Recepten – Tapenade van zongedroogde tomaten en olijven

Afgelopen weekend hadden we een feestje, dus ik kon me weer lekker uitleven in de keuken voor hapjes. Ik heb bijvoorbeeld een heerlijke cheesecake op basis van zijdentofu gemaakt. Het recept daarvan volgt binnenkort! En wat ik eigenlijk altijd doe met een feestje is een aantal dipjes maken. Hummus en guacamole zijn eigenlijk vaste prik hier, en daarnaast maak ik vaak tapenade van zongedroogde tomaten en olijven. Dit is echt supereenvoudig om zelf te maken. Het valt net niet in m’n categorie recepten met maar één ingrediënt (zoals deze amandelpasta), maar het komt in de buurt! 

Recept 

Je hebt nodig:

  • twee potjes groene olijven
  • een potje zongedroogde tomaten
  • peper

Ik had twee potjes olijven met elk een uitlekgewicht van 115 gram en een potje zongedroogde tomaten met een uitlekgewicht van 180 gram, maar de hoeveelheden zijn niet zo heel belangrijk in dit recept. Het enige om een beetje op te letten is de verhouding tussen olijven en tomaten. Ik vind de tapenade altijd het lekkerst met wat meer olijven dan tomaten. Het werkt met allerlei soorten olijven. Ik had nu hele simpele, zonder kruiden of iets, maar ook gekruide olijven of olijven met knoflook doen het hier goed in! Wil je een tapenade met wat minder olie? Gebruik dan droge zongedroogde tomaatjes (dus niet op olie). Die kun je in de meeste supermarkten wel kopen in een zakje. Laat die dan voor gebruik even wellen in heet water, omdat ze anders te hard zin om te verwerken in de tapenade. Verder vind ik het zelf altijd wel belangrijk om goed op de ingrediënten te letten, zodat er geen nare conserveermiddelen in de tapenade zitten.

Om de tapenade te maken giet je de olijven en tomaatjes goed af en doe je ze daarna in de keukenmachine. Zitten er kruiden, kappertjes of teentjes knoflook in een van de potjes? Lekker, gooi ze er gewoon bij! Voeg nog wat peper naar smaak toe (let op: geen zout meer toevoegen, de olijven en tomaatjes zijn van zichzelf al zout genoeg) en laat de keukenmachine eventjes draaien tot alles goed fijn is gemaakt. Heerlijk op een crackertje, zoals deze boekweitcrackers, maar ook lekker als topping op pasta of een salade, of bijvoorbeeld door de saus van deze courgettelasagne.

fullsizerender

4 gedachtes over “Recepten – Tapenade van zongedroogde tomaten en olijven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s