Groene Challenge – Het Plasticdieet week 1

De eerste week van het Plasticdieet zit erop. Benieuwd hoe ik dat tot nu toe heb aangepakt? Lees dan verder! Tijdens de Buy Nothing New Month zag ik op de leuke blog Kouwekleren dat Hermien daar een soort dagboekje bijhield van hoe die maand bij haar ging. Ik vond dat zo leuk om te lezen dat ik heb besloten tijdens het Plasticdieet zelf zo’n dagboekje bij te houden. Het resultaat van de eerste week zie je hieronder.

Dag 1

Op dag 1 ontbijt ik met amandelyoghurt (nog uit plastic, maar dat moest nog even mee op natuurlijk) met vers fruit en zelfgemaakte cruesli (met iets andere ingrediënten, maar het basisrecept is hetzelfde) en vertrek ik daarna naar de Kick Off van het dieet in Almere. Daar krijgen we in een aantal interessante presentaties vooral te horen waarom het nou zo belangrijk is om de hoeveelheid plastic die we met z’n allen gebruiken terug te dringen. Ik word er een beetje verdrietig van als ik nog weer eens hoor hoeveel plastic er nou eigenlijk in de oceaan ligt en op welke paradijselijke plekjes dat allemaal aanspoelt. Volledig gemotiveerd voor het dieet ga ik dus weer naar huis.

Op weg naar huis doe ik mijn eerste boodschappen en het is gelukt om dat volledig zonder plastic verpakkingen te doen. Bij de plaatselijke kaasboer mag de kaas in mijn eigen bakje en bij de supermarkt koop ik onder andere broodjes in mijn eigen broodzakje, nectarines in m’n eigen netje, appels gewoon los en hummus in een glazen potje. Als ik thuis kom, bak ik kikkererwtenwraps en mueslirepen (ook hier een variatie op het recept) voor de dag erna. ’s Avonds hoeven we nog even niet plasticloos te koken omdat we uiteten gaan. Daar krijgen we gelukkig drinken zonder plastic rietjes en de pepermuntjes in een plasticje bij de rekening slaan we af.

IMG_0936.JPG

Dag 2

Tegen dag 2 heb ik vooraf wel een beetje opgezien (wat het Plasticdieet betreft dan, want verder had ik er uiteraard heel veel zin in), omdat ik op die dag een lang van tevoren gepland uitje naar de Efteling heb staan, maar goede voorbereiding helpt! Ik heb dus m’n eigen ontbijt mee voor in de trein, het laatste beetje amandelyoghurt met cruesli en fruit, en een bestekje om het mee te eten. Voor de rest van de dag heb ik ook m’n eigen eten mee in herbruikbare bakjes: de gister gebakken mueslirepen en kikkererwtenwraps met de hummus en zongedroogde tomaatjes uit glas. Maar ook in de Efteling heb ik een plasticvrije snack kunnen scoren, namelijk van die verse chips met zeezout op een houten stokje. En het viel me op dat ook andere dingen niet allemaal in plastic werden verkocht, maar bijvoorbeeld in een kartonnen bakje. Verder had ik natuurlijk een fles mee voor water en een beker voor thee. Zowel bij de railcatering in de trein als in de Efteling was het geen probleem om die te laten vullen met heet water. De theezakjes in de Efteling zaten alleen helaas wel in plastic verpakt, en laat ik daar nou niet aan hebben gedacht vooraf. Maar al met al vond ik de schade voor een hele dag Efteling erg meevallen: twee theezakjes in plastic.

Dag 3

Ik ontbijt met overnight oats met het laatste beetje van de zelfgemaakte cruesli en ga dan naar een yogales. Ondertussen gaat mijn vriendin op de fiets naar Framblij om daar frambozen, bramen, kersen, en verschillende soorten bessen te plukken. Ze komt terug met een paar flinke bakken vol, zo lekker! Het fruit zit in van die soort van kartonnen milieuvriendelijke bakjes, maar krijgt er wel twee hergebruikt plastic zakjes omheen om het mee naar huis te kunnen vervoeren (note to self: volgende keer zelf dus een zakje meenemen). De zakjes heb ik afgewassen en gaan we hergebruiken.

Als lunch eet ik de laatste kikkererwtenwraps en als tussendoortje een mueslireep met amandelpasta (deze komt uit een glazen pot, maar ik moet het ook echt zelf weer eens maken). In de middag bak ik courgettecrackers volgens dit lekkere recept van ZuiverSap. Daarvoor pak ik eindelijk de spiraalsnijder uit die ik maanden geleden al heb gekregen, en jeetje wat komt er een hoeveelheid plastic verpakkingsmateriaal uit zo’n doos zeg! Alle onderdelen zaten in een apart plastic zakje. Dat is toch nergens voor nodig? Ook bak ik alvast havermoutpannenkoeken voor het ontbijt van morgen. Na al dat gebak, is het avondeten gelukkig niet zo veel werk. Ik had nog pastasaus over van vrijdagavond en daar eten we het laatste beetje spaghetti uit een nog open plastic verpakking bij op, aangevuld met courghetti (nu ik eenmaal m’n spiraalsnijder heb uitgepakt is het natuurlijk een heel leuk speeltje). Na het eten komt iemand via Olio een fles Sprite halen die er nog stond van mijn verjaardag.

