In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds uitdaag om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. De challenge waar ik in november aan ben begonnen is de 100-100-100 uitdaging in Den Haag, waarbij 100 huishoudens 100 dagen lang 100% restafvalvrij proberen te leven. Omdat deze uitdaging 100 dagen duurt, is dat automatisch ook m’n Groene Challenge voor december. Tijd voor een update!
Elke week ontvangen alle ruim 200 deelnemers, want het zijn er meer dan 100 geworden in Den Haag, weekopdrachten per mail en kunnen ze op het platform van de uitdaging ervaringen, foto’s, video’s en tips van anderen zien en ook zelf delen. Alle deelnemers houden met behulp van de weeghaak die we hebben ontvangen tijdens de kick-off bij hoeveel restafval ze nog over hebben. Huishoudens in Den Haag gooien gemiddeld 9,8 kilo restafval per week weg, terwijl het landelijk gemiddelde op 4,8 kilo per huishouden per week ligt. Den Haag heeft dus nog wel een inhaalslag te maken!
Ik sta hier naast Anne Toeters, die ook blogt over haar ervaringen tijdens de 100-100-100. Foto: Rosalie Ruardy.
De deelnemers van 100-100-100 hebben in de eerste maand gemiddeld 2,5 kilo restafval weggegooid. Ik zit daar zelf met zo’n 3,5 kilo per week nog wel een stukje boven helaas. Dat komt vooral door de kattenbakkorrels waar ik nog geen goed alternatief voor heb. Wel heb ik een van de andere dingen die hier nog in het restafval belandden, namelijk wattenschijfjes, vervangen door wasbare wattenschijfjes. Daar wilde ik eigenlijk sinds het Plasticdieet in juli al op overstappen, maar ik had ze nog steeds niet aangeschaft. Nu dus wel, en ze bevallen goed. Heerlijk zacht voor m’n gezicht, ze maken net zo goed schoon en je gooit ze na gebruik zo in de was.
De eerste twee weekopdrachten gingen vooral over bewustwording van de hoeveelheid afval die je produceert op een dag. Zo moesten we de eerste week tellen hoeveel verpakkingen we op een dag openmaakten, en dat waren er wat mij betreft meer dan ik verwachtte. Je beseft je bijvoorbeeld niet echt dat een theezakje al een verpakte vorm van thee is, die vaak nog weer in een papieren zakje zit, die vervolgens weer in een doosje zitten, met daar nog een laagje plastic omheen. Nou koop ik gelukkig vaak al losse thee voor in een thee-ei, en dat scheelt dus echt een hoop! En ook een hele hoop andere dingen zijn te koop zonder verpakking. Kijk voor tips eens op de blog die ik heb geschreven na afloop van het Plasticdieet.
De tweede week maakten we na het koken van een warme maaltijd een foto van alle afval dat je daarbij overhield. Ik had m’n best gedaan, en vond dat het redelijk meeviel. Vooral snijafval van groente, en daarnaast een blikje van tomatenpuree, het plastic zakje dat om de kwetsbare raapsteeltjes in m’n groentetas zat, en helaas een lading aangebrande zonnebloempitjes. In week drie, met het thema afval in de badkamer, deelden we allemaal een tip (mijn tip was het overstappen op wasbare wattenschijfjes) en in week vier moesten we allemaal vijf dingen in huis verzamelen die we niet gebruikten en weg zouden doen. Nou dacht ik dat ik tijdens de minimaliseermaand van Moeders Minimalisme al een hoop had weggedaan, maar ik vond alleen al in de keuken met gemak vijf dingen om weg te doen.
Per stadsdeel in Den Haag is er een groepje deelnemers die elkaar tips geven en samen activiteiten organiseren. De groep in Haagse Hout, waar ik onderdeel van ben, is een hele enthousiaste groep. Vorige week maandag hebben we met een groot deel van onze groep samen een maaltijd gekookt van dingen die we allemaal nog over hadden. We hebben nauwelijks iets bij hoeven te kopen en hebben genoten van soep met croutons, salade, twee soorten versgemaakte pasta en als toetje wentelteefjes met appelcompote. En er zijn nu al plannen om in onze wijk na de 100-100-100 door te gaan met een zero waste Facebookgroep.
Foto: Rosalie Ruardy
In totaal zijn er nu al 100 gemeentes in Nederland die deze uitdaging hebben gedaan of er nu mee bezig zijn. Je kunt hier kijken of jouw gemeente al meedoet of mee heeft gedaan. Ik heb er nu vier weken opzitten en blijf m’n best doen de rest van deze 100 dagen om zo weinig mogelijk restafval te produceren en hoop ook anderen te inspireren om hun afval beter te scheiden en vooral ook minder afval in huis te halen.
2 gedachtes over “Groene Challenge december – Verder met de 100-100-100 uitdaging”