Groene Challenge – Minimalism Game

Voor de maand april ben ik toch alweer een nieuwe Groene Challenge met mezelf aangegaan, ik blijf het toch echt te leuk vinden om te doen. Als jullie me volgen op Instagram dan hebben jullie al kunnen zien dat ik op 1 april ben begonnen met de Minimalism Game. Het idee van dit spel is dat je op de eerste dag één ding weg doet uit je huis, op dag twee twee dingen, enzovoorts tot je op dag 30 dus 30 dingen weg doet. In totaal gaat het om 465 dingen in een maand. Ik schrok wel even van dat hoge aantal, maar ik ben ervan overtuigd dat we allemaal veel meer dingen in huis hebben dan we denken en dat 465 dingen weg doen best moet lukken. Tenzij je al erg minimalistisch leeft, wat natuurlijk alleen maar goed is!

Ikzelf vond in ieder geval dat er hier bij ons in huis best nog wel wat weg kon. Ik heb natuurlijk al twee keer de minimalistische maand van Moeders Minimalisme gedaan, en daardoor heb ik de smaak te pakken gekregen. Het helpt mij alleen enorm als er een uitdaging met regels aan vast hangt, zodat ik ook daadwerkelijk ga opruimen en spullen uit ga zoeken, vandaar de Minimalism Game. Het is vandaag dag vijf, en ik heb in totaal nu dus 15 dingen weggedaan (zie de foto’s). Dat is nou nog niet echt een heel groot deel van de 465, maar ik ben al wel bezig geweest met het uitzoeken van nog meer spullen, en ik denk dat we een heel eind gaan komen. Ik zeg “we” omdat m’n vriendin gelukkig bereid is om mee te werken aan weer een van mijn gekke plannen. Ook zij heeft al wat dingen uitgezocht en bij de meeste dingen waarvan ik voorstel om ze weg te doen is ze het ermee eens. Gelukkig maar, want anders kan het nog knap ingewikkeld worden, als degene waar je mee samen woont helemaal niet wil minimaliseren.

Waarom ik zo blij word van minimaliseren? Dat heeft meerdere redenen. Sowieso is het fijn om in een opgeruimd huis te wonen. Het hoeft zeker niet kaal en leeg wat mij betreft, maar ik vind het erg prettig als de boel een beetje overzichtelijk is en we weten wat we eigenlijk allemaal in huis hebben en alles ook zo kunnen vinden. Ik kom nu met opruimen nog regelmatig dingen tegen waarvan ik was vergeten dat ik ze überhaupt had, en dat is een beetje zonde. Bovendien betekent minder spullen dat je minder dingen hebt om op te ruimen en schoon te maken. Nou gaat minimalisme wat mij betreft niet alleen om aantallen en zo weinig mogelijk, maar juist ook om het blij zijn met de spullen die je wel hebt. Als we dus nieuwe dingen kopen, wil ik daar bewuster over nadenken en iets van goede kwaliteit kopen zodat het ook zo lang mogelijk mee gaat.

Dat laatste heeft te maken met de tweede reden waarom minimaliseren mij zo aanspreekt, namelijk de consumptie- of misschien zelfs wel wegwerpmaatschappij waarin we leven. Je kunt alles voor zo weinig geld kopen, dat veel mensen hun huis heel gemakkelijk vol zetten met goedkope rotzooi. Al die goedkope spullen worden ergens gemaakt door iemand waarvan je er wel vanuit kunt gaan dat die niet fatsoenlijk betaald krijgt. En al die plastic zooi is een enorme belasting op het milieu, zowel de productie ervan als wanneer het wordt weggegooid. Want dat wordt het heel gemakkelijk, omdat het toch zo goedkoop is. Er is hier laatst een hele interessante documentaire over op tv geweest, De prijsvechter, die je hier terug kunt zien. Ik wil er eigenlijk niet meer aan meedoen. Ik snap wel dat ik de maatschappij niet kan veranderen, maar ik wil in ieder geval bewuster zijn van mijn eigen consumptiegedrag. De Minimalism Game vind ik een mooie manier van het onderzoeken van hoeveel spullen ik nou eigenlijk echt nodig heb.