FullSizeRender.jpg

Dag 4

Op dag 4 ontbijten we met de pannenkoeken die ik gister heb gebakken met uiteraard heel veel van het verse fruit van Framblij. Daarna ga ik met m’n blog van deze week aan de slag en zet ik ook een hele leuke winactie op m’n Facebookpagina (als je van mindfulness houdt, moet je echt even gaan kijken!). Ik lunch met de courgettecrackers met hummus en wat blaadjes cavolo nero en spinazie van m’n balkon. Dat is natuurlijk het ultieme verpakkingsloos eten, gewoon uit je eigen moestuin! Voor het avondeten hebben we nog aardappels die op moeten en witlof uit het groentepakket van vorige week, dus maak ik rösti en witlof uit de oven, wat we eten met zelfgemaakte sweet chillisaus.

Dag 5  

Er zijn nog pannenkoeken en fruit over, dus dat is weer ons ontbijt. Daarna staat deze dag in het teken van plasticloos boodschappen doen. Eerst gaan we naar de boerenmarkt bij het Binnenhof, waar bijvoorbeeld een kraam staat waar je allerlei gedroogde producten kunt kopen, die ze graag in je eigen bakje doen. Daar kopen we gedroogde mango’s en zongedroogde tomaatjes. Ze hadden er nog veel meer wat ik wel zou willen hebben, maar dat is voor volgende week! Verder kopen we brood in onze eigen zak bij de broodkraam, feta in ons eigen bakje bij de kaasboer, bijzondere paddenstoelen in een papieren zakje, en een hele hoop groente en fruit in onze eigen tas en papieren zakjes. De papieren zakjes heb ik bewaard en neem ik volgende week weer mee terug naar de kraam.

’s Middags fietsen we naar Leiden voor de Verpakkingsvrije Winkel, waar ik ook flink m’n slag sla. Woensdag volgt daar een blog over! Voor het avondeten maak ik risotto van rijst uit een composteerbare zak van de Ekoplaza, met de paddenstoelen van de markt, en ondertussen gooi ik nog een nieuwe lading mueslirepen in de oven en maak ik nieuw wasmiddel.

Dag 6

Vandaag gaat m’n vriendin weer naar haar werk (die had het begin van de week vrij), dus moest ik ook weer even nadenken over plasticloze lunch om mee te nemen. Gelukkig hebben we genoeg in huis! Rozijnenbroodjes met kaas van de markt, kersen van Framblij, zelfgebakken mueslirepen en een wrap die we nog in huis hadden met sla, feta en zongedroogde tomaatjes van de markt. Ik had er dan weer even niet aan gedacht om gisteravond overnight oats voor mezelf te maken en het is echt te warm voor warme havermout, dus ontbijt ik met twee mueslirepen met amandelpasta en een bak vers fruit. Als lunch eet ik de laatste courgettecrackers (ik moet echt weer nieuwe bakken, die waren zo lekker!) en voor het avondeten eten we de andere helft van de rösti van woensdag met gevulde portobello’s en sla, allebei gekocht op de markt woensdag. Vandaag denk ik er wel aan om overnight oats klaar te zetten voor morgen.

IMG_0962

Dag 7

Na m’n ontbijtje met overnight oats ga ik naar een yogales. Als ik thuis kom duik ik de keuken weer in. Ik bak nieuwe kikkererwtenwraps voor de lunch, die ik eet met een beetje rijst dat nog over was van de risotto van woensdag, zongedroogde tomaatjes en wat blaadjes van m’n balkon. Erg lekker! Verder maak ik een sap van het fruit en de groente die we nog hebben liggen en misschien niet mee op gaat. Dat probeer ik elke week te doen, want dat is twee vliegen in één klap, een lekker vers sapje voor een paar dagen en ik voorkom dat er dingen weg moeten omdat ze niet op tijd op gaan. Van de wortels bewaar ik de pulp om ergens in te verwerken (misschien wel in plaats van courgette in die lekkere crackers). Ook bak ik koekjes volgens dit lekkere recept dat de Verpakkingvrije Winkel op Instagram heeft staan (met zonnebloempitten en pompoenpittenpasta in plaats van noten en pindakaas, omdat m’n vriendin ze anders niet kan eten, en dat werkt ook prima!).

