Groene Challenge – Hoe ging de Minimalism Game?

Het is inmiddels 3 mei, dus de Minimalism Game die ik met mezelf speelde in april is afgelopen. Ben ik blij dat ik ervan af ben, of mis ik het eigenlijk al? Nou ben ik op zich wel opgelucht dat ik het heb gehaald, 465 dingen weg doen is toch wel echt een hoop en als ik het niet zou halen zou dat niet alleen voor mijzelf duidelijk zijn, maar ook voor iedereen die m’n challenge volgde op Instagram, maar verder vind ik het bijna jammer dat de Minimalism Game maar 30 dagen duurde! Ik ben om meerdere redenen echt heel blij dat ik deze challenge ben aangegaan en ik ga zeker door met minimaliseren hier in huis.

De eerste reden is een nogal praktische. Ik heb afgelopen maand een aantal dingen uitgezocht en opgeruimd die ik al heel lang graag eens wilde uitzoeken, maar waar ik nooit zin in had. Dat klinkt nogal tegenstrijdig, maar eigenlijk bedoel ik dat ik heel graag wilde dat deze dingen opgeruimd waren, maar het uitzoeken zelf, daar zag ik nogal tegenop. Zo hebben we bijvoorbeeld eindelijk het gereedschap en de verfspullen eens uitgezocht, waar we echt veel dingen dubbel van hadden (of zelfs zesdubbel, vraag me niet waarom). In de vorm van de Minimalism Game vond ik dit ineens een stuk minder vervelend om te doen, en dat is meteen ook een reden waarom het van mij nog wel langer had mogen duren. Er zijn zeker nog meer dingen om uit te zoeken, en daarbij ga ik de stok achter de deur om dagelijks dingen weg te doen en daar een foto van op Instagram te plaatsen wel echt missen.

Toch denk ik wel dat het me gaat lukken om door te gaan met minimaliseren. Ik heb namelijk gemerkt dat ik door de challenge heel anders naar spullen hier in huis kijk, en dat is misschien wel het belangrijkste resultaat. De opgeruimde kasten zijn leuk, maar bewustwording is natuurlijk veel belangrijker, omdat dat hopelijk iets langdurigs is. Van dingen waar ik normaal eigenlijk overheen keek, of waarvan ik me niet eens kon herinneren dat ik ze nog had, ben ik me ineens veel bewuster en ik zie eigenlijk de hele tijd dingen waarvan ik denk dat ik die ook nog wel op zou kunnen ruimen of weg zou kunnen doen. Nou was ik me voor de challenge al wel steeds wat bewuster aan het worden van m’n eigen consumptiegedrag en hoe ik dat kan verbeteren (bijvoorbeeld door als we nieuwe dingen kopen daar bewuster over na te denken en iets van goede kwaliteit te kopen zodat het ook zo lang mogelijk mee gaat), maar ik denk dat ik er nu nog meer van overtuigd ben dat we veel minder spullen nodig hebben dan we denken. In m’n eerste blog over de Minimalism Game vertel ik uitgebreider over waarom ik bewuster consumeren en minimaliseren eigenlijk zo belangrijk vind.

Waar ik ook heel blij mee ben, is dat er maar een paar van 465 dingen die ik weg heb gedaan bij het restafval zijn beland. Dat gaat echt maar om een paar kapotte dingen die niet gerecycled konden worden. Van de nog bruikbare dingen hebben we er een paar verkocht (twee iPods bijvoorbeeld), veel weggegeven (kussensloopjes aan iemand die er tasjes van maakt, gereedschap naar m’n zwager en een paar dingen aan onbekenden via Olio zetten en weggeefgroepen op Facebook) en de rest ligt klaar voor een rommelmarkt of de kringloop (we zouden ermee naar de Koningsdagmarkt, maar dat liep even anders door het slechte weer en tijdgebrek) en verder is er veel beland in de textielbak en de elektronicabak zodat het gerecycled kan worden en heb ik wat dingen ingeleverd voor een goed doel (oude telefoons voor Stichting AAP en wat kattenspulletjes bij de dierenvoedselbank).

