Groene Challenge – Heb ik echt niks gekocht tijdens de Buy Nothing New Month?

Nog een paar dagen en dan is de Buy Nothing New Month alweer afgelopen. Tijdens deze maand word je uitgedaagd om op een andere manier aan spullen te komen die je nodig hebt. Allereerst kun je je natuurlijk afvragen of je ze wel echt nodig hebt, maar zo ja, heeft iemand anders het misschien, of ligt het bij de kringloopwinkel? Want dat mag uiteraard wel. Je koopt alleen niets nieuws, of eigenlijk, geen nieuwe spullen. Eten en andere dingen die je op gebruikt (medicijnen en wc-papier bijvoorbeeld, om maar wat te noemen) mogen wel. Tweedehands dingen kopen mag dus ook, net als spullen die je nodig hebt lenen van iemand anders. Andere dingen kun je misschien zelf maken, en kapotte dingen kunnen mogelijk gerepareerd worden. Vorig jaar toen ik ook meedeed heb ik uiteindelijk één weloverwogen aankoop gedaan, is het dit keer gelukt om het op nul te houden?

FullSizeRender kopie 4

Aangezien ik al een keer eerder mee had gedaan, had ik eigenlijk verwacht dat het dit keer eenvoudiger zou worden, en in sommige opzichten was het dat misschien ook wel, maar over het algemeen denk ik dat ik het deze keer lastiger vond. De vorige keer was de grootste uitdaging nog cadeautjes bedenken voor anderen waarvoor we niets nieuws hoefden te kopen (uiteindelijk prima gelukt door het geven van een belevenis, iets tweedehands of iets lekkers), maar dat viel dit keer erg mee. Doordat het een andere maand was hadden we denk ik veel minder verjaardagen, en die ene keer dat ik een cadeautje gaf aan een afgestudeerde vriendin viel de fles limoncello, ingepakt in een heel leuk papiertje dat ik op m’n verjaardag had bewaard en met een kaartje met een erg toepasselijke tekst uit een mindfulness-pakket dat ik ooit had gekregen, goed in de smaak (denk ik). Ik vond het eigenlijk juist heel leuk en veel persoonlijker, om een kaartje uit te zoeken met een mooie spreuk, in plaats van een kaartje met gefeliciteerd uit de winkel. Anyway, cadeautjes waren het punt dus niet dit keer.

Waar we deze maand wel echt tegen aan liepen, en dat had ik in oktober eigenlijk helemaal niet, is dat we best vaak iets hadden dat kapot ging en niet meer te maken was. Bovendien waren dat dingen die wel echt vervangen moesten worden, omdat we ze nou eenmaal nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een pyjamabroek waarvan de stof zo versleten was dat ie totaal doormidden scheurde, een bh waar de beugel uitkwam, hardloopschoenen waar ik de gaten in heb gelopen en ons matras waar we nu toch echt allebei pijn van in onze rug krijgen. Dat zijn ook allemaal niet echt dingen die je goed tweedehands kunt kopen. Ook tijdens deze editie van de Buy Nothing New Month hebben we dus één keer een uitzondering gemaakt, namelijk voor de matras. Goede nachtrust is toch echt te belangrijk! Wel hebben we er door de challenge even wat langer over nagedacht, wat er toe heeft geleid dat we toch een iets duurder, maar duurzamer, matras hebben besteld dan we in eerste instantie van plan waren. De pyjamabroek, bh en hardloopschoenen hebben we nog even uitgesteld, maar zullen we volgende week wel echt moeten kopen.

IMG_0356

Dat het dit keer lastiger was, is misschien ook juist wel een goed teken. We hebben, onder andere als gevolg van de Minimilism Game, niet meer zo heel veel kleren en andere spullen, dus we gebruiken het tot het echt op is, en als er iets stuk gaat, moet het ook gewoon vervangen worden. In andere situaties leidde de Buy Nothing New Month juist tot leuke ontdekkingen. Omdat ik voor mezelf ben begonnen, wou ik een boek kopen over zelfstandig ondernemen. Het boek dat ik dacht dat ik graag wou hebben, kon ik niet tweedehands vinden en ook nergens lenen, dus heb ik eerst maar een paar andere boeken geleend bij de bieb met het idee dat ik dat boek volgende maand wel nieuw zou kopen. Nu heb ik een ander heel leuk geschreven en uitgebreid boek ontdekt dat ze wel gewoon bij de bieb hebben, dus ga ik dat boek dat ik eerst wou niet meer kopen.

Aanstaande zaterdag wordt de maand afgesloten met een supertof ruilfeestje bij The Shore in Scheveningen (waar ik laatst nog heerlijke pannenkoeken heb gegeten). Iedereen mag komen, ook als je niet mee hebt gedaan met de Buy Nothing New Month, als je maar iets meeneemt om te ruilen en je je hier aanmeldt. Een geweldig idee toch? Wat jij zelf niet meer nodig hebt, kan voor een ander weer heel leuk en nuttig zijn. Ik hoop jullie daar te zien! Ondertussen ben ik alweer begonnen met een nieuwe Groene Challenge, het Plasticdieet. Eind deze week komt daar een update over!

8 gedachtes over “Groene Challenge – Heb ik echt niks gekocht tijdens de Buy Nothing New Month?

  1. sarareijndersara zegt:

    Fijn dat je toch nog een goed boek hebt gevonden bij de bieb! Ik ben wel erg nieuwsgierig hoe het boek heet O:) Misschien dat ik het na jou wil lenen. Moet eerst nog wel even afstuderen maar het lijkt mij wel heel gaaf om ook een keer voor mijzelf te beginnen!

    En verder denk ik dat je het inderdaad als positief moet zien dat je de spullen echt hebt op gebruikt en dan net nu aan vervanging toe waren, kan gebeuren!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s