Lekker eten in Den Haag – Gered eten bij Instock

Een restaurant waar minstens 80% van al het eten dat ze serveren bestaat uit voedsel dat anders weggegooid zou worden, dat klinkt toch als een fantastisch idee? En het bestaat gewoon al! Vorig jaar is het eerste restaurant van Instock geopend in Amsterdam, en sinds kort zitten ze ook in Den Haag, op een prachtige plek op het Buitenhof. Tijdens mijn Groene Challenge van maart ben ik me al een stuk bewuster geworden van hoeveel voedsel ik zelf verspil, maar het grote verspillen gebeurt niet bij de consument, maar eerder in de keten bij supermarkten en producenten. Instock wil hier iets tegen doen en tegelijkertijd mensen bewuster maken van dit onderwerp.

FullSizeRender

Vanmiddag heb ik geluncht bij Instock. Ik wist al wat het concept was, maar de serveerster legde het ook nog een keer uitgebreid uit, en ook op de menukaart kun je meer lezen over hoe Instock werkt. Elke dag halen ze supermarktproducten op die niet meer verkocht kunnen worden (zoals brood van een dag oud en zakken fruit waar één beschadigd exemplaar in zit) en op basis van de oogst van die dag wordt het menu samengesteld. Elke avond is er een ander menu voor het diner (altijd met een vegetarische optie) en overdag werken ze met een aantal vaste ontbijt- en lunchgerechten die elke dag net anders zijn, op basis van wat er die dag is. Dit alles is te vinden op een krijtbord bij de deur.

FullSizeRender_1

Zo is er onder andere altijd een ontbijt met granen en fruit (vandaag was dat havermout met bessen), een soep, een salade, een tosti, iets zoets en uiteraard een variant op wentelteefjes (het perfecte gerecht voor oud brood!). Ik twijfelde vanmiddag over de soep van meloen en komkommer die erg lekker klonk, maar ben uiteindelijk gegaan voor de groene salade. Ik kreeg een heerlijk bord vol verschillende rauwe, gegrilde en zoetzure groente, met geroosterd brood. Gegrilde tomaat bijvoorbeeld, wortelslierten, gegrilde aubergine en m’n nieuwe favoriet geroosterde bloemkool zat er ook in! Ik heb stiekem ook even gegluurd naar het eten van de mensen naast me, en hun open tosti en boerenommelet zagen er ook goed uit.

FullSizeRender_3

Niet alleen door voor 80% gered eten te gebruiken doen ze bij Instock aan duurzaamheid. Het is maar iets kleins, maar ik werd erg blij van de gratis refill die je krijgt voor je thee als je hetzelfde theezakje nog een keer gebruikt. Ik gebruik thuis m’n theezakjes altijd tig keer, dus ik vind dit ideaal! Ook kun je er workshops volgen over hoe je thuis producten langer houdbaar kunt maken door bijvoorbeeld fermenteren en hebben ze hun eigen bier ontwikkeld van geredde aardappels. Instock is een stichting en investeert alle winst weer in hun missie, een missie die ik alleen maar kan steunen. En als dat dan ook nog eens kan door lekker te eten in een mooi restaurant in Den Haag, dan kan het wat mij betreft niet beter!

4 gedachtes over “Lekker eten in Den Haag – Gered eten bij Instock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s