Wat verder ook echt heel leuk was aan de challenge, is hoeveel mensen m’n dagelijkse foto’s op Instagram hebben gevolgd en alle reacties die ik heb gekregen van mensen die de Minimalism Game ook gingen doen of op hun eigen manier aan het minimaliseren waren geslagen. Het gevoel dat ik dit niet in m’n eentje aan het doen was heeft zeker ook geholpen bij het volhouden van de uitdaging. Echt superleuk dat ik mensen heb kunnen inspireren om mee te doen! Vond je het leuk om mij te volgen op Instagram tijdens de Minimalism Game? Mirjamgoesgreen heeft op 1 mei het stokje van me overgenomen, dus deze maand kun je bij haar zien wat zij elke dag weg doet.

25 gedachtes over “Groene Challenge – Hoe ging de Minimalism Game?

 1. Linda - Zaailingen zegt:

  In het begin dacht ik dat dit nog wel eens een vervelende challenge kon gaan worden, maar ik ben blij om te zien dat het je goed af ging en je er een mooie les uit gehaald hebt.
  Dat ‘nieuwe consumptiegedrag’ vind ik nog wel lastig, want ik ben nu zó kritisch (ook fair fashion enzo) dat ik eigenlijk helemaal niks meer koop. Wel goed voor de portemonnee 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ik begon ook wel met een beetje angst aan de challenge, maar toen ik eenmaal een week ofzo bezig was, begon ik wel het idee te krijgen dat het haalbaar was. En dat consumptiegedrag herken ik! Ik koop heel weinig, maar eigenlijk vind ik dat helemaal prima zo.

   Like

 2. amke zegt:

  Wat leuk dat het je zo goed bevallen is! En ik moest ook wel grinniken om het zestal plamuurmessen :). Typisch van die dingen die je wéér koopt als je aan het klussen bent, terwijl je er stiekem al wat hebt liggen. Maar fijn hè, zo’n opgeruimd gevoel en de bewustwording van wat je allemaal hebt?

  Geliked door 1 persoon

 3. Natasja zegt:

  Herkenbaar: dat je anders naar je spullen gaat kijken wanneer je ontspuld. En knap dat je het zo goed volgehouden hebt, was leuk om te volgen! Ben heel benieuwd hoe je het nu verder gaat aanpakken. Je kunt natuurlijk altijd regelmatig op Instagram posten wat je wegdoet. Misschien wekelijks een overzichtje ofzo?

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Ja ik vind dat wel echt een fijn gevolg van de challenge! En ik zat eraan te denken om bij elk nieuw ding dat ons huis inkomt (kopen of krijgen) we twee dingen weg gaan doen. Dan wordt het huis sowieso niet weer voller en blijven we heel langzaam opruimen. Ik doe deze zelfde regel al twee jaar met m’n kleding, en daar bevalt het heel goed mee. Daardoor denk ik ook veel beter na over nieuwe aankopen.

   Like

 4. Linda zegt:

  Ik vind het zo knap en tof dat je deze challange volbracht hebt! Zeker omdat je er iedere dag mee bezig bent, alleen om die reden zal het mij dan ook niet lukken om het te doen. Ik prop alles liever in één dag haha 🙂 En ik kan mij ook erg goed vinden in wat je zegt; dat je anders naar spullen gaat kijken. Zo waar!

  Geliked door 1 persoon

 5. degroenezus zegt:

  Hello!
  Zo leuk dat je deze challenge bent aangegaan! Het heeft mij echt geïnspireerd om destijds na te denken over minimaliseren en zo ook dat wij er mee zijn begonnen. Elke keer als ik een foto van je voorbij zag komen, dacht ik: als zij het kan, kan ik het ook vast wel 😉
  Natuurlijk op een andere manier, maar in ieder geval ik vond het leuk om te zien hoe jij met de challenge om ging.
  Liefs ! Elcke

  Geliked door 1 persoon

   • degroenezus zegt:

    Jaaa ik merk echt dat de invalshoek van beoordelen is veranderd! Het voelt ook heel fijn om dit te doen. Gewoon net even dat stapje verder… zo fijn 🙂
    Zo is de PlayStation 4 ook verkocht. Nou dat was toch wel even een ding. Zo gek hoe we dit ineens heel makkelijk konden verkopen 🙂

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s