Groene Challenge – Terugblik op de 100-100-100 uitdaging, 100 dagen zonder afval

Vorige week sloot ik nog de Instock Challenge tegen voedselverspilling af, en vandaag is er alweer een challenge afgelopen waar ik aan mee deed. De afgelopen 100 dagen heb ik namelijk meegedaan aan de 100-100-100 uitdaging in Den Haag, waarbij 100 huishoudens 100 dagen lang 100% restafvalvrij probeerden te leven. Vanavond is er nog een slotbijeenkomst voor alle deelnemers, maar gisteren was officieel de laatste dag. Tijd dus voor een terugblik!

Allereerst de resultaten wat betreft het restafval. Alle deelnemers van de uitdaging hielden elke week met behulp van een weeghaak bij hoeveel restafval ze nog over hadden en voerden dat in op de site van 100-100-100. Volledig restafvalvrij is de meeste deelnemers niet gelukt, maar een drastische vermindering zeker wel, en dat is al een heel mooi resultaat! Terwijl huishoudens in Den Haag gemiddeld 10 kilo restafval per week weggooien, hadden de deelnemers van 100-100-100 tijdens de uitdaging namelijk gemiddeld maar 2,1 kilo restafval per week (toen ik na de eerste maand een update schreef, zat dit gemiddelde nog op 2,5 kilo, dus dat is tijdens het verloop van de uitdaging nog weer minder geworden). Ik zit daar zelf met zo’n 3,4 kilo per week nog wel een stukje boven helaas. Dat komt vooral door de kattenbakkorrels waar ik geen goed alternatief voor heb (er bestaan op dit moment geen kattenbakkorrels met milieukeur, dus is er geen variant die bij het GFT-afval mag).

Sinds m’n groene challenge van vorig jaar waarbij ik 100% m’n afval ben gaan scheiden, hield ik verder al niet heel veel restafval meer over. Ik ben tijdens de 100-100-100 uitdaging dus vooral gaan letten op kleine dingen waarmee ik toch nog wat restafval kon voorkomen. Zo heb ik wattenschijfjes vervangen door wasbare wattenschijfjes, waar ik al een hele tijd op wilde overstappen, en die bevallen heel goed. Heerlijk zacht voor m’n gezicht, ze maken net zo goed schoon en je gooit ze na gebruik zo in de was. Dat klinkt als iets heel kleins, maar als je twee wattenschijfjes per dag gebruikt, dan zijn dat er ruim 700 per jaar. Dat scheelt toch weer mooi 700 wattenschijfjes die niet geproduceerd, verpakt en vervoerd hoeven te worden, en vervolgens niet in het afval belanden. En dat voor één persoon! Moet je nagaan hoeveel afval het kan schelen als iedereen over zou gaan op wasbare wattenschijfjes.

FullSizeRender-5.jpg

Iets anders waar ik tijdens het Plasticdieet afgelopen juli al mee begonnen was, is ervoor zorgen dat ik altijd een hervulbare beker voor thee bij me heb als ik met de trein reis of ergens anders naar toe ga waar de kans aanwezig is dat ik thee wil bestellen om mee te nemen (en dat is nogal vaak, ik drink echt de hele dag door thee). Na het Plasticdieet was dat voornemen om eerlijk te zijn weer een beetje versloft, eigenlijk vooral omdat ik de herbruikbare beker die ik had niet zo fijn vond. Hij dronk vervelend en de dop ging er heel moeilijk af. Dus heb ik voor kerst een nieuwe beker gevraagd, en die vind ik zo leuk dat ik ’m echt altijd bij me heb. En bijna overal waar ik vraag om thee in deze beker krijgt ik er complimentjes over. Zo zie je maar dat het helpt als je dit soort dingen leuk maakt voor jezelf!

Qua restafval denk ik dat ik dat ik op dit moment zelf niet meer zo heel veel kan verbeteren. Er zijn wel kleine dingen om op te blijven letten, maar daar valt niet zo veel winst meer te behalen. Maar waar ik wel weer opnieuw enorm van geschrokken ben is de gigantische hoeveelheid plastic afval die we elke keer weer verzamelen. Gelukkig kan dit worden gerecycled, maar het zou nog zo veel beter zijn om het helemaal te voorkomen. Ik kan dus nog wel weer een Plasticdieet gebruiken! Maar ook tot die tijd ga ik weer even extra letten op plastic verpakkingen en of ik die ook kan voorkomen, of in ieder geval verminderen.

De weekopdrachten die we tijdens de 100-100-100 uitdaging hebben ontvangen, en de reacties erop van de deelnemers, kun je hier teruglezen. Daar zijn echt heel veel leuke tips terug te vinden voor als je zelf ook je (rest)afval wil minderen. Zo is er op basis van tips van de deelnemers een handige kaart gemaakt met winkels en andere locaties in Den Haag waar je afvalvrije producten kunt kopen. Winkels waar je bijvoorbeeld brood kunt halen in je eigen zak, en ook plekken waar je een herbruikbare broodzak kunt kopen hiervoor.

In totaal zijn er nu al 100 gemeentes in Nederland die deze uitdaging hebben gedaan of er nu mee bezig zijn. Je kunt hier kijken of jouw gemeente al meedoet of mee heeft gedaan. Voor mensen in Den Haag die na de 100-100-100 uitdaging door willen gaan, en ook mensen die niet mee hebben gedaan met de uitdaging, maar wel ook aan de slag willen met zo weinig mogelijk restafval produceren, hun afval beter te scheiden en minder afval in huis te halen is er een Facebookgroep gestart met de naam Zero Waste Den Haag.

6 gedachtes over “Groene Challenge – Terugblik op de 100-100-100 uitdaging, 100 dagen zonder afval

 1. Simone zegt:

  Leuk dat je aan deze challenge hebt meegedaan!
  Over kattenbakkorrels: ken je Cat’s Best ÖkoPlus?
  Wij gebruiken deze korrels en vinden ze erg fijn in gebruik. De korrels zijn composteerbaar, 100% biologisch afbreekbaar en je mag ze ook door het toilet spoelen. Ze zitten in een papieren zak die volgens mij bij het oud papier kan.

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hi Simone, dank je voor je tip! Daar heb ik inderdaad vaker over gehoord. Voor zover ik weet hebben die helaas geen milieukeur, wat betekent dat ze officieel niet in de gft mogen, heel jammer is dat. Hopelijk verandert dat nog! Door het toilet spoelen durf ik niet aan in mijn bijna 100 jaar oude huis… Geen idee of de riolering dat aan kan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s