Groene Challenge september – Elke dag mindfulness 

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. Voor de maand augustus heb ik me voorgenomen om me te gaan verdiepen in een onderwerp dat al een tijdje door m’n hoofd speelde maar waar ik nog niet echt stappen in had ondernomen, namelijk het kopen van eerlijke en duurzame kleding. Of misschien wel vooral het NIET kopen van kleding die niet eerlijk en duurzaam is, want daar gaat het natuurlijk eigenlijk om.

Nou koop ik sowieso niet zo heel veel kleding en het idee van een minimalistische of basisgarderobe spreekt me zeker aan. Het probleem daarmee is alleen dat ik het altijd lastig vond om kleding weg te doen. Zo’n anderhalf jaar geleden heb ik dus met mezelf afgesproken dat ik per nieuw kledingstuk dat ik koop (of krijg) twee andere kledingstukken weg moet doen. Dat zorgt ervoor dat ik alleen nog dingen koop die ik de moeite waard vind om iets anders voor weg te doen (en dus niet zo snel meer impulsaankopen doe, of iets koop alleen maar omdat het in de aanbieding is) en tegelijkertijd ruimt het heel langzaam m’n kast op om bij een minimalistische garderobe uit te komen. Voor mij werkt dit perfect! Ooit moet ik hier natuurlijk weer mee ophouden, anders eindig ik met een lege kast, maar voorlopig heb ik nog steeds elke keer dat ik iets koop twee andere dingen die prima weg kunnen (dingen die ik nooit draag, omdat ze niet lekker zitten of ik ze gewoon eigenlijk niet leuk meer vind, of dingen die echt totaal versleten zijn, wat helaas juist vaak de dingen zijn die ik wel heel graag draag). Kleding die ik weg doe, gooi ik uiteraard niet bij het vuilnis, maar geef ik weg of bewaar ik om te verkopen op een rommelmarkt, zodat iemand anders er nog van kan genieten, en als het te versleten is, gaat het in de kledingbak.

De afgelopen maand mocht ik dus niets kopen wat niet eerlijk en duurzaam was, en dat is me erg makkelijk afgegaan. Zo makkelijk, dat ik daarmee door wil gaan, ook na deze challenge. Ik heb drie nieuwe kledingstukken aan m’n garderobe toegevoegd (en er dus zes weggedaan). Ik had vooral behoefte aan een paar nieuwe shirtjes, dus heb ik er twee gekocht van het merk Dweezilsfriend. Zij maken shirtjes van bamboe en biologisch katoen, waar hele leuke prints met katten op staan, en doneren een deel van hun opbrengst aan de Poezenboot in Amsterdam. Daarnaast kreeg ik een heel mooi vestje van het merk Armedangels opgestuurd door de webshop Wat Mooi, omdat ze hadden gelezen dat ik deze challenge ging doen. Erg tof! Ik heb hun website uitgebreid bekeken, en ik vind het een aanrader. Veel mooie producten van merken met elk een goed verhaal. Via icoontjes in de webshop wordt aangegeven waar elk product aan voldoet. Is het bijvoorbeeld geproduceerd met aandacht voor zo laag mogelijke milieubelasting, gemaakt van biologisch katoen, is het fairtrade ingekocht, geschikt voor vegans etc. Zo kun je zelf kiezen wat voor jou belangrijk is. Een andere mooie Nederlandse webshop is Wolf and Storm (daar heeft mijn vriendin deze maand mooie jeans en een t-shirt gekocht). Alle producten die Marlieke op Wolf and Storm verkoopt zijn duurzaam, vegan, biologisch en ook nog eens stylisch. Ik heb het idee dat er langzamerhand steeds meer mooie fair fashion te koop is, en dat het dus echt niet meer nodig is om milieubelastende kleding te kopen die is gemaakt onder slechte arbeidsomstandigheden. Ik wil er in ieder geval niet meer aan meedoen!

FullSizeRender_1 kopie

De Groene Challenge van september

De challenge die ik mezelf heb voorgenomen voor september is een beetje een andere challenge dan jullie misschien van me gewend zijn. Dit keer niet een challenge die direct bijdraagt aan een groener leven, maar wel eentje die bijdraagt aan een gelukkiger en bewuster leven, en ook daar gaat het om op Het Grote Groene Geluk, het woord geluk zit immers niet voor niets in de naam. Ik zit op m’n werk al een hele tijd (en dan bedoel ik al bijna twee jaar) in een nogal onzekere toestand. Ik weet al die tijd al dat mijn baan op gaat houden, maar dat wordt steeds uitgesteld en ik merk dat het steeds toch nog weer even langer doormoeten veel energie van me vraagt en ik zo langzamerhand aan het eind van mijn Latijn ben. Dat uit zich onder andere in vermoeidheid, te laat naar bed gaan, slecht voor mezelf zorgen en gewoon een algeheel gevoel van bleh. De komende maand is nu wel echt de laatste maand in mijn huidige baan en om ervoor te zorgen dat ik die maand nog even fatsoenlijk doorkom, heb ik besloten om weer aan mindfulness te gaan doen. En nou ken ik mezelf, dat kan ik me wel voornemen, maar vooral als ik al moe ben, is het erg lastig om mezelf te motiveren ook daadwerkelijk de stappen te zetten. Vandaar dat dit mijn challenge voor september wordt!

FullSizeRender kopie 4

Begin dit jaar heb ik een cursus mindfulness gedaan bij Feel your heart, en ik merkte dat ik toen echt beter in m’n vel zat en me rustiger voelde. Ik heb me toen uiteraard voorgenomen om te blijven mediteren, maar je weet hoe dat gaat, dat verwatert toch weer, bij mij tenminste wel. Ik geef mezelf dus vandaag een spreekwoordelijke schop onder m’n kont en ga morgen gewoon weer beginnen met dagelijks mediteren. Dat hoeft geen uren te zijn, als ik er maar elke dag echt even een moment voor neem. Ik sport drie dagen in de week en om het mezelf niet te lastig te maken, wil ik op die dagen een korte meditatie doen (5 tot 10 minuten), omdat het anders wat veel wordt op een dag en sporten voor mij ook al een soort van mediteren is. Op de andere vier dagen in de week ga ik een meditatie doen van minstens een half uur. Ik heb nog de opnames van de begeleide meditaties van de cursus die ik heb gedaan, dus die kan ik gebruiken om weer te beginnen en daarnaast wil ook zelf gaan mediteren zonder begeleiding. En voor de variatie (of als je ook wil gaan mediteren en geen cursus hebt gedaan) zijn er online ontzettend veel mindfulness-meditaties te vinden en zijn er ook een aantal gratis en betaalde mindfulness-apps. Aan inspiratie geen gebrek dus. Het is simpelweg een kwestie van weer doen, en dat is soms juist wat het lastig maakt!

Wie van jullie doet er aan mindfulness en mediteren? En hoe zorg je ervoor dat je dat blijft doen, juist in stressvolle tijden? Ik ben heel benieuwd naar jullie tips!

8 gedachtes over “Groene Challenge september – Elke dag mindfulness 

  1. marliekebroekmeulen zegt:

    Hai Sanne,

    Wat ben je goed bezig met je (nog) groenere lifestyle! En wat ontzettend lief dat je Wolf & Storm genoemd hebt in het artikel.

    Groetjes Marlieke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s