Groene Challenge – Het is weer tijd voor het Plasticdieet!

Ik zit nog midden in de Buy Nothing New Month, die 8 juli eindigt met een supertof ruilfeestje bij The Shore in Scheveningen (waar ik vorige week nog heerlijke pannenkoeken at). Iedereen is welkom, ook als je niet mee hebt gedaan met de Buy Nothing New Month (meld je hier aan). Maar toch staat er ook alweer een nieuwe Groene Challenge op stapel. Op 1 juli gaat het Plasticdieet weer van start en hoewel de editie van vorig jaar denk ik toch wel m’n lastigste uitdaging tot nu toe is geweest, heb ik er zin in! 

Het Plasticdieet wordt georganiseerd door Opgemärkt en gaat om het vermijden van single use plastic. Je hoeft dus niet alles wat van plastic gemaakt is uit je leven te bannen, maar je gaat proberen om een maand lang geen wegwerpproducten of verpakkingen van plastic te gebruiken of kopen. Net als met elk ander dieet kun je het aan je eigen behoeftes aanpassen. Vind je het allemaal nogal ingewikkeld, helemaal geen plastic verpakkingen, maar wil je wel iets doen, begin er dan bijvoorbeeld eens mee om geen drinken in plastic flesjes zonder statiegeld meer te kopen, of onderweg geen koffie meer te kopen in wegwerpbekers (want die hebben ondanks dat ze deels van papier zijn wel een plastic laagje). Alleen al door een maand je eigen herbruikbare flesje en koffiebeker te gebruiken bespaar je een hele hoop plastic! Waarschijnlijk is het na een maand zo’n gewoonte geworden dat je er dan zonder veel moeite mee door kunt gaan.

FullSizeRender kopie 3

Ben je al meer gevorderd? Ga er dan voor om helemaal niks te kopen dat in plastic is verpakt! Dat is een stuk lastiger, maar met een beetje moeite en het doorbreken van je dagelijkse routine is het wel mogelijk. Dit is de variant waar ik voor wil gaan. Vorig jaar heb ik hier en daar nog wel een uitzondering gemaakt (wat dat betreft is het net een echt dieet, als je eenmaal hebt “gezondigd” is het best lastig om weer volgens de regels verder te gaan) en dit jaar wil ik dat waar mogelijk voorkomen. Natuurlijk zal ik bij een ander nog wel eens wat eten dat in plastic verpakt zit, maar zelf ga ik het niet meer kopen. Wel zal ik dingen die ik nog in huis heb in plastic gewoon mee op maken, want voedselverspilling willen we ook voorkomen natuurlijk! En voor dingen waar ik gewoon echt geen alternatief zonder plastic kan vinden, zal ik indien nodig misschien nog wel een uitzondering maken. Tenzij het gaat om iets niet essentieels, zoals koekjes ofzo, dan heb ik gewoon pech. Of ik bak natuurlijk zelf koekjes, want dat is een van de manieren om plastic te vermijden, veel meer dingen zelf maken en minder kant-en-klaar kopen in de supermarkt. De supermarkt is sowieso een uitdaging (al is er best wel wat mogelijk, zie mijn blog van vorig jaar), boodschappen op de markt is vaak al een stuk eenvoudiger, als je tenminste je eigen tasjes meeneemt en nee zegt tegen de plastic tasjes.

FullSizeRender_1

Ik denk in ieder geval dat iedereen mee zou kunnen doen met het Plasticdieet. Bepaal vooraf voor jezelf hoe ver je erin wil gaan, en hou dat een maandje vol. Zo zul je zien dat we met z’n alleen een hele hoop plastic afval besparen! De twee opties die ik hierboven heb genoemd zijn natuurlijk maar voorbeelden. Daar zitten nog een hele hoop gradaties tussenin! Je kunt je hier aanmelden als je ook mee wil doen. Dan je krijg je wekelijk een mail met tips en andere interessante informatie. Het Plasticdieet begint bovendien met een heel leuk Kick Off Event in Almere a.s. zaterdag, waar je je ook nog voor aan kunt melden. Ik ga daarheen, dus het zou leuk zijn als ik jullie daar tegen zou komen!

Ga je ook meedoen? Ik ben heel benieuwd hoe je het gaat aanpakken!

10 gedachtes over “Groene Challenge – Het is weer tijd voor het Plasticdieet!

  1. Linda zegt:

    Ja, ik probeer ook mee te doen, maar wel lastig als je geen verpakkingsvrije winkel in de buurt hebt hoor! Ik neem mijn broodzak mee (naar de bakker), bijenwasdoek mee naar de kaasboer en gebruik ook groentenetjes en stoffen boterhamzakjes van https://www.kitchenhugs.nl/

    Maar de beste tip (langere termijn) is nog wel, begin je eigen moestuin! Deze week aardappeltjes uit eigen tuin, zonder plastic zak 🙂 , courgette, sla en kruidenthee uit de tuin zonder plastic zakje . Echt leuk en scheelt flink veel plastic.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s