Recepten – Vegan cheesecake met aardbei en granaatappel

Toen ik vorige maand na een feestje het recept voor m’n tapenade van zongedroogde tomaten en olijven op m’n blog plaatste, heb ik het al beloofd: ook het recept voor de cheesecake zou nog volgen. Ik had ’m toen gemaakt met frambozen door de vulling en met bosbessen erop en die variant viel erg in de smaak. De versie die ik gisteravond heb gemaakt heeft aardbeien door de vulling en granaatappelpitjes erop, ook erg lekker! Eigenlijk werkt deze taart met alle soorten fruit die je maar wil, vers of uit de diepvries. En ook met de bodem kun je variëren. Voor het feestje had ik de bodem van koekjes gemaakt (een pak koekjes naar keuze prakken, met wat gesmolten kokosolie even bakken in een pannetje en daarna in de springvorm drukken en in de koelkast hard laten worden), maar voor op m’n blog heb ik er een iets verantwoordere versie van gemaakt met haver en dadels. Allebei even lekker!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De havermout, dadels en kokosvlokken die ik voor deze taart heb gebruikt heb ik gekregen van een vriendin uit de buurt. Ze had ze over van een bakexperiment en vond het zonde als ze ongebruikt bij haar achterin de kast zouden blijven staan. Heb jij nou ook dingen over die je niet meer op gaat maken, deel ze dan met buurtgenoten via Olio! Ik heb daar ook net deze cheesecake opgezet, omdat wij ’m met z’n tweeën nooit binnen een paar dagen op gaan krijgen. Wil je dus vandaag of morgen een stukje bij me komen halen in Den Haag, vraag ’t gerust aan via Olio! Hier kun je meer lezen over hoe deze app werkt.

Recept 

Je hebt nodig:

 • 400 gram havermout of havervlokken
 • 50 gram kokosolie
 • 75 gram dadels
 • snufje zout
 • 800 gram zijdentofu
 • 300 gram aardbeien (vers of diepvries)
 • 2 zakjes agar-agar (zakjes van 2 gram)
 • 250 milliliter water
 • 8 eetlepels maple syrup of dadelsiroop (of een ander zoetmiddel naar keuze)
 • 1 eetlepel bietenpoeder (optioneel, voor de kleur)
 • 1 granaatappel
 • 20 gram kokosvlokken

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vermaal de havermout of havervlokken in de keukenmachine tot havermeel. Smelt de kokosolie en voeg die samen met de dadels en het zout toe aan de keukenmachine en laat alles samen draaien tot het goed gemengd is. Bekleed een grote springvorm (ongeveer 28 centimeter) met bakpapier en doe het havermengsel erin. Druk het heel goed aan op de bodem en probeer ook een klein opstaand randje te maken. Bak de bodem 20 minuten op 175 graden in de oven en laat ’m afkoelen.

Maak de keukenmachine schoon en doe er daarna de zijdentofu, de aardbeien (als je diepvriesfruit gebruikt, ontdooi het dan eerst), de maple syrup of dadelsiroop en het bietenpoeder in. Meng alles goed. Breng de agar-agar en het water in een pan aan de kook en laat een minuutje doorkoken. Voeg er daarna het tofumengel aan toe en breng het al roerend weer aan de kook. (Voor de stevigheid van de taart schijnt het heel belangrijk te zijn dat de agar-agar echt goed kookt en niet alleen warm wordt. Ik heb zelf gelukkig nog niet gehad dat m’n taart weer inzakt, maar dat kan dus gebeuren als het niet goed aan de kook gebracht is.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zet de springvorm op een bord (door de warmte kan er wat kokosolie uit de bodem smelten en uit de vorm lopen) en giet het tofumengsel op de bodem. Haal de pitjes uit de granaatappel. (Dat klinkt simpel, maar is nogal een bewerkelijk klusje. Mijn keuken zat gisteravond weer helemaal onder de paarse spetters. Maar terwijl je daarmee bezig bent, geeft dat de taart mooi eventjes de tijd om een heel klein beetje af te koelen voor je de pitjes erop doet.) Schep voorzichtig de granaatappelpitjes op de taart, zodat ze er wel een klein beetje inzakken en vast blijven zitten na het stollen, maar wel bovenop blijven liggen. Zet de taart daarna voor minstens 3 uur in de koelkast (ik heb ’m steeds ’s avonds gemaakt, dan weet je zeker dat ie de volgende ochtend goed stevig is). Vlak voor het serveren rooster je de kokossnippers in een droge koekenpan en strooi je die over de taart.

8 gedachtes over “Recepten – Vegan cheesecake met aardbei en granaatappel

 1. conveythemoment zegt:

  Ondanks dat ik geen cheesecake fan ben, vind ik deze er wel heel smakelijk uit zien! Ik ga het recept zeker onthouden voor verjaardagen, dit is zoveel beter dan de standaard taarten die bomvol suikers zitten 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s