Daarna ga ik nog even boodschappen doen. Dit keer haal ik vooral fruit en vleesvervangers. Fruit is best makkelijk om zonder plastic te kopen, maar vleesvervangers is nog wel een dingetje. Gelukkig hebben ze bij de Ekoplaza tempé in een glazen pot en dingen van de Vegetarische Slager in diepvriesdoosjes (al is het me van die doosjes nooit helemaal duidelijk of die nou bij het oud papier mogen, of dat er stiekem toch een laagje plastic aan de binnenkant zit). Voor het avondeten maak ik een een gerecht met rijst en linzen uit de Verpakkingsvrije Winkel. Ondertussen wordt onze nieuwe matras bezorgd (de enige aankoop tijdens de Buy Nothing New Month), en jeetje wat zit daar een plastic omheen zeg!

Doe je ook mee? Ik vind het leuk om te horen hoe het bij jou gaat!

10 gedachtes over “Groene Challenge – Het Plasticdieet week 1

 1. sarareijnders zegt:

  Leuk om te lezen!! 😀 Ik ga ook mee doen! Ondankd dar ik de totaal zero waste challenge nog probeer door te zetten hebben we toch wel wat plastic in de keuken. Zoals bijvoorbeeld bij de plantaardige boter die bijna op is.. nog even bedenken hoe ik dat ga oplossen 😉
  Ik ben zeker geen voorstander van plastic maar ik vraag mij soms wel af of het alternatieve verpakkingsmateriaal (zoals een glazen pot) echt beter is voor het milieu….

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Leuk dat jij ook mee gaat doen! En goeie vraag van dat glas, waar ik nog niet echt een goed antwoord op heb. Wat ik vooral vind is dat glas zwaarder is en daardoor meer impact heeft qua vervoer, maar plastic heeft bij productie en als afval zo’n milieu-impact dat ik me afvraag of dat wel tegen elkaar op weegt. Ik ga verder op onderzoek uit en als ik een beter antwoord heb, kom ik nog bij je terug!

   Like

   • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

    Hey Sara, ik zou hier nog op terugkomen. Volgens mij zit het punt hem niet zo zeer in hoe goed glas en papier voor het milieu zijn, maar hoe ontzettend slecht plastic is, en vooral hoe slecht het te recyclen is. Het recyclen van papier en glas is heel efficiënt. Glas is oneindig lang opnieuw te recyclen zonder dat de kwaliteit achteruit gaat. Bij plastic zit dat helaas anders, dat wordt vaak gedowncycled tot een niet meer te recyclen product. Slechts een klein deel van het plastic kan echt goed gerecycled worden. Zie hier voor meer informatie: http://www.emmajohn.nl/2016/12/waarom-wij-recyclen-niet-de-oplossing.html?m=1

    Verpakkingsvrij is uiteraard de beste optie, maar bij de keuze tussen plastic aan de ene kant en glas of papier aan de andere kant, kies ik toch echt voor een van de laatste twee. Tenzij het om statiegeldflessen of eventuele andere plastic verpakkingen met statiegeld gaat, want die zijn wel goed te recyclen, en dan is dat vaak de betere optie. Hoe het met blik zit in dit verhaal, is denk ik nog weer een ander onderzoekje waard. Ik heb zelf nu in ieder geval het idee dat blik een minder goede optie is dan glas, al is het maar voor de gezondheid (ook in blikjes worden vaak weekmakers en andere schadelijke stoffen gebruikt).

    Dank je dat je me ertoe aangezet hebt om hier verder in te duiken!

    Like

 2. Janne zegt:

  Hoi Sanne,
  Ik vroeg me af hoe jij je kikkererwtenwraps bakt. In alle dagboekjes van de Plasticvrij challenge kom ik ze tegen, maar ik kan geen recept vinden.
  Ik probeer wel eens pannenkoeken van kikkererwtenmeel te bakken, maar bij mij bakken ze heel snel aan en het duurt per stuk veel te lang voor ze gaar zijn. Dus ik ben benieuwd naar je tips!
  Groetjes van je bijna-naamgenootje 😉

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hoi Janne, thanks voor je vraag! Ik moet het recept eens plaatsen. 😉
   Ik doe het zo: meng 100 gram kikkererwtenmeel met wat zout en peper en kruiden naar smaak (ik doe vaak Provençaalse kruiden) en roer er dan 150 milliliter water door. Laat het beslag vervolgens 30 minuten staan voordat je de wraps bakt in een koekenpan met wat olie.
   Dat 30 minuten laten staan (heb ik uit een kookboek van Deliciously Ella) is echt de truc, daarvoor ging het bij mij ook altijd mis! De wraps breken wel makkelijk als je ze rolt of vouwt, dus meestal bak ik kleinere, en doe ik m’n beleg tussen twee. Of ik beleg een grote als een soort pizza. Succes met bakken, ik hoop dat het zo gaat lukken!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s