Groene Challenge januari – Instock Challenge tegen voedselverspilling

Twee weken geleden, in het overzicht van mijn Groene Challenges van afgelopen jaar, zei ik nog dat ik mezelf wel zou blijven uitdagen in 2017 om m’n leven groener te maken, maar dat ik niet van plan was om net als in 2016 gestructureerd elke maand een Groene Challenge te doen. Maar vlak daarna las ik over de challenge die Instock in januari organiseert tegen voedselverspilling, en werd ik toch meteen weer enthousiast en heb ik me aangemeld. Eten weggooien vind ik echt zo zonde, niet alleen van het geld, maar vooral ook van de energie die het heeft gekost om dat product te laten groeien, produceren en te vervoeren.

Afgelopen maart heb ik ook geprobeerd om een hele maand geen eten weg te gooien, en dat viel nog best tegen. Ik begon de maand toen met het idee om in principe gewoon helemaal geen eetbare dingen weg te gooien (tenzij het niet goed meer was, maar dat was wat ik nou juist wou voorkomen), maar dat is me minder goed gelukt dan ik vooraf had gedacht. Nou deed ik daarvoor al wel redelijk m’n best om zo veel mogelijk wel mee op te eten, zoals restjes hergebruiken in een volgend gerecht, maar er viel nog wel wat te verbeteren, omdat er toch nog wel regelmatig eten in de GFT-bak belandde. Vooral verse producten die niet goed meer waren omdat we ze vergaten mee op te eten en ze dus te lang in de koelkast bleven liggen. Ik ging ervan uit dat dat voornamelijk een kwestie was van beter opletten, beter plannen wat we wanneer gaan eten en niet te veel nieuwe dingen kopen als we nog eten hebben liggen.

FullSizeRender kopie

In maart tijdens deze challenge (en ook de periode erna, want ik ben er op bijven letten) heb ik absoluut wel veel minder weggegooid, maar af en toe waren er toch weer dingen die sneller niet goed meer waren dan ik had gehoopt. Wel heb ik toen een aantal dingen uitgeprobeerd met delen van groente die ik normaal vaak als afval beschouw, en die bevielen goed! De pitten uit een pompoen die ik had gebruikt voor pompoensoep heb ik bijvoorbeeld geroosterd met wat zout en kurkuma en die waren heerlijk! En ik heb de twee keer dat ik een sap heb gemaakt het grootste deel van de pulp gebruikt bij het bakken (wortelpulp doet het bijvoorbeeld goed in deze muffins met wortel en courgette). Een van de dingen die ik toen had bedacht maar waar ik nog steeds niet aan toe ben gekomen, is proberen groentes te laten hergroeien (zie bijvoorbeeld hier), dus dat blijft op mijn to-do-lijstje!

Wat vooral heel goed gelukt was aan deze Groene Challenge is bewustwording, en dat is misschien ook wel het belangrijkste. Ik ben me sindsdien zeker veel meer bewust van wat we allemaal in huis hebben en mee op moeten eten en dat is denk ik de beste manier om te voorkomen dat je eten weg moet gooien. Helemaal niks weggooien is misschien wat te hoog gegrepen, maar minder weggooien is absoluut iets wat ik ben blijven proberen en waar ik deze maand tijdens de Instock Challenge weer even extra aandacht aan ga besteden! Zo had ik mezelf voorgenomen om voortaan elke week even één plank in de kast door te gaan en te kijken wat we daar die week van mee op kunnen maken, zodat er geen dingen meer zijn die te lang blijven staan en weg moeten omdat ze niet goed meer zijn. Dat was weer een beetje in de vergetelheid geraakt, dus daar begin ik vanaf deze week weer mee.

FullSizeRender_3

Verder hoop ik dat het deze keer met de tips van Instock nog wat makkelijker wordt! Instock is een restaurant waar minstens 80% van al het eten dat ze serveren bestaat uit voedsel dat anders weggegooid zou worden. In Den Haag zitten ze op een prachtige plek op het Buitenhof en ook in Amsterdam en Utrecht zijn restaurants van Instock. Instock wil iets doen tegen voedselverspilling en tegelijkertijd consumenten bewuster laten worden van dit onderwerp. Elke dag halen ze supermarktproducten op die niet meer verkocht kunnen worden (zoals brood van een dag oud en zakken fruit waar één beschadigd exemplaar in zit) en op basis van de oogst van die dag wordt het menu samengesteld. Ook kun je er workshops volgen over hoe je thuis producten langer houdbaar kunt maken door bijvoorbeeld fermenteren en hebben ze hun eigen bier ontwikkeld van geredde aardappels. En nu houden ze dus de Instock Challenge!

Als je ook mee wil doen, kun je je hier aanmelden voor de wekelijkse nieuwsbrief. Op Facebook, Twitter en Instagram kun je de hashtag #instockchallenge volgen voor tips en ideeën.

3 gedachtes over “Groene Challenge januari – Instock Challenge tegen voedselverspilling

  1. Wimmeke zegt:

    Dank u wel voor de tips ,ik probeer ook zoveel mogelijk alles op te eten die ik in huis heb maar is niet altijd even gemakkelijk. Ik geef ook veel aan mijn kippetje.
    Die tip met de pompoenpitten ga ik zekers proberen want heb er nog liggen.:-)

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s