In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. De challenge die ik in oktober heb gedaan was de Buy Nothing New Maand en vanaf 1 november doet mijn huishouden mee aan de 100-100-100 uitdaging in Den Haag, waarbij 100 huishoudens 100 dagen lang 100% restafvalvrij proberen te leven. Ik vertel daar hieronder meer over, maar eerst een update over de Buy Nothing New maand!
Toen ik op de blog KouweKleren las over de Buy Nothing New Maand wist ik meteen dat dat mijn challenge van oktober ging worden. Het idee van de Buy Nothing New Maand is dat je een hele maand geen nieuwe spullen koopt (met uitzondering van eten, medicijnen en cosmetica, wat allemaal ook eigenlijk geen spullen zijn, maar dingen die je opgebruikt). In plaats van het kopen van nieuwe dingen, ga je kijken wat je zelf eigenlijk al hebt, kun je dingen lenen of huren, koop je dingen tweedehands of maak je ze zelf. Ik had vooraf eigenlijk al het idee dat ik sowieso al heel weinig kocht de laatste tijd, dus dat het me makkelijk af moest gaan, en dat klopte gelukkig ook wel!
Ik heb de hele maand één uitzondering gemaakt, meteen al op 1 oktober, namelijk voor een nieuwe zonnebril. En dan niet zomaar eentje, maar een duurzame. Eind deze zomer was er namelijk een pootje van m’n oude zonnebril afgebroken en ik heb nog wel een week rondgelopen met m’n zonnebril met één pootje (wie weet zou ik er een nieuwe trend mee zetten), maar ik had toch echt een nieuwe nodig, en wel voor onze vakantie op Sicilië in de tweede week van oktober. Ik had wat research gedaan naar duurzame zonnebrillen en m’n vriendin had een winkel in Amsterdam gevonden waar ze de brillen van Dick Moby verkopen. De zwarte zonnebrillen van dat merk worden gemaakt van gerecycled plastic en de andere kleuren van gecertificeerd biologisch afbreekbaar plastic en ook hun brillendoekjes en -doosjes worden gemaakt van gerecycled materiaal. Plastic blijft natuurlijk plastic, en een zonnebril groeit niet aan een boom, maar dit was de beste optie die ik kon vinden. Het enige “probleem” was dus dat we hadden gepland om op 1 oktober naar die winkel te gaan, de eerste dag van de Buy Nothing New maand. Maar die zonnebril (waar ik overigens echt heel blij mee ben) is dan ook meteen het enige nieuwe ding dat deze maand ons huis in is gekomen.
Van onze vakantie op Sicilië hebben we als souvenirs alleen maar eten meegenomen, en dat beviel goed. Nou is Italië daar natuurlijk wel het land bij uitstek voor, ze hebben daar zulke lekkere zongedroogde tomaatjes, kappertjes, kruiden en nog veel meer! Maar ik denk dat dit principe bij bijna alle landen wel mogelijk is. Heerlijk toch, als je thuis nog maanden kunnen genieten van de lekkere dingen die je op vakantie ook had? Veel beter dan de prullen die normaal als souvenirs worden verkocht. (De meeste dingen die we hebben meegenomen zaten helaas wel in plastic en waren ook niet zonder te koop. Dat is dan wel weer jammer.) Iets anders waar we wel even over na moesten denken, was het geven van cadeautjes. Maar met tweedehandswinkels, cadeaubonnen voor belevenissen, iets lekkers en dingen die we nog in huis hadden, kwamen we er prima uit! Wat ook nog een optie was geweest was om een cadeaubon te geven voor een duurzame winkel, waar de ontvanger zelf iets kan uitkiezen, zoals de EcoKadobon. Hoe vaak geef je elkaar geen spullen puur om het geven? Vaak zijn dat dingen die de ontvanger helemaal niet nodig heeft. Eigenlijk is dat zonde, en ik wil daar zeker op blijven letten.
De Buy Nothing New maand is mij dus prima bevallen en ik zal voortaan denk ik nog bewuster nadenken over of ik iets wel echt nodig heb en wil kopen of dat er ook alternatieven zijn. Ik heb wel al twee dingen bedacht die ik graag wil kopen om te gebruiken bij de 100-100-100 uitdaging van november, namelijk wasbare wattenschijfjes (dat scheel toch weer wat restafval en zeker een hoop grondstoffen en energie nodig voor de productie) en een mooie herbruikbare koffiebeker voor als ik onderweg ergens koffie of thee wil halen, want na het Plasticdieet zijn de wegwerpbekers er helaas toch weer een beetje ingeslopen.
