Recepten – Simpele maar oh zo lekkere zelfgemaakte amandelpasta

Mijn zusje vroeg laatst of ik wel eens zelf notenpasta had gemaakt in de keukenmachine. Dat had ik niet, en zij twijfelde ook om het te proberen, omdat we allebei niet de duurste keukenmachine hebben en we niet wisten of het daarmee wel zou lukken. Maar ik zou mijn eigenwijze zelf niet zijn als het ik vervolgens toch niet zou proberen, en ik ben echt verbluft door het resultaat. Het was veel sneller klaar dan verwacht, het is superlekker romig en m’n keukenmachine had er geen enkel probleem mee.

Ik heb gisteren een simpele pasta gemaakt met alleen maar amandelen, maar heb nu al allemaal ideeën in m’n hoofd voor variaties. Zo wil ik ook wel eens proberen om zelf pindakaas te maken, en een combinatie van verschillende noten en misschien ook wel pitten lijkt me ook erg lekker. En als je het zelf maakt, kun je ook allerlei smaakjes toevoegen. Wat cacao- of carobepoeder voor een chocopasta, of juist zeezout en wat kruiden voor een hartige variant. Ik kom binnenkort met meer recepten!

De amandelpasta van gisteren heb ik in ieder geval al bijna op. Het is echt heel lekker op een broodje of een cracker, maar ook op een fruitsalade is het heerlijk (gistermiddag had ik een appel, een peer en een halve mango in stukjes gesneden en daar een grote schep amandelpasta op gedaan, echt te lekker) en vanmorgen heb ik een schep door m’n havermoutpap geroerd, echt ik eet het bij alles. Wat ik nog niet geprobeerd heb, maar me zo mogelijk nog lekkerder lijkt, is amandelpasta op pannenkoeken, zoals bijvoorbeeld deze boekweitpannenkoekjes. Ik moet maar snel een nieuwe lading maken!

Recept 

Je hebt nodig:

  • 180 gram amandelen

Dit is absoluut weer zo’n recept in de categorie “gooi één ingrediënt in de keukenmachine et voilà!”, waar ik er inmiddels een paar van op m’n blog heb staan (zoals dit superlekkere bananenijs en dit verfrissende meloensap). Maar soms zijn de simpelste dingen ook gewoon het lekkerst en het leukst om zelf te maken.

fullsizerender

Ik heb ongeroosterde ongezouten amandelen gebruikt, met het schilletje er nog om, vandaar de donkere spikkeltjes in de pasta. Ik vind het zo met schilletje erg lekker, maar voor een nog romiger resultaat kun je ook geblancheerde amandelen gebruiken, en geroosterde amandelen geven weer een hele andere smaak. Ik denk dat het zelfs met gezouten amandelen prima werkt, voor een hartige variant van de pasta (of je voegt zelf wat zout toe, nog veel beter, dan kun je zelf doseren).

[Edit: Ik was er echt van overtuigd dat ik ongeroosterde amandelen had gebruikt, maar het bleken toch geroosterde te zijn. Toen ik het vanmorgen nogmaals probeerde met daadwerkelijk ongeroosterde amandelen kwam ik niet veel verder dan plakkerig amandelmeel en vond m’n keukenmachine het ook niet meer zo fijn. Tenzij je een hele goede dure keukenmachine hebt, kun je dus beter geroosterde amandelen gebruiken. Ongeroosterde amandelen kun je makkelijk zelf roosteren in de oven.]

Met 180 gram (wat er toevallig in mijn zakje amandelen zat) heb je een klein potje vol amandelpasta. Laat je vooral niet misleiden door de hoeveelheid pasta op de foto, dat is wat er nog over is van wat ik gisteren heb gemaakt. Het meeste is al op omdat ik het zo lekker vond! Meer amandelen gebruiken lijkt me geen enkel probleem, maar met veel minder dan 180 gram zit de keukenmachine misschien niet vol genoeg om goed te kunnen draaien.

Anyway, doe de amandelen in de keukenmachine en zet ’m aan. Bij mij werd het al na een minuutje langzaam vetter en begon het op amandelpasta te lijken. Indien nodig kun je af en toe de amandelen met een spatel weer naar beneden drukken. Al vrij snel zag het er bij mij uit als mooie amandelpasta, maar toen ik proefde was het nog wat korrelig. Ik heb het nog even extra laten draaien terwijl ik op zoek was naar een glazen potje, en daarna was het helemaal goed. Nog lekkerder dan ik had verwacht!

7 gedachtes over “Recepten – Simpele maar oh zo lekkere zelfgemaakte amandelpasta

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s