Groener leven – Verpakkingsvrij winkelen in Leiden

In de supermarkt kun je best wat dingen zonder plastic kopen, en op de markt en bij kleine lokale winkeltjes gaat het vaak nog wel wat makkelijker, maar de ultieme plek om boodschappen te doen tijdens een Plasticdieet is natuurlijk een verpakkingsvrije winkel. En laat die nou in Leiden zitten, met de naam Verpakkingsvrije Winkel (ja, je verwacht het niet). Vorig jaar tijdens het Plasticdieet ben ik daar ook al geweest, maar toen was het nog een pop-up store in het oude V&D-pand en nu hebben ze een eigen winkel in een winkelcentrum net buiten het centrum. We zijn er vorige week woensdag op de fiets heen gegaan. Vanuit Den Haag gezien zitten ze helaas aan de verre kant van Leiden, dus het was een stukje fietsen, maar het was heel mooi weer en ik had de fietstocht er zeker voor over!

Bij de Verpakkingsvrije Winkel hebben ze twee muren vol hangen met dispensers waar je zelf je producten kunt tappen in je eigen bakje. Voor als je zelf geen bakjes bij je hebt, verkopen ze ook glazen potjes. Het werkt heel simpel, je laat eerst je eigen bakje wegen (zodat je niet betaalt voor het gewicht van je bakje), je vult ’m met wat je maar wil, en laat ’m dan weer wegen. Ik dacht dat ik flink wat bakjes bij me had, maar uiteindelijk had ik ze allemaal vol, en had ik nog wel meer willen kopen! Dit is wat ik heb gekocht: Provençaalse kruiden, mais voor popcorn, basmatirijst, rode linzen, zwarte bonen, rozijnen en dadels.

Je ziet het, het assortiment is erg uitgebreid. Verder hebben ze bijvoorbeeld nog verschillende soorten koffie, thee, pasta, noten en muesli in de bakken zitten, en zelfs stroopwafelkruimels! Een groot deel ervan is biologisch. Ook verkopen ze zelfgemalen pindakaas, een wekelijkse lading biologische en lokaal gekweekte groente en hebben ze een heel assortiment aan andere zero waste-artikelen, zoals wasbare luiers en maandverband. Op de Instagram-account van de Verpakkingsvrije Winkel verschijnt regelmatig een lekker recept met een van de producten uit de winkel, zoals bijvoorbeeld deze ontzettend lekkere koekjes die ik vorige week heb gebakken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het lijkt in Nederland erg lastig te zijn een verpakkingvrije winkel goed van de grond te krijgen. Er zijn er meerdere geweest die vol enthousiasme startten en in het begin goed liepen, maar waar de klanten later toch weer afhaakten. Het is een gewoonte die er blijkbaar gewoon nog niet in zit, verpakkingsvrij winkelen. Ook in Leiden gaven ze aan dat het niet zo goed loopt als ze hoopten, en dat het daardoor niet zeker is of ze het initiatief elders voort kunnen zetten als het winkelcentrum waar ze nu zitten verbouwd gaat worden. Ik hoop echt van wel, dus ik ga er voorlopig boodschappen blijven doen, ook na het Plasticdieet (misschien niet elke keer op de fiets, maar met het OV zijn ze ook prima bereikbaar). En ik kan iedereen in de omgeving van Leiden aanraden dat ook te doen! Je bespaart niet alleen allerlei verpakkingsmateriaal, maar je kunt van alles ook precies de hoeveelheid kopen die jij nodig hebt, waardoor je ook nog geld bespaart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hou de Facebookpagina van de Verpakkingsvrije Winkel in de gaten voor nieuws over het assortiment en de locatie. Wil je weten hoe het Plasticdieet mij tot nu toe af gaat en wat ik heb gemaakt van de dingen die ik in de Verpakkingsvrije Winkel heb gekocht? Lees dan hier m’n verslag van de eerste week.

17 gedachtes over “Groener leven – Verpakkingsvrij winkelen in Leiden

 1. sarareijnders zegt:

  Ik ben er laatst ook geweest! Zelf vooral erg blij met de pasta en kruiden die ik er heb kunnen kopen. Heb namelijk nog geen winkels dichterbij huis gevonden waar dat kan.
  Binnenkort ga ik ook weer die kant op, als je het leuk vindt kunnen we samen gaan of kan ik wat voor je meenemen!

  Geliked door 1 persoon

 2. Judith zegt:

  Wat leuk dat je vanuit Den Haag naar Leiden bent gekomen voor de verpakkingsvrije winkel! Het blijft een mooi initiatief en ik hoop ook zeker dat ze door kunnen pakken. Dat het assortiment steeds uitgebreider wordt – de pofmais was nieuw voor mij, dus die heb ik gelijk gehaald, en de toevoeging van wasbare luiers en wasbaar maandverband vind ik een hele goede – zal daar hopelijk aan bijdragen.

  Ik zit in de luxe positie dat het op dit moment voor mij slechts 5 minuten fietsen is om er te komen, maar je laat zien dat het ook van wat verder weg (ik ga binnenkort verhuizen) prima mogelijk is af en toe je benodigdheden in bulk aan te schaffen. Dankjewel voor dat stukje inzicht 🙂

  Geliked door 1 persoon

  • Sanne - Het Grote Groene Geluk zegt:

   Hi Judith, dank je voor je reactie! Wat een luxe inderdaad, zo dichtbij de Verpakkingsvrije Winkel wonen. Ik ben jaloers! Maar zo’n fietstochtje op z’n tijd is ook best lekker. En gelukkig hebben ze hier in Den Haag elke woensdag een markt in het centrum waar ook veel droge producten te koop zijn in eigen bakjes.

   Leuk dat ik je geïnspireerd heb om ook de pofmais te halen. Zo lekker is dat, verse popcorn. Echt, de eerste keer dat ik ontdekte dat het zo ontzettend makkelijk is om zelf popcorn te maken, ging er een een wereld voor me open, haha.

   Veel succes met het Plasticdieet verder! Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s