse groente en fruit is gelukkig wel zonder plastic te koop, diepvriesfruit en groente zit vaak in karton, er zijn best wat producten te koop in glas en blik en bijvoorbeeld knäckebröd zit in een papieren verpakking), zit ons wekelijkse groente- en fruitpakket eigenlijk bijna altijd in alleen papier verpakt (behalve afgelopen week helaas, toen zaten de wortels in een plastic zak en hadden we blauwe besjes in een plastic doosje) en is er op de markt nog veel meer te koop zonder verpakking (zoals bijvoorbeeld zomerfruit in kartonnen bakjes in plaats van plastic, maar ook nog een hoop andere dingen die in de supermarkt altijd in plastic zitten). Op de markt en bij kleine winkels waren ze meestal ook heel erg bereid om mee te werken aan het verkopen van producten zonder plastic, zeker als we uitlegden waarom we het liever het fruit in onze eigen tas en brood is onze eigen papieren zak wilden, in plaats van in hun plastic zakjes.

Om het makkelijker te maken om fruit te kopen op plekken waar het de bedoeling is dat je het in een plastic zakje stopt, heb ik via de blog met de leuke naam Doe mij maar uiensoep een setje van drie gehaakte netjes gekocht. Mocht je nou heel handig zijn, staat het patroon om de netjes zelf te haken ook die site. Maar dat ben ik dus niet, dus heb ik ze besteld. En ik heb ze al veel gebruikt! In Leiden blijkt in het oude V&D-pand een pop-up verpakkingsvrije winkel te zitten (na de zomer krijgt dit concept als het goed is een eigen pand), waar ik aan het begin van de maand wat dingen heb ingeslagen als couscous en rozijntjes. Maar ook in Den Haag bij de grote Ekoplaza aan de Grote Marktstraat kun je een groot aantal producten verpakkingsvrij kopen. Dat wist ik eigenlijk al wel, maar ik had er nooit zo bij stil gestaan. De producten zitten in grote plastic bakken, van waaruit je ze kunt tappen in papieren zakjes. Ik heb besloten dat ik alles wat ik daar los kan kopen, daar ga blijven kopen, ook na het Plasticdieet. Alleen dat al gaat me een hoop plastic afval besparen!

Foto: Emma + John

Ook heeft het plasticdieet me geïnspireerd om weer meer dingen zelf te maken. Het namelijk veel makkelijker om ingrediënten te kopen zonder plastic dan kant-en-klare producten. Zo heb ik deze rozijnenbroodjes regelmatig gebakken en heb ik deze lekkere mueslireepjes bedacht. Dit heeft ook nog weer het voordeel gehad dat we aan het eind van de maand geld overhielden van ons boodschappenbudget. Losse ingrediënten zijn veel goedkoper en als je dingen niet mag kopen omdat ze in plastic zitten, kom je ook een stuk minder makkelijk in de verleiding om extra dingen te kopen. Alleen maar voordelen dus!

Natuurlijk is het niet gelukt om de hele maand alles volledig plasticvrij te kopen. Zo zijn we een paar dagen naar Berlijn geweest (waar op zich een stuk beter om wordt gegaan met verpakkingsmateriaal en plastic wegwerpproducten dan hier) en daar heb ik wel een paar keer “gezondigd”. Voor dingen die alleen in Duitsland te koop zijn heb ik bijvoorbeeld een uitzondering gemaakt. En ook door het vakantiegevoel dacht ik af en toe, ach het kan wel een keertje. Bijna net als bij een echt dieet dus! En ook in Nederland ging het wel eens mis. Soms dacht ik er simpelweg eventjes niet aan en soms was er geen alternatief voor handen. Maar al met al ben ik heel tevreden over hoe het is gegaan en heb ik hier een hoop van geleerd en ook een hoop minder plastic afval veroorzaakt!

FullSizeRender_1

Het Plasticdieet was echt een hele goede manier om me nog bewuster te worden van de enorme hoeveelheden plastic afval die ik veroorzaak en wat ik daar aan zou kunnen doen. Veel van de dingen die ik heb gedaan wil ik ook blijven volhouden. Misschien iets minder streng dan in juli, maar ik kan zeker een hoop plastic afval besparen door dingen zelf te maken, zelf verpakkingsmateriaal mee te nemen en plasticvrije of verpakkingsloze alternatieven voor dingen te zoeken. In het begin leek het allemaal best lastig, maar als je je er eenmaal in verdiept, kan er meer zonder plastic dan je verwacht!

De Groene Challenge van augustus

Dat was al een lang verhaal, dus zal ik het over mijn Groene Challenge van augustus korter houden. Wat ik wil gaan doen is me verdiepen in Fair Fashion en duurzame kleding. Ik wil in augustus in ieder geval helemaal geen kleding kopen bij “gewone” winkels, maar alleen duurzame en eerlijke kleding, en eventueel tweedehands. Nou kan ik me er natuurlijk heel makkelijk vanaf maken door even een maandje geen kleding te kopen, zo vaak hoef ik ook niet iets nieuws, maar ik wil juist even op zoek gaan naar een paar leuke en goede kledingstukken en uitzoeken waar ik die het beste zou kunnen kopen.

Hoe gaan jullie om met Fair Fashion en hebben jullie tips voor mooie duurzame kleding? Ik ben heel benieuwd!

14 gedachtes over “Groene Challenge augustus – Fair Fashion

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Even teruggelezen dit, want in juli doe ik met CollAction mee aan het plasticdieet. Ik hou het wel bij de lightversie, want ik ga dan ook op vakantie en wil het wel een beetje haalbaar houden.
  Wegwerpbekers en -tasjes gebruik ik al niet echt, maar wel veel plastic verpakkingen. Het lijkt me sowieso wel eens goed om er echt bij stil te gaan staan wat ik wel precies aan (eenmalig) plastic gebruik. Dat van die volle plasticbak is erg herkenbaar namelijk. Misschien verstandig om de precieze regels die ik mezelf opleg van tevoren vast te leggen… Ik heb nog even de tijd om me voor te bereiden 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Leuk, ik ga ook weer meedoen! Dubbele challenge dus begin juli. 😊 Het is mij vorig jaar ook zeker niet 100% gelukt hoor, en ik had ook nog dingen in huis met plastic en die heb ik gewoon gebruikt. Maar inderdaad, van tevoren goed nadenken over wat je precies wel en niet gaat doen, gaat zeker helpen! Succes!

   Like

   • Linda - Zaailingen zegt:

    Oh wow, dapper! Ja ik ga zeker niet voor 100% plasticvrij nu. Wel sowieso zonder wegwerpdingen, misschien wel wat verder dan dat, maar ik moet nog even nadenken over de precieze grenzen 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s