Groene Challenge – Minimalism Game – update

Twee weken geleden vertelde ik dat ik toch weer een Groene Challenge met mezelf was aangegaan, namelijk de Minimalism Game. Het idee van dit spel is dat je op de eerste dag één ding weg doet uit je huis, op dag twee twee dingen, enzovoorts tot je op dag 30 dus 30 dingen weg doet. In totaal gaat het om 465 dingen in een maand. Vandaag zitten we op dag 19 en leek het me een mooi moment voor een update. Ik was in eerste instantie wel even geschrokken van het hoge aantal dingen dat je tijdens de challenge weg moet doen, maar ik was er wel meteen van overtuigd dat we allemaal veel meer dingen in huis hebben dan we denken en dat 465 dingen weg doen best zou moeten lukken. Tenzij je al erg minimalistisch leeft, wat natuurlijk alleen maar goed is! Hier in huis kon in ieder geval nog wel wat weg vond ik.

Om mezelf een stok achter de deur te geven om ook echt dagelijks dingen weg te doen, plaats ik tijdens de uitdaging elke dag een foto op Instagram met de dingen die ik die dag weg doe. Tot en met vandaag heb ik op deze manier 190 dingen weggedaan (zie de foto’s voor wat voorbeelden). Dat is nog niet helemaal op de helft van de 465, maar daar komen we in de buurt (na dag 21 zit je ongeveer op de helft) en tot nu toe gaat het lekker! Ik heb al allerlei dingen uitgezocht en opgeruimd die ik heel graag eens wilde uitzoeken, maar waar ik nooit zin in had. Dat klinkt nogal tegenstrijdig, maar eigenlijk bedoel ik dat ik heel graag wilde dat deze lades opgeruimd waren, maar het uitzoeken zelf, daar zag ik nogal tegenop. Zo had ik bijvoorbeeld een la waar ik al een jaar of tien allerlei kabels en andere elektronica in verzamelde. Het probleem van de la was dat heel veel dingen er al zo lang inzaten dat ik geen idee meer had waar ze van waren en ik ze dus maar gewoon bewaarde voor de zekerheid. Met deze la heb ik me dus prima vermaakt op dag 10 tot en met 14. Als ik niet weet waar iets voor is, kan ik het ook niet missen! En ik vond in de la bijvoorbeeld echt serieus vijf extra scartkabels en drie opladers voor oplaadbare batterijen. Geen idee waarom ik daar zo veel van had!

Eergister ben ik begonnen met de bestekla, ook zo’n project. Je wil echt niet weten wat daar allemaal in belandt! En voor eind van de maand hebben we het gereedschap en de verfspullen op de planning staan, ook zoiets wat al tijden eens moet en waar ik nogal tegenop zag. Maar nu, omdat het in de vorm van de Minimalism Game gaat, vind ik het ineens een stuk minder vervelend om te doen. Bij mij werkt het heel goed, om zoiets volgens regeltjes te doen (zo’n neuroot ben ik blijkbaar, ik word niet voor niets steeds heel enthousiast van m’n Groene Challenges), terwijl andere mensen er juist gestresst van raken. Er waren naar aanleiding van mijn Instagramberichten namelijk meer mensen mee gaan doen, wat ik echt heel tof vond, en een paar daarvan geven nu aan dat het bij hen juist averechts werkte en zij zijn gestopt of gaan op hun eigen manier verder met spullen uitzoeken, zonder de regeltjes. Helemaal goed natuurlijk, niet alles werkt voor iedereen op dezelfde manier!

Bij mezelf merk ik in ieder geval dat ik door de challenge heel anders naar spullen hier in huis kijk. Van dingen waar ik normaal eigenlijk overheen keek, of waarvan ik me niet eens kon herinneren dat ik ze nog had, ben ik me ineens veel bewuster en ik zie eigenlijk de hele tijd nieuwe dingen waarvan ik denk dat ik die ook nog wel op zou kunnen ruimen of weg zou kunnen doen. Ik hoop dat deze veranderende mindset door blijft zetten de laatste 11 dagen van de Minimalism Game en misschien wel een blijvende verandering is. Nou was ik me al wel steeds wat bewuster aan het worden van m’n eigen consumptiegedrag en hoe ik dat kan verbeteren (bijvoorbeeld door als we nieuwe dingen kopen daar bewuster over na te denken en iets van goede kwaliteit te kopen zodat het ook zo lang mogelijk mee gaat), maar ik denk dat ik er nu nog meer van overtuigd ben dat we veel minder spullen nodig hebben dan we denken.

Ik ben heel benieuwd hoe jullie tegen de Minimalism Game aankijken. Is het iets dat je ook wel eens zou willen doen (of zelfs al gedaan hebt), of is het niks voor jou? Ik ga in ieder geval vrolijk verder met de rest van de maand!

Een gedachte over “Groene Challenge – Minimalism Game – update

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s