Recepten – Comfort food: groentefrietjes met knoflooksaus

Het komt echt zelden voor dat ik even geen zin heb om een blog te schrijven. Over een paar weken zit ik al op blog nummer 100 en ik vind het nog steeds echt fantastisch om te doen. Maar deze week heb ik er even de puf niet voor en ik heb besloten om vandaag even niet te streng voor mezelf te zijn. Ik heb dus een recept voor jullie uitgezocht uit de recepten die ik eerder als gastblog heb geschreven. Dit recept voor heerlijke (en ook nog eens heel fotogenieke) groentefrietjes met knoflooksaus vinden jullie hieronder. Comfort food met een gezonde twist. Maar eerst wil ik ook wel even uitleggen waarom ik er geen zin in heb deze week. Ik schrijf mijn blog over mijn zoektocht naar Het Grote Groene Geluk, en het geluk is even ver te zoeken op het moment. En dat is ook ok. 

Afgelopen zaterdag is onze kat Tobias overleden, nadat we drie weken eerder ook zijn zusje Brett al in hebben moeten laten slapen. Bij Brett hebben we vooraf even aan het idee kunnen dat ze ongeneeslijk ziek was en afscheid van haar zouden moeten nemen. We hebben nog een maand bewust van haar aanwezigheid kunnen genieten, wat heel fijn is geweest. Door de prednison had ze nog weer een paar weken een opleving en dat was echt geweldig om te zien. Ze werd nieuwsgierig, ondeugend en hondsbrutaal (no pun intended) en ze was nog net zo lief en schattig als altijd. De laatste paar nachten heeft ze bij ons op bed geslapen. Het was heel verdrietig om haar te laten gaan, maar het voelde wel alsof het goed was zo. Ze is heel vredig bij ons op schoot ingeslapen.

Bij Tobias ging het heel anders. Vorige week maandag was hij nog helemaal gecheckt door de dierenarts, inclusief bloedprikken. Ik was enorm opgelucht om te horen dat met hem alles goed was, op z’n ogen na (hij had de laatste weken glaucoom gekregen aan beide ogen). Natuurlijk misten we Brett verschrikkelijk, maar we hadden Tobias nog en iedereen die hem kent weet dat zijn persoonlijkheid groot genoeg was om ons huis te vullen. Tot ik hem zaterdagochtend vroeg vond in een hele heftige epileptische aanval waar hij niet meer uit is gekomen. Ik ben meteen met hem naar de dierenarts gegaan, en die zag het somber in. Mijn vriendin was op dat moment onderweg naar huis vanuit Tokyo waar ze voor haar werk een week was geweest en ik kon het niet om Tobias in te laten slapen zonder haar erbij. Vanaf Schiphol zijn we dus meteen doorgereden naar de dierenarts. Hoe rustig Brett insliep, zo hard heeft Tobias tot het eind gevochten als een tijger. Het was echt hartverscheurend om te zien.

En toen kwamen we dus thuis in een leeg huis. Ik heb Brett en Tobias als kittens uit het asiel gehaald aan het eind van m’n studietijd. Ze zijn ruim 12,5 jaar bij me geweest en ik kon me niet eens meer echt herinneren hoe het is om in een huis zonder katten te wonen. En dat is dus echt vreselijk. Het ergste is nog wel dat er nu geen kat meer is die ons komt troosten als we verdrietig zijn. Want daar waren ze echt de beste in. Komend weekend gaan we een paar dagen naar Limburg, even samen weg uit dit stille huis. Dat we daarna niet lang in een katloos huis willen wonen weten we ook wel zeker. We denken er nu over na om een bejaarde kat uit het asiel te halen, een lieverd die niet zo snel meer door iemand in huis wordt genomen door z’n leeftijd, maar die ons huis voorlopig weer in een thuis kan veranderen.

Recept 

Voor de groentefrietjes heb je nodig:

 • twee pastinaken
 • twee kleine zoete aardappels (of een grote)
 • twee wortels (ik had regenboogwortels, een gele en een paarse)
 • een handje takjes verse tijm
 • twee eetlepels kokosolie
 • zeezout

FullSizeRender_2

En voor de knoflooksaus:

 • 300 gram zijdentofu
 • twee tenen knoflook
 • een theelepel azijn of citroensap
 • zout
 • peper

Was de groenten en snij er frietjes van (laat de schil eraan). Verdeel de frietjes over een bakblik. Zorg ervoor dat de frietjes los liggen en elkaar niet overlappen, anders bakken ze niet goed. Als je oven en bakblik niet zo groot zijn (zoals bij mij het geval is), bak de frietjes dan in twee ladingen. Smelt de kokosolie en verdeel die goed over de frietjes. Haal de blaadjes van de takjes tijm en verdeel die ook over de frietjes. Bak de frietjes ongeveer 30 minuten op 200 graden, tot ze mooi goudbruin zijn. Schep de frietjes halverwege een keer om. Strooi er na het bakken wat zeezout over.

FullSizeRender

Voor de knoflooksaus giet je de zijdentofu goed af en doe je deze daarna met de knoflook, de azijn of het citroensap en zout en peper naar smaak in de keukenmachine. Even goed door elkaar mixen en je knoflooksaus is klaar. Als je daar tijd voor hebt, is het lekker om de knoflooksaus wat eerder te maken, dan kunnen de smaken er goed intrekken en wordt het nog lekkerder.

In plaats van de verse tijm op de frietjes kun je natuurlijk ook kiezen voor andere kruiden. Gebruik bijvoorbeeld verse of gedroogde rozemarijn, of paprikapoeder. Of probeer eens een combinatie van verschillende kruiden! En ik heb nu een knoflooksaus gemaakt die door de zijdentofu heerlijk romig is, maar de frietjes zijn ook lekker met een andere dip naar keuze. Hoe dan ook, het is heerlijk comfort food, en dat kan ik nu wel gebruiken!

7 gedachtes over “Recepten – Comfort food: groentefrietjes met knoflooksaus

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s