Recepten – Surf & Turf 2.0: lauwwarme salade van verse zeewierspaghetti, aubergine en kastanjechampignons

[Edit 9 juni: de lancering van de versie zeewierspaghetti bij Vmarkt laat door omstandigheden nog heel even op zich wachten.]

Zeewier is hot, dat is duidelijk. De Dutch Weed Burger is een enorme hit (ik kan echt niet wachten tot hun eigen restaurant opent in Amsterdam) en op steeds meer plekken duikt zeewier op op de menukaart en in de winkel. Dat is ook niet zo gek, zeewier is namelijk een erg gezonde en duurzame plantaardige bron van eiwitten en allerlei mineralen. Ik werd dan ook meteen enthousiast toen Natascha van Vmarkt mij vroeg of ik een recept wou bedenken met de verse biologische zeewierspaghetti van The Cornish Seaweed Company die zij volgende week aan het assortiment van haar vegan webwinkel toevoegt. Gedroogde zeewierspaghetti kende ik al wel, maar deze versie variant was nieuw voor mij, en experimenteren met nieuwe dingen in de keuken is altijd leuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toen het pakketje een paar dagen geleden binnen kwam heb ik meteen een stukje geproefd en ik was erg verrast over de smaak. Gedroogd zeewier kan wat sterk smaken, maar vers is de smaak licht zoutig en veel milder. De structuur is knapperig en toch zacht tegelijk. En nou moest ik hier dus iets lekkers mee bedenken. Ik voelde de druk wel een beetje, ik had namelijk maar één portie ontvangen en dus moest m’n eerste poging meteen raak zijn. De smaak van zeewier doet uiteraard enorm aan de zee denken, dus ik dacht eerst aan een recept waar je normaal vis in zou gebruiken, maar toen ik het had geproefd kreeg ik juist enorm de neiging om het te combineren met aardse smaken zoals champignons en aubergine. Een soort surf & turf, maar dan plantaardig. Ik heb dat idee een paar dagen in m’n hoofd laten spelen, en ben zo gekomen tot het onderstaande recept, dat ik bij gebrek aan een beter woord een lauwwarme salade noem. Maar noem het gerust een roerbakschotel, dat mag ook. Ik vind het in ieder geval een geslaagd experiment en zou dit zeker vaker willen eten!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Recept 

Voor één portie heb je nodig:

  • 40 gram verse zeewierspaghetti
  • een halve aubergine (ongeveer 100 gram)
  • 100 gram kastanjechampignons
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • 10 gram pijnboompitten
  • een eetlepel kokosolie
  • peper naar smaak

Was de aubergine, veeg de kastanjechampignons schoon, en snij beide in stukjes. Spoel de zeewierspaghetti even af en snij deze daarna ook in stukjes (best lastig, het is glibberig spul!) en als laatste snij je ook de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak de stukjes aubergine en champignons op matig vuur voor een minuut of vijf, tot ze mooi bruin zijn en de aubergine goed gaar is (als ik iets niet lekker vind is het wel ongare aubergine). Ondertussen rooster je de pijnboompitten in een droge koekenpan. Voeg het zeewier en de tomaatjes toe aan de pan met de aubergine en champignons en bak dit een minuutje mee om het te verwarmen. Heel grappig, door het verwarmen verandert de kleur van het zeewier van bruinig naar felgroen! Tot slot breng je de salade op smaak met peper (zout toevoegen is absoluut niet nodig door het zeewier en de tomaatjes) en strooi je de pijnboompitjes erover.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ik heb deze lauwwarme salade net gewoon zo gegeten, als lunch, en dat was heerlijk. Maar het lijkt me ook erg lekker om het als avondmaaltijd te combineren met bijvoorbeeld pasta, rijst of quinoa. En ik denk dat dit ook heel goed gaat werken als vulling van een wrap of pannenkoek, of zelfs op een broodje. Doe ermee wat je wil! De verse zeewierspaghetti is vanaf 5 juni te bestellen bij Vmarkt.

3 gedachtes over “Recepten – Surf & Turf 2.0: lauwwarme salade van verse zeewierspaghetti, aubergine en kastanjechampignons

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s