Groene Challenges 2016 – Terugblik

In januari ben ik begonnen met maandelijkse Groene Challenges, waarin ik mezelf steeds heb uitgedaagd om een maand lang iets te veranderen waardoor m’n leven langzaam ietsje groener wordt. Ik was toen ruim een half jaar daarvoor begonnen met Het Grote Groene Geluk en in mijn eerste post had ik geschreven ik dat ik mijn leven langzaam steeds een beetje groener (en gelukkiger) aan het maken was en dat ik daarover wou gaan bloggen. Na een half jaar ontdekte ik dat mijn meeste blogs tot dan toe over eten gingen. Uiteraard wel over gezond en groen eten, en ik merkte ook dat ik dat echt heel erg leuk vond, met nieuwe recepten bezig, dingen zelf maken en naar bijzondere restaurantjes. En ik had daarnaast ook zeker wel over andere groene dingen geschreven, zo deed (en doe) ik nog steeds de was met mijn eigen gemaakte wasmiddel, maar ik had van tevoren verwacht dat ik toch meer over dat soort onderwerpen zou bloggen. Daar wou ik iets aan gaan doen, dus daarom had ik besloten om in januari te beginnen met elke maand een Groene Challenge, omdat bij mij persoonlijk deze manier het beste werkt om dingen te veranderen. En als ik het dan ook nog opschreef in een blog, dan kon ik niet anders dan mezelf eraan houden!

Dat was hoe ik er een jaar geleden over dacht en deze laatste blog van het jaar lijkt me een heel mooi moment terug te blikken op hoe het is gegaan (volgende week ben ik op Terschelling voor een yoga-retreat en heb ik mezelf even een weekje vrij gegeven van m’n blog). Op dit moment doe ik nog mee aan de 100-100-100 uitdaging in Den Haag, waarbij 100 huishoudens 100 dagen lang 100% restafvalvrij proberen te leven. Deze uitdaging duurt zoals gezegd 100 dagen, en loopt tot begin februari. Ik heb het afgelopen jaar hele verschillende dingen aangepakt, en een aantal daarvan doe ik nog steeds. Het scheiden en minderen van plastic afval waar ik in januari aan ben begonnen en het volledig afval scheiden wat ik in mei ben gaan doen, ben ik steeds verder gaan doorvoeren en heeft nu weer extra mijn focus tijden de 100-100-100 uitdaging. In het nieuwe jaar zal ik hier nog een nieuwe update over geven!

Ook koop ik sinds augustus nog steeds alleen maar fair fashion, iets wat ik zeker wil blijven doen. Er zijn echt veel mooie eerlijke kledingstukken te koop en ik merk dat ik veel meer plezier beleef aan één zorgvuldig uitgekozen kledingstuk, dan aan meerdere goedkopere kledingstukken. Aan andere dingen, zoals het Plasticdieet in juli en de Buy Nothing New maand in oktober, wil ik komend jaar graag opnieuw meedoen. Allebei deze dingen vind ik erg belangrijk, maar zijn voor mij (nog) niet haalbaar om het hele jaar consequent door te voeren. Door hier één maand per jaar aan deel te nemen, hoop ik dat ik er weer opnieuw heel erg bewust van word en nieuwe gewoontes er langzaam toch in zullen sluipen. En minder plastic en minder nieuwe dingen kopen is ook al een grote vooruitgang. Ook aan de Vegan Challenge die twee maanden per jaar wordt gehouden (april en oktober) wil ik graag nog eens meedoen. Ik eet sinds april wel grotendeels plantaardig, maar nieuwe inspiratie opdoen en weer even opnieuw ervaren hoe het is volledig plantaardig te eten lijkt me erg fijn. Op 1 januari start overigens een mini challenge van een week waarbij de focus dit keer op gezonde gerechten ligt, waar ik me voor heb opgegeven.

FullSizeRender_1

Komend jaar zal ik mezelf dus zeker blijven uitdagen om dingen te veranderen in m’n leven, maar ik ben op dit moment niet van plan om gestructureerd elke maand een uitdaging met mezelf te doen. Maar wie weet ga ik het missen, en komen de Groene Challenges gewoon weer terug!

11 gedachtes over “Groene Challenges 2016 – Terugblik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s