Recepten – Lauwwarme salade met zoete aardappel

In de zomer vind ik frisse salades heel lekker, maar als het koud is heb ik toch echt meer behoefte aan verwarmend eten. Dan denk je misschien niet zo snel aan salades, maar je kunt salades prima aanpassen aan het seizoen! De onderstaande lauwwarme salade is daar een goed voorbeeld van. Dit recept heb ik vorig jaar geschreven als een gastblog, en ik had hier ineens weer heel erg zin in door het druilerige en koude weer van dit moment.

De smaak van de geroosterde zoete aardappel combineert heel goed met de avocado en broccoli, en wordt versterkt door de tahindressing, zonder dat het geheel té zoet wordt. Heerlijk als lunch, maar ook als maaltijdsalade in de avond is het erg lekker. Dan zou je er wat zilvervliesrijst of quinoa bij kunnen koken. Deze salade is voor mij in ieder geval precies wat ik nodig heb op een koude regenachtige dag!

fullsizerender_2

Recept 

Voor de salade heb je nodig (voor één persoon):

  • een kleine zoete aardappel (ongeveer 200 gram)
  • 100 gram broccoli
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • zeezout

En voor de tahindressing:

  • 2 eetlepels tahin
  • 1 eetlepel maple syrup (of honing)
  • 2 eetlepels olijfolie

fullsizerender

Verwarm je oven voor op 200 graden. Snij de zoete aardappel in blokjes (laat de schil eraan). Doe de aardappelblokjes in een ovenschaal en verdeel met je handen de kokosolie erover (als je geen zin hebt in vieze handen kun je de kokosolie natuurlijk ook eerst smelten en deze erover gieten). Strooi er wat zeezout op. Bak de blokjes in ongeveer 40 minuten in de oven goudbruin. Roer ze halverwege even om.

Ondertussen snij je de broccoli in roosjes en stoom je deze in ongeveer 10 tot 15 minuten beetgaar (koken kan ook, hou dan iets korter dan 10 minuten aan). Snij de avocado in blokjes. Rooster de zonnebloem- en pompoenpitten in een droge koekenpan op laag vuur, tot ze goudbruin zijn en de pompoenpitten zijn gepoft. Roer in een schaaltje de tahin, olijfolie en maple syrup (of honing) goed door elkaar.

fullsizerender_1

Leg de broccoli, avocado en zoete aardappel op een bord, giet de tahindressing erover en als laatste de geroosterde pitjes. Eet smakelijk!

4 gedachtes over “Recepten – Lauwwarme salade met zoete aardappel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s