De 465 dingen die ik weg ga doen tijdens de uitdaging gooi ik zeker niet zomaar weg. Ik hoop eigenlijk dat er zo weinig mogelijk bij het restafval belandt. Bij alle bruikbare dingen die ik weg doe, zal ik eerst in m’n omgeving kijken of er iemand is die het zou willen hebben (en de eerste dingen hebben we ook al weggegeven). Sommige dingen zal ik op Olio zetten (want daar kun je niet alleen eten op weggeven, maar ook spullen) en op weggeefgroepen op Facebook, andere dingen die nog wat geld op kunnen leveren zet ik op Marktplaats en wat er nog over is eind van de maand gaat naar een Koningsdagmarkt. Dingen die dan nog overblijven of die sowieso al kapot zijn, zullen we zo veel mogelijk recyclen.

Dit spel speel je volgens het oorspronkelijke idee van The Minimalists tegen iemand. Degene die het het langst volhoudt, is de winnaar, en als je allebei tot de 30 dagen komt, heb je allebei gewonnen. Ik ben de Minimalism Game begonnen met het idee dat ik het in m’n eentje speel, maar er zijn een paar mensen ingehaakt via Instagram die nu ook meedoen, waaronder Kim Buining, die er ook een blog over heeft geschreven. Echt superleuk! Zo kunnen we elkaar blijven inspireren om door te gaan. Want het begin is natuurlijk makkelijk, maar aan het eind van de maand zal het toch wel wat moeilijker worden en dan kunnen we elkaars steun goed gebruiken. Wil je ook meedoen? Helemaal leuk! Je hoeft nog maar 5 dagen in halen als je gelijk op wil lopen met de rest, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vandaag of morgen dag één te maken, je kunt beginnen wanneer je zelf wil! Ik zou het in ieder geval heel leuk vinden als je het me laat weten als je ook meedoet. Op Instagram zal ik elke dag een foto plaatsen met wat ik die dag heb weggedaan.

IMG_0061

15 gedachtes over “Groene Challenge – Minimalism Game

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  Zo tof dit, Sanne! Ik ben zo benieuwd hoe het aan het eind van de maand gaat, want het zal niet makkelijk worden. Je hebt in ieder geval al heel duidelijk het besef van de waarde van spullen, dus wat dat betreft komt het sowieso wel goed met jou 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Dank je! 🙂 Ik ben nu nog heel enthousiast inderdaad, maar aan het eind zullen we wel wat meer moeite moeten gaan doen om spullen te vinden. Ik blijf in ieder geval elke dag foto’s plaatsen op Instagram met wat er weg is gegaan die dag, als stok achter de deur.

   Like

 2. Bo zegt:

  Door je post een paar dagen op facebook, dat Kim Buining ook meedeed, doen ik en mijn mama nu ook mee! We lopen al een beetje voor tot dag 7, met alleen al badkamerspullen ;)!

  Geliked door 1 persoon

 3. Hermien - KouweKleren zegt:

  Tof dat jij er ook voor gaat! Ik dacht altijd dat mijn huis dan leeg zou zijn, maar ik heb gisteren (even grof nagetelt) een stuk of 35 dingen naar de kringloop gedaan en verkocht, dus dat maakt dat ik al op dag 8 zit. Misschien kan ik dit gelijk laten opgaan met het inpakken van mijn verhuisdozen. Ik ben benieuwd hoe ver ik dan kom! Heel veel succes, ik blijf je avontuur volgen op instagram!

  Geliked door 1 persoon

 4. Merel zegt:

  Goed dat je ook mee doet! Het heeft heel wat moed nodig, ik weet niet of ik het aan zou durven! Ik kan mezelf amper voorstellen dat ik echt 465 spullen heb, laat staan dat je er zoveel moet weggooien! Benieuwd naar wat het je gaat brengen 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s