De Groene Challenge van november
De 100-100-100 uitdaging, waarbij 100 huishoudens in een gemeente 100 dagen lang 100% restafvalvrij proberen te leven, wordt in Den Haag vanaf 1 november gehouden. In totaal zijn er nu al 100 gemeentes in Nederland die deze uitdaging hebben gedaan of er nu mee bezig zijn. Als je je aanmeldt voor de editie in Den Haag ontvang je weekopdrachten en kun je op het platform van de uitdaging ervaringen, foto’s, video’s en tips van anderen zien en ook zelf delen. Alle deelnemers gaan tijdens de uitdaging bijhouden hoeveel restafval ze nog over hebben. Huishoudens in Den Haag gooien gemiddeld 9,8 kilo restafval per week weg, terwijl het landelijk gemiddelde op 4,8 kilo per huishouden per week ligt. Den Haag heeft dus nog wel een inhaalslag te maken! Ik ga m’n best doen de komende 100 dagen en hoop ook anderen te inspireren om hun afval beter te scheiden en minder afval in huis te halen.
Woon je in Den Haag en wil je ook meedoen aan 100-100-100? Je kunt je nog tot 31 oktober opgeven via deze website. Als je in een andere gemeente woont, kun je hier kijken of jouw gemeente al meedoet of mee heeft gedaan.
Bij mij in de flat wordt helemaal geen afval gescheiden (behalve glas), dus dan zou “geen restafval” gewoon “geen afval” betekenen. En dat is wel echt heel lastig 😮 Ik vind het wel jammer trouwens dat er niet gewoon een papierbak beneden is zodat ik tenminste papier kan scheiden…
LikeLike
Jammer is dat inderdaad! Kun je ook niet ergens in de buurt bijvoorbeeld oud papier en plastic gescheiden in een container doen? Ik dacht dat de meeste gemeenten daar wel een oplossing voor hadden.
LikeLike
Ik had al veel moeite om een glasbak te vinden! Verder heb ik tot nu toe alleen nog maar huisvuilcontainers gezien…
LikeLike
Balen is dat…
LikeLike
Leuke blog! Ik neem het mee als ik me voorbereid op Sinterklaas dit jaar – wordt gevierd in twee families, waarbij vooral schoonfamilie graag spullen geeft om het geven, zoals jij dat noemde. Ik ga eens denken hoe ik dat een beetje kan sturen.
Een herbruikbare koffiebeker zou je ook tweedehands kunnen kopen. In de kringloopwinkel bij mij in de buurt is er in ieder geval ruime keus.
LikeGeliked door 1 persoon
Vooral om eten vragen misschien? Bijvoorbeeld je naam in chocoladeletters 😀 Of wijn, speciale kaasjes, chocola, thee, koffie (de wat specialere varianten die je zelf nooit zou kopen), speciaal bier (als je alcohol drinkt dus), dat soort dingen. Of wat je misschien toch nodig hebt maar waarvan je het kopen nog even hebt uitgesteld (SD-kaarten, USB-sticks, theedoeken, washandjes, …).
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk! Cadeautjes geven lukt me nu wel om anders te doen, maar hoe om te gaan met cadeautjes die je krijgt vind ik wel echt een lastige. Hoe zorg je ervoor dat je niet ondankbaar overkomt bijvoorbeeld?
LikeLike
Ik deed ook min of meer mee aan buy nothing new en denk ook regelmatig aan het beperken van de afvalberg, maar vind het nog niet meevallen. Met ons zespersoons huishouden zetten we eens per maand de container bij de weg en doe we het volgens mij vrij aardig, maar sinds het restafval (en dus grondstoffen) hier in de provincie in de verbrandingsoven gaan probeer ik nog beter op te letten, ik volg dus graag voor tips :-)!
LikeGeliked door 1 persoon
Leuk elkaar afgelopen woensdag even gesproken te hebben. Heb met plezier al een flink aantal van je blogartikelen gelezen!
LikeGeliked door 1 persoon
Wat leuk, dankjewel!
LikeLike