Een restaurant waar minstens 80% van al het eten dat ze serveren bestaat uit voedsel dat anders weggegooid zou worden, dat klinkt toch als een fantastisch idee? En het bestaat gewoon al! Vorig jaar is het eerste restaurant van Instock geopend in Amsterdam, en sinds kort zitten ze ook in Den Haag, op een prachtige plek op het Buitenhof. Tijdens mijn Groene Challenge van maart ben ik me al een stuk bewuster geworden van hoeveel voedsel ik zelf verspil, maar het grote verspillen gebeurt niet bij de consument, maar eerder in de keten bij supermarkten en producenten. Instock wil hier iets tegen doen en tegelijkertijd mensen bewuster maken van dit onderwerp.
Vanmiddag heb ik geluncht bij Instock. Ik wist al wat het concept was, maar de serveerster legde het ook nog een keer uitgebreid uit, en ook op de menukaart kun je meer lezen over hoe Instock werkt. Elke dag halen ze supermarktproducten op die niet meer verkocht kunnen worden (zoals brood van een dag oud en zakken fruit waar één beschadigd exemplaar in zit) en op basis van de oogst van die dag wordt het menu samengesteld. Elke avond is er een ander menu voor het diner (altijd met een vegetarische optie) en overdag werken ze met een aantal vaste ontbijt- en lunchgerechten die elke dag net anders zijn, op basis van wat er die dag is. Dit alles is te vinden op een krijtbord bij de deur.
Zo is er onder andere altijd een ontbijt met granen en fruit (vandaag was dat havermout met bessen), een soep, een salade, een tosti, iets zoets en uiteraard een variant op wentelteefjes (het perfecte gerecht voor oud brood!). Ik twijfelde vanmiddag over de soep van meloen en komkommer die erg lekker klonk, maar ben uiteindelijk gegaan voor de groene salade. Ik kreeg een heerlijk bord vol verschillende rauwe, gegrilde en zoetzure groente, met geroosterd brood. Gegrilde tomaat bijvoorbeeld, wortelslierten, gegrilde aubergine en m’n nieuwe favoriet geroosterde bloemkool zat er ook in! Ik heb stiekem ook even gegluurd naar het eten van de mensen naast me, en hun open tosti en boerenommelet zagen er ook goed uit.
Niet alleen door voor 80% gered eten te gebruiken doen ze bij Instock aan duurzaamheid. Het is maar iets kleins, maar ik werd erg blij van de gratis refill die je krijgt voor je thee als je hetzelfde theezakje nog een keer gebruikt. Ik gebruik thuis m’n theezakjes altijd tig keer, dus ik vind dit ideaal! Ook kun je er workshops volgen over hoe je thuis producten langer houdbaar kunt maken door bijvoorbeeld fermenteren en hebben ze hun eigen bier ontwikkeld van geredde aardappels. Instock is een stichting en investeert alle winst weer in hun missie, een missie die ik alleen maar kan steunen. En als dat dan ook nog eens kan door lekker te eten in een mooi restaurant in Den Haag, dan kan het wat mij betreft niet beter!
Had er al eens van gehoord, maar nu weet ik helemaal zeker dat ik snel een keer langs moet gaan 😉 super concept!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk! Laat je weten hoe je het vond?
LikeLike
In Antwerpen was er ook even zo’n pop-up (Recup), maar die workshops en refill en brouwerij geven er wel een hele leuke extra aan!
LikeGeliked door 1 persoon