Recepten – Crackers van chiazaad en lijnzaad

Het laatste recept dat ik op m’n blog had geplaatst was deze ontzettend lekkere vegan cheesecake met aardbei en granaatappel die ik had gemaakt voor een feestje, en het recept van vandaag is alweer naar aanleiding van een feestje. Dit keer namelijk mijn eigen verjaardag van overmorgen, waarvoor ik vandaag alvast ben begonnen met bakken. Ik ben van plan om deze crackers van chiazaad en lijnzaad vrijdagavond te serveren met wat lekkere dipjes. Ik heb deze crackers eigenlijk soort van per ongeluk ontdekt, maar ik vind ze echt heerlijk en heb ze de laatste tijd al regelmatig gemaakt. 

Iedereen kent waarschijnlijk wel lijnzaadcrackers, en ook die heb ik wel eens zelf gemaakt, maar ik vind de smaak van lijnzaad na een tijdje toch altijd een beetje overheersen. Via Olio heb ik laatst bij iemand in de buurt een enorme bak met gemengde zaadjes opgehaald en dat was zo veel dat ik me afvroeg hoe ik dat op ging krijgen, tot ik me bedacht dat ik kon proberen om er crackers van te bakken, en dat werkte echt perfect! Doordat er in deze crackers minder lijnzaadjes zitten, is de smaak veel lichter en kan je ze goed combineren met elk soort beleg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mijn zaadjesmengsel bestaat ongeveer voor de helft uit lijnzaad en voor de helft uit chiazaad, maar zitten ook nog een paar verdwaalde zonnebloempitten en volgens mij ook een paar hennepzaadjes. Het is voor dit recept niet nodig om een exacte mix te hebben, dus je kunt aan je lijnzaad en chiazaad als je wil ook best nog wat andere zaden of pitten toevoegen als je wil, maar het hoeft niet. Hennepzaadjes vond ik wel een lekkere toevoeging in de crackers en zijn sowieso een van mijn favoriete plantaardige eiwitbronnen. Je koopt ze bijvoorbeeld bij Natuurvoordeel. De kruiden die ik heb gebruikt voor de crackers zijn za’atar en Provençaalse kruiden omdat ik dat in huis had en die smaakcombinatie heel goed blijkt te werken, maar ook daar kun je natuurlijk mee variëren zoals je wil. Een erg simpel en flexibel recept dus! De hoeveelheid die ik heb gemaakt past op precies op mijn bakblik in mijn niet al te grote oven, maar als je een gewone grote oven hebt, kun je het met gemak verdubbelen.

Recept 

Je hebt nodig:

  • 50 gram lijnzaad
  • 50 gram chiazaad
  • 2 theelepels za’atar
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • zout & peper
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 120 milliliter water

Doe het lijnzaad, het chiazaad, de za’atar, de Provençaalse kruiden en zout en peper naar smaak in een kom en roer dit even door. Voeg de olie en het water toe en roer het nogmaals goed door. Laat het mengsel een kwartiertje staan zodat de zaden het water kunnen opnemen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spreid het zadenmengsel daarna uit op een bakplaat met bakpapier tot een laag van een paar millimeter dik. Let goed op dat er geen gaatjes in je laag zitten. Bak de crackers daarna op 175 graden tot ze helemaal droog en knapperig zijn. In mijn oven duurt dit ongeveer een uur, maar de ene keer duurt het net wat langer dan de andere keer, afhankelijk van hoe nat het mengsel is en hoe dik de laag. Het is even experimenteren dus, maar het kan eigenlijk niet mis gaan. Zijn de crackers nog niet helemaal droog, zet ze dan gewoon nog wat langer in de oven. Als ze helemaal hard en knapperig zijn, laat je ze afkoelen en breek je ze daarna in stukken.

Heerlijk met een van deze zelfgemaakte dipjes, of bijvoorbeeld bij een kom pompoensoep!

4 gedachtes over “Recepten – Crackers van chiazaad en lijnzaad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s